Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево" Снимка: © Getty Images

„Евролаб 2011“ трябва да освободи незабавно помещенията, които заема на КГПП "Капитан Андреево" гласи заповед, издадена от директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов​. Срокът за изпълнение е 14 дни, пише Свободна Европа.

Искането на агенцията е частната фирма „да опразни всички помещения, които държи без правно основание във връзка с договор за наем“ на граничния пункт. Срокът за освобождаването на сградата изтича на 15 юли.

ГКПП "Капитан Андреево" е пунктът, през който храни и животни влизат от Азия към Западна Европа.

От май месец насам тече грандиозен скандал, който показа, че държавата доброволно се е отказала от контролиращата си дейност, като я е прехвърлила на частна фирма. Договорът с нея е сключен в последния работен ден на миналата година. Новото ръководство на БАБХ обаче го спря, а проверките се извършават отново от държавните органи.

Тъй като сградите са отдадени под наем, пробите се пращат до София и това силно забавя работата.

Властта в оставка твърди за наличие на конфликт на интереси от страна на "Евролаб 2011", защо освен че са взимали пробите, те са били и оператор на товарите.

В своя жалба „Евролаб 2011“ ЕООД поискаха прекратяване на действията на служители на БАБХ., извършвани на ГКПП Капитан Андреево, изразяващи се в физическото отделяне на представителни извадки от въвеждани в ЕС, от които да бъдат взети проби. Според тях това е неделима част от действията на оператора.

Дейността на операторите, които сключват договори с десетки вносители (което му придава качеството на оператор и лице отговорно за пратката), е изискване по европейски регламент.

Съдът обаче реши, че в регламента не е предвидено, че операторите извършват физическото отделяне на представителни извадки от въвеждани в Съюза стоки, от които да бъдат взети проби - действието, което Евролаб 2011 опитват да представят като "отнето право на оператора" .

Това вече е основание и сградите, отдадени под наем, да могат да бъдат поискани обратно от БАБХ.

Казусът "Капитан Андреево" силно разклати управляващата коалиция и се смята за една от причините за падането на кабинета.

„За съжаление трябва да се предположи, че мафиотски структури са мобилизирали целия си политически капитал, за да предотвратят антикорупционния курс. Не може политиците в държава от ЕС да се страхуват за живота си, когато предприемат действия срещу корупцията.“, коментира и евродепутатът от Зелените, Даниел Фройнд за германския всекидневник Ди Велт (Die Welt) в статия от миналата седмица, посветена на контрола на границата. Той отбелязва, че е жалко как партия като ГЕРБ - член на ЕНП - участва в събарянето на правителството и призовава Брюксел "да не стои със скръстени ръце".

"Подозрението е, че мафията се страхува за своите приходи. Един министър има доказателства за непонятни операции на външната граница на ЕС с Турция“, пише Филип Фолкман-Шлук, редактор „Външна политика“ в Ди Велт, имайки предвид зам.-министъра на земеделието Иван Христанов, който в момента е с охрана заради заплахи за живота му.

Изданието описва и естеството на скандала, като цитира свой разговор с Христанов:

Проверките на камиони с хранителни стоки на важния ГКПП Капитан Андреево – Капъкуле са били "на практика монополна собственост".

Христанов казва пред Welt, че фирмата не само е събирала такси, които държавата всъщност трябва да получи, но е създавала структура, в която "можеха да правят каквото си искат". Разследването установи, че камерите за наблюдение дори не работят. "Органите за сигурност изчисляват, че печалбите от нелегален бизнес са милиарди“, продължава той.

Когато Христанов встъпва в длъжност през януари, той получава съобщение: „Трябва да избирате между война и мир“.

"Тогава ми предлагаха по три милиона евро годишно, ако не пипам съществуващите структури”, разказва той пред Ди Велт.

Създадени са нови контролни пунктове, както и държавна лаборатория под надзора на ЕС, която да проверява храната.

София също така поиска от германското правителство да изпрати митнически служители, които да съдействат - към момента Финансовото министерство на Германия проверява питанията на България.

Според Христанов - тестовете в новата лаборатория са открили до 6 пъти по-големи количества зеленчуци, замърсени с пестициди, в сравнение с предходните години. Българските власти опитват да докажат пред ЕС, че това не е обикновен вътрешнополитически проблем, а засяга всички европейски потребители.

В момента контролът на "Капитан Андреево" се извършва от служители на БАБХ, които са увеличили приходите за държавата над два пъти в сравнение с миналата година, съобщава "Свободна Европа".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023