Снимка: © Getty Images

Извеждането на ученици със симптоми на Covid-19 във външни "изолатори" е отхвърлено като вариант след критиките срещу ръководството на столичното 119-то СУ "Акад. Михаил Арнаудов". 

Директорът Диан Стаматов (бивш зам.-министър на образованието) обяви, че решението е преразгледано, след като "даването на медийна гласност на проблема ни върна солидната обратна връзка от страна на родителите". 

Ученик, който е със симптоми за коронавируса, ще изчаква идването на родител в лекарския кабинет и там ще бъде наблюдаван от квалифицирано лице, което ще осъществи връзка с родителя, казва той в съобщение, разпространено от БТА. 

Предварителният вариант предвиждаше децата със симптоми на грипоподобно заболяване да се изолират в кабината на училищната охрана, която се намира извън сградата, непосредствено до нейния вход. Както родители, така и психолози оспориха този подход. Директорът на държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" Цветеслава Гълъбова посочи, че поставянето на ученика в подобен тип изолатор пред очите на връстнииците му може да доведе до внушението на чувство за вина. 

Недоволство срещу "изолаторите" за Covid в училищата по препоръките на МОН

"Вслушваме се в надигналото се недоволство! На подробното разглеждане на работния вариант от комисия бе взето решение ученика да изчаква идването на родител в лекарския кабинет. Там ще бъде наблюдаван от квалифицирано лице, което ще осъществи връзка с родител. При наличие на повече ученици с грипоподобни симптоми ще се използват други вътрешни на училището помещения. За времето на изчакването от родител, ученикът ще бъде в присъствието на придружаващи лица - медицинска сестра, учител, педагогически съветник, училищен психолог, заместник директор, директор", казва Стаматов. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?

Netflix ще покаже скандалното интервю на Даяна - въпреки несъгласието на принц Уилям

Новият сезон на The Crown връща един от най-травмиращите спомени за кралското семейство

Сашка Васева е в тежко състояние, близките ѝ откриха дарителска сметка

Нуждае се от спешна операция, за да възстанови зрението си и да пребори рака