Недоволство срещу "изолаторите" за Covid в училищата по препоръките на МОН Снимка: © Getty Images

"Ученикът се изолира незабавно в предназначено за такъв случай помещение, докато не се прибере у дома" - това гласи една от задължителните мерки срещу Covid-19 на Министерството на образованието и науката към директорите на училищата преди началото на учебната година.

Това е първата стъпка в задължителния здравен протокол, в случай че ученик прояви един или повече симптоми на вирусната инфекция. А те са повишена телесна температура, кашлица, хрема, задух, болки в гърлото, умора, мускулни болки, гадене, повръщане, диария и др.

Детайлът, който МОН пропуска да отбележи, е какво се има предвид под "Covid-помещение": Лекарски кабинет? Класна стая с променено предназначение? Или външен "контейнер" пред входа на училището, където настиналият ученик ще трябва да чака родителите си, за да го приберат?

Последният случай описва ситуацията пред 119 СУ "Михаил Арнаудов" в София, чието ръководство е решило да използва досегашната външна будка на училищната охрана за извеждане на деца с грипоподобни симптоми.

"Времето, през което детето ще изчака родителя си, според мен е между 5 и 10 минути. Време, през което то може да бъде с педагогическия съветник, с психолога, с медицинската сестра. Ако те са заети в този случай - с ръководството. Имаме пълен екип, който винаги се е грижил за деца с някакъв моментен проблем", казва Диан Стаматов, директор на 119 СУ и бивш зам.-министър на образованието, пред bTV.

Училището е предвидило "още три подобни малки пространства в близост до изход", но те се намират във вътрешността на сградата.

Новата учебна година: С маски в коридорите, топла вода и сапун във всяко училище

На въпроса защо не отдели една по-голяма стая за отделянето на деца с температура, както са го направили колегите му - директори на други училища, Диан Стаматов отговаря, че няма свободно пространство "в нито един момент от 7 до 20 ч.".

Директорът на държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" Цветеслава Гълъбова предупреждава, че поставянето на ученик в кабина пред очите на връстниците му може да доведе до внушаването на чувство за вина на детето.

Мнението й беше подкрепено от Калоян Дамянов (Регионален център за подкрепа на приобщаващото образование в София):

"Вменяването на чувство за вина, че някое дете има симптоми на настинка може да доведе до доста по-сериозни последици. Когато става дума за деца със специални потребности пък съвсем го считам за неприемливо и дори опасно. Как така на сила дете от аутистичния спектър например ще бъде сложено принудително в изолатор тип бутка да изчаква родителите си? Необходимо е тази мярка сериозно да се обмисли още повече, че в градски условия децата общуват съвсем свободно в момента", пише той в публикация във Facebook.

Препоръките на МОН съдържат специален раздел за "поддържане на добър психоклимат и намаляване на ситуациите на напрежение, стрес и дезинформация". В него се посочва следното:

"Правилата, които ще въведе всяко училище, трябва първо да бъдат приети от колектива на съответното училище. Ето защо всеки от колектива трябва да участва в обсъждането на тези правила, за да разбере и да приеме своите задължения и да осъзнае необходимостта от спазването им.

Одобрените от екипа на училището правила следва да бъдат представени на родителите и по подходящ начин на учениците".

От МОН изискват правилата да бъдат отворени и променяни "винаги когато бъде оценена необходимостта от това, но всяка промяна да бъде представяна на колектива и на семействата".

"На всичко беше казано "Не": Учебната година започва с конфликт между родителите и МОН


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024