Край на ниския ДДС от 9 %  за ресторантьорите, обяви Асен Василев Снимка: © Булевард България

Край на ниската ставка на ДДС за ресторантьорите от догодина - данъкът за тях отново ще е 20 на сто, колкото е. за почти всички останали стоки и услуги. Това е заложено в пакета промени в данъчните закони за 2024 г., които предшестват приемането на годишния държавен бюджет, съобщи министърът на финансите Асен Василев. Промените вече са публикувани обществено обсъждане.

В момента ДДС за ресторантьорите е 9%. Мярката беше въведена по време на пандемията от коронавирус като форма на подпомагане на бранша, койта беше силно засегнат от противоепидемичните мерки. Тя вече е удължавана два пъти и действието ѝ изтича в края на 2023 г.

Василев съобщи, че преди седмица е провел разговори с представители на собствениците на заведения, хотелиери и туроператори, за да обсъдят настоящите по-ниски ставки ДДС за тези дейности. От бранша са предложили пакет от мерки за изсветляване на бизнеса, както и за повишаване на осигурителните прагове на работещите - но в замяна на това 9% ДДС върху продажбите да остане в сила. Ресторантьорите искат още да преминат на вариант патентен данък за дейността си.

Министерството на финансите обаче засега не е съгласно с предложенията. Асен Василев каза, че ако все пак се прецени, че мерките, които предлага бизнесът, биха довели повече приходи в държавния бюджет в сравнение с връщането на ДДС ставката на 20%, то тя може и да остане 9 на сто. Но засега планът е различен.

От бранша все още не са излезли с коментар на идеите на финансовото министерство.

По повод идеята заведенията са преминат на патентен данък министърът каза, че България вече е излязла от този режим на облагане и въвеждането ѝ отново може да създаде трудности. Все още се очаква становище от Националната агенция по приходите (НАП) по тази тема. Патентният данък сега регламентиран в Закона за местните данъци и такси, тоест размерът се определя от общините, те отговарят и събирането на налога. Той се прилага само за определени икономически дейности за търговци с годишни обороти под 50 000 лв.

"Има един месец за обсъждане на данъчните закони, разговорите ще продължат и ще се види реално до какво решение ще се стигне като обаче трябва да подсигури, че хазната няма да загуби", каза министър Василев.

Той каза още, че "драматични промени" в данъчните ставки като цяло не се планират за догодина. Но предупреди, че заради парламентарната ваканция, която депутатите си гласувата тази есен под петекст, че има местни избори в края на октомври (и първата седмица на ноември заради кметските балотажи), ще забави дискусиите по данъчните закони и държавния бюджет. Народното събрание няма да работи в последните 3 седмици от едномесечната изборна кампания, която официално започва на 29 септември.

По закон проектът за бюджет за следващата година трябва да бъде приет от Министерския съвет до 31 октомври, след което да влезе за обсъждане в Народното събрание.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024