Край на сините талони за шофьорите, обеща новият министър на електронното управление Снимка: © МВР

Контролният "син" талон към шофьорската книжка ще отпадне в "максимално кратък срок", обяви новоизбраният министър на електронното управление Божидар Божанов.

Това е един от докумените, които ще бъдат премахнати като изисквания за гражданите - това са данни, които администрацията вече притежава и няма логика да търси от хората отново и отново.

Пред BG on air Божанов посочи, че с въвеждането на централизирана електронна система и оборудването на пътните полицаи с талони няма никакъв смисъл от съществуването на синия талон и събирането на такси за издаването му.

Планира се и да се създаде по-добра организация при регистрирането на автомобил в КАТ, която досега създаваше сериозни опашки и загуба на време.

"Със сигурност ще може да се запазва час онлайн за канал, всичко останало може да бъде свършено онлайн - да платим всички такси. Има и втора опция, която ще обсъдим с колегите от МВР, да не се минава на канал, а през произволно ГТП в 7-дневен срок например, т.е. изобщо да няма място в КАТ за струпване на опашки", каза Божанов.

Кой е Божидар Божанов - първият министър на електронното управление

Ще бъдат премахнати изисквания и за някои видове удостоверения като удостоверения за семейно положение, удостоверения за наследници или за липса на задължения, които административните органи ще трябва сами да си набавят, вместо да изискват гражданите да ги носят.

"Ние в момента сме куриер на администрацията - взимаме документ от една администрация и го носим на съседното гише. Това нещо има възможност да отпадне доста бързо. Ще анализираме къде са най-бързите промени", каза той.

Сред приоритетите на новото министерство е стартът на процеса за електронна идентификация.

"Имаме обещание до 6 месеца всеки гражданин да може да има удобно средство, с което да ползва електронни услуги - дали то ще е в лична карта, в телефон, или на двете места е технически детайл. От утре започваме да работим и по тази тема", каза той.

Занапред хората ще имат достъп не само до документите си, но и до информация за това кой и кога е проверявал техните данни.

"Защитата на данните там е много важна и всеки гражданин ще има достъп до историята за достъпа на своите данни. Кой, кога и на какво основание е разглеждал неговите данни. Ще може да се абонирате и за известие, ако някой прочита данните ви, спират ви полицаи - след 2 минути пристига SMS, че някой е видял данните ви за шофьорската книжка", каза той.

Първата задача на Божанов е свързана с проблем, който е установен преди дни - критична уязвимост в софтуер, който потенциално се използва на много места в администрацията.

"Ще координирам откриването дали реално съществува такъв проблем, за да предотвратим потенциално изтичане на данни. Такива уязвимости се откриват често, но тази е доста критична. Тя е открита в софтуерна библиотека, която е част от различни системи. Няма вина никой, че тя е била използвана. Ще проверим дали конкретната уязвима версия е използвана", каза той.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024