"На всичко беше казано "Не": Учебната година започва с конфликт между родителите и МОН Снимка: © Getty Images

Три седмици преди началото на учебната година - родителите, учителите и МОН все още не са постигнали споразумение как ще се провеждат занятията с децата в риск заради Covid.

Позицията на министерството на Красимир Вълчев е, че училищата трябва да започнат работа присъствено за всички ученици. Експерти по педиатрия би трябвало да подготвят списък с диагнози, който ще даде възможност на родителите на хронично болни деца да ги обучават дистанционно по медицински причини.

Администрацията на МОН не приема исканията за извеждане на деца в дистанционна форма на обучение по лична преценка на техните родители. Последната среща от петък е продължила над 3 часа, а решение на проблема все още няма.

Учителят и образователен експерт Петър Велков описва докъде е стигнал дебатът:

- МОН твърдо няма да дадат възможност на родителите, оценяващи реалния риск за своите деца, да имат право на избор за дистанционно обучение.

- Ще се даде възможност за самостоятелна форма и в индивидуална форма*, освен на децата с хронични заболявания, на семействата, в които има родител/настойник в риск, също да се възползват от тези форми. (не е ясно и по-скоро това няма да опция, ако има друг член в риск в семейството, живеещ в това домакинство).

- В индивидуална форма ще се предостави 50% от учебни часове по учебен план да бъдат с учител. Как ще стане това при голям интерес за индивидуалната форма, не е ясно, директорите и учителите имат съмнение, че изобщо ще могат да осигурят такава подкрепа.

- Децата с хронични заболявания в 5-12 клас ще могат да бъдат в дистанционна форма.

- Всички деца 1-4 клас, дори и с хронични заболявания, няма да имат достъп до дистанционна форма.

- Към този момент семейства с родител/настойник в риск не могат да се възползват от дистанционна форма дори в 5-12 клас (имаме силен апел и надяваме се вероятност поне това да се промени).

Изходната позиция на МОН, подкрепена и от главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, е, че в случай на поява на Covid-19 в едно училище, само класът на заболялото дете ще бъде поставен под 14-дневна карантина, по време на която обучението ще продължи дистанционно.

* МОН предлага да се въведат три алтернативни форми на обучение: "самостоятелна", "индивидуална" и "дистанционна".

Самостоятелна форма ще се прилага при здравословни или семейни причини (например член на семейството на ученика в рискова група). Ще включва самоподготовка и изпити за годишна оценка. Има предложение децата в самостоятелна форма на обучение да могат да наблюдават провеждането на присъствени часове, ако училището поддържа такава технологическа възможност.

Индивидуалната форма е сходна с т.нар. "самостоятелна", но би трябвало да гарантира "поне 50% от реалните учебни часове по план да бъдат с учител".

Дистанционна форма ще бъде разрешена само за деца от 5. или по-висок клас по здравословни причини, както и за децата, намиращи се в чужбина.

Тя представлява 100% присъствени виртуални учебни часове със пълно съответствия на рамковия учебен план, посочва Велков.

Особеността е, че тук те не учат със съучениците си с паралелката своята, а ще бъдат сформирани общи други групи класове - включително от различни училища в града.

"На всичко беше казано "Не, не може"

Велков изразява недоволството си от липсата на готовност за разбиране от страна на експертите в МОН, срещу които е заставал дори министър Красимир Вълчев по време на последната среща. По думите му - диалогът между държавната администрация и родителите е преминал в "90% непродуктивност и 10% умерена продуктивност".

"Бяхме брутално подготвени, юристи, лекари, блестяща защита на всички права, цитиране на закони, под- и над- нормативни актове. Не им пука и няма чуваемост. На всичко беше казано "НЕ, не може". Дори министърът се обърна срещу "ескпертите" си десетки пъти", пише той.

Депутатът от ГЕРБ Милена Дамянова, която е бивш образователен зам.-министър, му отговаря, като признава, че "в МОН има немалко служители, които отдавна вървят срещу философията на закона".

"Но да не забравяме, че последната дума е на законодателя, а не на чиновниците", казва тя, като дава сигнал, че съображенията на родителите все пак ще бъдат взети предвид по време на обсъжданията на промените в Народното събрание на 3 септември.

"Изненадана съм, че все още има хора, които не си дават сметка, че светът се промени. Животът ни се промени. И да, трябва да се научим да живеем с вируса, но точно затова трябва да се научим да бъдем гъвкави в решенията, които предлагаме. Съзнавам, че нито ще е лесно, нито така, както сме свикнали... Вярвам обаче, че системата на образованието ще се справи с предизвикателството. Защото тя вече го направи през изминалите месеци" казва още Дамянова, която посочва, че е готова да направи предложения за промени в закона във връзка с исканията на родителите.

Очаква се промените в Закона за предучилищното и училищното образование да бъдат приети около 15 септември.

Да намразиш географията още в 5. клас: Защо учителите настояват за промяна на плана


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024