Край на сините талони за шофьорите, обеща новият министър на електронното управление Снимка: © МВР

Контролният "син" талон към шофьорската книжка ще отпадне в "максимално кратък срок", обяви новоизбраният министър на електронното управление Божидар Божанов.

Това е един от докумените, които ще бъдат премахнати като изисквания за гражданите - това са данни, които администрацията вече притежава и няма логика да търси от хората отново и отново.

Пред BG on air Божанов посочи, че с въвеждането на централизирана електронна система и оборудването на пътните полицаи с талони няма никакъв смисъл от съществуването на синия талон и събирането на такси за издаването му.

Планира се и да се създаде по-добра организация при регистрирането на автомобил в КАТ, която досега създаваше сериозни опашки и загуба на време.

"Със сигурност ще може да се запазва час онлайн за канал, всичко останало може да бъде свършено онлайн - да платим всички такси. Има и втора опция, която ще обсъдим с колегите от МВР, да не се минава на канал, а през произволно ГТП в 7-дневен срок например, т.е. изобщо да няма място в КАТ за струпване на опашки", каза Божанов.

Кой е Божидар Божанов - първият министър на електронното управление

Ще бъдат премахнати изисквания и за някои видове удостоверения като удостоверения за семейно положение, удостоверения за наследници или за липса на задължения, които административните органи ще трябва сами да си набавят, вместо да изискват гражданите да ги носят.

"Ние в момента сме куриер на администрацията - взимаме документ от една администрация и го носим на съседното гише. Това нещо има възможност да отпадне доста бързо. Ще анализираме къде са най-бързите промени", каза той.

Сред приоритетите на новото министерство е стартът на процеса за електронна идентификация.

"Имаме обещание до 6 месеца всеки гражданин да може да има удобно средство, с което да ползва електронни услуги - дали то ще е в лична карта, в телефон, или на двете места е технически детайл. От утре започваме да работим и по тази тема", каза той.

Занапред хората ще имат достъп не само до документите си, но и до информация за това кой и кога е проверявал техните данни.

"Защитата на данните там е много важна и всеки гражданин ще има достъп до историята за достъпа на своите данни. Кой, кога и на какво основание е разглеждал неговите данни. Ще може да се абонирате и за известие, ако някой прочита данните ви, спират ви полицаи - след 2 минути пристига SMS, че някой е видял данните ви за шофьорската книжка", каза той.

Първата задача на Божанов е свързана с проблем, който е установен преди дни - критична уязвимост в софтуер, който потенциално се използва на много места в администрацията.

"Ще координирам откриването дали реално съществува такъв проблем, за да предотвратим потенциално изтичане на данни. Такива уязвимости се откриват често, но тази е доста критична. Тя е открита в софтуерна библиотека, която е част от различни системи. Няма вина никой, че тя е била използвана. Ще проверим дали конкретната уязвима версия е използвана", каза той.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024