Двама от знаковите депутати от "БСП за България" напускат парламентарната група. Красимир Янков и Валери Жаблянов обявиха решението си на извънреден брифинг пред журналисти в Народното събрание. 

"Ще завършим мандатите си и агнажимента към нашите избиратели като нечленуващи в парламентарна група. Оставаме социалисти", каза Красимир Янков. 

Към тях се присъединяват и още четирима депутати от БСП - Николай Иванов, Лало Кирилов, Георги Андреев и Димитър Стоянов. В момента ПГ на "БСП за България" разполага със 78 мандата. 

Той обвини Корнелия Нинова в провал на мандата като лидер на БСП и в подмяна на образа на партията, с който тя присъства в политическото пространство. 

"Тя нарича това модернизиране на партията, но това е пълно подчиняване на БСП на едноличното управление, подсигурено от новия състав на Националния съвет. Как да наречем обновяване с нещо, което не се раздели с другите лица, заради които обществото вече не разпознава БСП като социалистическа партия", каза Красимир Янков. 

Станишев, Миков и Пирински не попаднаха в новото широко ръководство на БСП

По думите му - в ръководството на БСП са се оформили два лични антуража, този на Корнелия Нинова и този на Кирил Добрев. 

Янков обяви, че за последните 4 години социалистическата партия е изгубила 30% от членската си маса и е преминала три поредни изборни загуби заради налагането на "дълбоки разделителни линии" от страна на Нинова и "мощна кампания срещу врага с партиен билет". 

Бившият зам.-председател на Народното събрание Валери Жаблянов е единственият от групата, който няма да прекрати и членството си в Българската социалистическа партия. 

И Янков, и Жаблянов бяха кандидати за председател на БСП на първите преки избори в партията, като получиха съответно 2,1 и 1,4% от гласовете на членовете на БСП. И двамата обвиниха ръководството на левицата в компрометиране на изборния процес. 

Това е третият случай на отцепване на депутати от ПГ на "БСП за България" в 44 Народно събрание. Първият независим депутат, влязъл с листата на левицата, беше Спас Панчев, председател на ЗС "Александър Стамболийски". Панчев беше изключен от групата, след като партията му реши да напусне коалицията с БСП. В началото на септември 2020 г. стана ясно, че той е подкрепил предложението на ГЕРБ за свикване на Велико Народно събрание, давайки подписа си за внасянето на проекта за нова конституция. 

През юли 2020 г. парламентарната група освободи и Александър Паунов (ръководител на Комунистическата партия на България), след като прокуратурата публикува записи от СРС на телефонни разговори между него и Васил Божков. 

Румен Радев освободи началника на кабинета си Калоян Методиев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония