Край на чакането: Висша лига се завръща Снимка: © getty images

Английската Висша лига се възобновява на 17 юни, сряда. Първите срещи са „Астън Вила“ – „Шефилд Юнайтед“ и „Манчестър Сити“ – „Арсенал“.
Мачовете ще се играят без публика, а телевизиите са подготвили звукови симулации, които да заместят липсващата атмосфера на стадионите. За играчите обаче стадионите ще останат тихи.

На екраните на стадионите ще бъде излъчван лайвстрийм с привърженици на отборите, за вдъхновение на играчите. Поне на стадионите, където такива екрани има, не и на „Анфийлд“, например.

Играчите трябва да спазват дистанция, както помежду си, така и по отношения на съдиите. Прегръдките след гол са забранени. За сметка на това има специални камери, пред които футболистите да демонстрират радостта си, ако отбележат гол.

Надеждите, че противоепидемичните мерки ще засегната системата за видео наблюдение (ВАР) не се оправдаха – ВАР ще има, но съдиите ще разполагат с по-големи стаи, за да спазват необходимата дистанция.

Какво очакваме от първите срещи след подновяването на елитния английски футбол, както и прогнози за мачовете от сряда до неделя – чуйте в „Ковачева&Колевски: Висша лига“, Е 14.

Какво се случи досега в първенството?

Висшата лига се подновява в момент, в който битката за титлата до голяма степен вече е решена. "Ливърпуул" има преднина от 25 точки (макар и с мач повече) пред "Манчестър Сити" и се нуждае от две победи, за да подпечата първия си триумф в първенството от сезон 1989/1990. Ако вторият в класирането запише поражение в днешния си двубой срещу "Арсенал", титлата може да бъде спечелена още в градското дерби срещу "Евертън" в неделя.

За сметка на това борбата за класиране в европейските турнири и за оставане в първото ниво на английския футбол продължава - 92 мача в рамките на 40 дни ще решат изхода от нея, ако всичко премине по план.

Преди първите двубои след завръщането на Висшата лига ще бъде отделена минута мълчание за всички, които са починали по време на пандемията, а на екипите на състезателите ще има баджове под формата на сърце, които да изразяват благодарност към медиците, които се борят с коронавируса на "първа линия".

Това няма да е единственият бадж на тениските им - ще има и такъв, подкрепящ протестите срещу расизма, които започнаха в САЩ преди няколко седмици след убийството на чернокожия Джордж Флойд по време на арест.

В първите 12 срещи имената на футболистите ще бъдат заменени от надпис "Black Lives Matter", a всеки, който реши да коленичи в знак на протест, има официална подкрепа от страна на организаторите на първенството.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Джордан, Санчо, Уилямс и още: спортният свят търси справедливост за Джордж Флойд


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024