Снимка: © Unsplash

От 1 юни България и Гърция ще премахнат граничните ограничения и задължителната карантина при влизане на територията на страната. Всички бизнес пътувания, пътувания по семейни причини, дипломатически, хуманитарни и транспортни цели ще бъдат освободени от карантина. 

Това обяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Министерски съвет. 

От 1 юни ще паднат и забраните за пътуване между България и Сърбия. Решението за облекчаване на режима с Румъния ще зависи от гласуване в парламента на съседната страна, каза Борисов. 

"Надявам се, че ще вземат решение, което да е в унисон с решенията на трите държави, за да махнем 14-дневната карантина, която спъва доста от работата в момента", каза той. 

Всеки преминаващ през границата ще трябва да попълва декларация, в която ще посочва, че няма симптоми на коронавирусна инфекция, не е поставен под карантина в собствената си страна, че е запознат с епидемиологичната обстановка в държавата, в която влиза, и че пътува на собствен риск. 

Окончателните детайли ще бъдат обявени след преговори на вътрешните и външните министри на четирите страни. 

Борисов намекна, че от 1 юни може да бъдат отменени и ограниченията за работа на ресторантите и заведенията в закритите им търговски площи. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети