Снимка: © Getty Images

Три седмици преди началото на учебната година - родителите, учителите и МОН все още не са постигнали споразумение как ще се провеждат занятията с децата в риск заради Covid. 

Позицията на министерството на Красимир Вълчев е, че училищата трябва да започнат работа присъствено за всички ученици. Експерти по педиатрия би трябвало да подготвят списък с диагнози, който ще даде възможност на родителите на хронично болни деца да ги обучават дистанционно по медицински причини. 

Администрацията на МОН не приема исканията за извеждане на деца в дистанционна форма на обучение по лична преценка на техните родители. Последната среща от петък е продължила над 3 часа, а решение на проблема все още няма. 

Учителят и образователен експерт Петър Велков описва докъде е стигнал дебатът: 
 
- МОН твърдо няма да дадат възможност на родителите, оценяващи реалния риск за своите деца, да имат право на избор за дистанционно обучение. 

-  Ще се даде възможност за самостоятелна форма и в индивидуална форма*, освен на децата с хронични заболявания, на семействата, в които има родител/настойник в риск, също да се възползват от тези форми. (не е ясно и по-скоро това няма да опция, ако има друг член в риск в семейството, живеещ в това домакинство). 

-  В индивидуална форма ще се предостави 50% от учебни часове по учебен план да бъдат с учител. Как ще стане това при голям интерес за индивидуалната форма, не е ясно, директорите и учителите имат съмнение, че изобщо ще могат да осигурят такава подкрепа.

-  Децата с хронични заболявания в 5-12 клас ще могат да бъдат в дистанционна форма. 

-  Всички деца 1-4 клас, дори и с хронични заболявания, няма да имат достъп до дистанционна форма. 

-  Към този момент семейства с родител/настойник в риск не могат да се възползват от дистанционна форма дори в 5-12 клас (имаме силен апел и надяваме се вероятност поне това да се промени). 

Изходната позиция на МОН, подкрепена и от главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, е, че в случай на поява на Covid-19 в едно училище, само класът на заболялото дете ще бъде поставен под 14-дневна карантина, по време на която обучението ще продължи дистанционно. 

* МОН предлага да се въведат три алтернативни форми на обучение: "самостоятелна", "индивидуална" и "дистанционна". 

Самостоятелна форма ще се прилага при здравословни или семейни причини (например член на семейството на ученика в рискова група). Ще включва самоподготовка и изпити за годишна оценка. Има предложение децата в самостоятелна форма на обучение да могат да наблюдават провеждането на присъствени часове, ако училището поддържа такава технологическа възможност. 

Индивидуалната форма е сходна с т.нар. "самостоятелна", но би трябвало да гарантира "поне 50% от реалните учебни часове по план да бъдат с учител". 

Дистанционна форма ще бъде разрешена само за деца от 5. или по-висок клас по здравословни причини, както и за децата, намиращи се в чужбина. 

Тя представлява 100% присъствени виртуални учебни часове със пълно съответствия на рамковия учебен план, посочва Велков. 

Особеността е, че тук те не учат със съучениците си с паралелката своята, а ще бъдат сформирани общи други групи класове - включително от различни училища в града. 

"На всичко беше казано "Не, не може"

Велков изразява недоволството си от липсата на готовност за разбиране от страна на експертите в МОН, срещу които е заставал дори министър Красимир Вълчев по време на последната среща.  По думите му - диалогът между държавната администрация и родителите е преминал в "90% непродуктивност и 10% умерена продуктивност". 

"Бяхме брутално подготвени, юристи, лекари, блестяща защита на всички права, цитиране на закони, под- и над- нормативни актове. Не им пука и няма чуваемост. На всичко беше казано "НЕ, не може". Дори министърът се обърна срещу "ескпертите" си десетки пъти", пише той. 

Депутатът от ГЕРБ Милена Дамянова, която е бивш образователен зам.-министър, му отговаря, като признава, че "в МОН има немалко служители, които отдавна вървят срещу философията на закона". 

"Но да не забравяме, че последната дума е на законодателя, а не на чиновниците", казва тя, като дава сигнал, че съображенията на родителите все пак ще бъдат взети предвид по време на обсъжданията на промените в Народното събрание на 3 септември. 

"Изненадана съм, че все още има хора, които не си дават сметка, че светът се промени. Животът ни се промени. И да, трябва да се научим да живеем с вируса, но точно затова трябва да се научим да бъдем гъвкави в решенията, които предлагаме. Съзнавам, че нито ще е лесно, нито така, както сме свикнали... Вярвам обаче, че системата на образованието ще се справи с предизвикателството. Защото тя вече го направи през изминалите месеци" казва още Дамянова, която посочва, че е готова да направи предложения за промени в закона във връзка с исканията на родителите. 

Очаква се промените в Закона за предучилищното и училищното образование да бъдат приети около 15 септември. 

Да намразиш географията още в 5. клас: Защо учителите настояват за промяна на плана


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Лионел Меси спечели рекордна седма "Златна топка"

Аржентинецът изпревари Левандовски и Жоржиньо за наградата през 2021 г.

Катастрофиралият автобус е минал през сервиз и в Турция

Собственикът на "Беса транс" твърди, че машината не е имала технически проблеми

Kaufland започва да предлага хляб с жива квас

Три нови продукта ще допълнят богатото портфолио на пекарните в София и Варна

Как Витоша се "размина" с 4-етажен подпорен хотел

"Уникалният иновативен нов проект" за "Щастливеца" се оказа визуализация на 4 г.

Община Белица вдига заплатите на всеки ваксиниран служител с 20%

Кметът Радослав Ревански от ДПС призова за масова имунизация

Джак Дорси се оттегля като директор на Twitter

Основателят на Twitter напуска оперативното ръководство за втори път

Спецпрокуратурата не откри престъпление на Гешев по сигнала на Рашков за СРС-тата

Държавното обвинение няма да разследва главния прокурор

От 2022 София пуска билети за 30 и 60 минути в градския транспорт

Цената на първия остава 1,60 лв., вторият ще е 2,20 лв. Има и още промени, предложени от ГЕРБ-СДС