Красимир Янков и Валери Жаблянов се отцепиха от ПГ на БСП

Двама от знаковите депутати от "БСП за България" напускат парламентарната група. Красимир Янков и Валери Жаблянов обявиха решението си на извънреден брифинг пред журналисти в Народното събрание.

"Ще завършим мандатите си и агнажимента към нашите избиратели като нечленуващи в парламентарна група. Оставаме социалисти", каза Красимир Янков.

Към тях се присъединяват и още четирима депутати от БСП - Николай Иванов, Лало Кирилов, Георги Андреев и Димитър Стоянов. В момента ПГ на "БСП за България" разполага със 78 мандата.

Той обвини Корнелия Нинова в провал на мандата като лидер на БСП и в подмяна на образа на партията, с който тя присъства в политическото пространство.

"Тя нарича това модернизиране на партията, но това е пълно подчиняване на БСП на едноличното управление, подсигурено от новия състав на Националния съвет. Как да наречем обновяване с нещо, което не се раздели с другите лица, заради които обществото вече не разпознава БСП като социалистическа партия", каза Красимир Янков.

Станишев, Миков и Пирински не попаднаха в новото широко ръководство на БСП

По думите му - в ръководството на БСП са се оформили два лични антуража, този на Корнелия Нинова и този на Кирил Добрев.

Янков обяви, че за последните 4 години социалистическата партия е изгубила 30% от членската си маса и е преминала три поредни изборни загуби заради налагането на "дълбоки разделителни линии" от страна на Нинова и "мощна кампания срещу врага с партиен билет".

Бившият зам.-председател на Народното събрание Валери Жаблянов е единственият от групата, който няма да прекрати и членството си в Българската социалистическа партия.

И Янков, и Жаблянов бяха кандидати за председател на БСП на първите преки избори в партията, като получиха съответно 2,1 и 1,4% от гласовете на членовете на БСП. И двамата обвиниха ръководството на левицата в компрометиране на изборния процес.

Това е третият случай на отцепване на депутати от ПГ на "БСП за България" в 44 Народно събрание. Първият независим депутат, влязъл с листата на левицата, беше Спас Панчев, председател на ЗС "Александър Стамболийски". Панчев беше изключен от групата, след като партията му реши да напусне коалицията с БСП. В началото на септември 2020 г. стана ясно, че той е подкрепил предложението на ГЕРБ за свикване на Велико Народно събрание, давайки подписа си за внасянето на проекта за нова конституция.

През юли 2020 г. парламентарната група освободи и Александър Паунов (ръководител на Комунистическата партия на България), след като прокуратурата публикува записи от СРС на телефонни разговори между него и Васил Божков.

Румен Радев освободи началника на кабинета си Калоян Методиев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022