Край на външните "изолатори" за ученици с Covid-19 Снимка: © Getty Images

Извеждането на ученици със симптоми на Covid-19 във външни "изолатори" е отхвърлено като вариант след критиките срещу ръководството на столичното 119-то СУ "Акад. Михаил Арнаудов".

Директорът Диан Стаматов (бивш зам.-министър на образованието) обяви, че решението е преразгледано, след като "даването на медийна гласност на проблема ни върна солидната обратна връзка от страна на родителите".

Ученик, който е със симптоми за коронавируса, ще изчаква идването на родител в лекарския кабинет и там ще бъде наблюдаван от квалифицирано лице, което ще осъществи връзка с родителя, казва той в съобщение, разпространено от БТА.

Предварителният вариант предвиждаше децата със симптоми на грипоподобно заболяване да се изолират в кабината на училищната охрана, която се намира извън сградата, непосредствено до нейния вход. Както родители, така и психолози оспориха този подход. Директорът на държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" Цветеслава Гълъбова посочи, че поставянето на ученика в подобен тип изолатор пред очите на връстнииците му може да доведе до внушението на чувство за вина.

Недоволство срещу "изолаторите" за Covid в училищата по препоръките на МОН

"Вслушваме се в надигналото се недоволство! На подробното разглеждане на работния вариант от комисия бе взето решение ученика да изчаква идването на родител в лекарския кабинет. Там ще бъде наблюдаван от квалифицирано лице, което ще осъществи връзка с родител. При наличие на повече ученици с грипоподобни симптоми ще се използват други вътрешни на училището помещения. За времето на изчакването от родител, ученикът ще бъде в присъствието на придружаващи лица - медицинска сестра, учител, педагогически съветник, училищен психолог, заместник директор, директор", казва Стаматов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024