Да намразиш географията още в 5. клас: Защо учителите настояват за промяна на плана Снимка: © Unsplash

"Резултатите от проведените две национални външни оценявания по география в 5 клас са отчайващи"

"Учениците намразват предмета поради несправяне"

"Практически е невъзможно обучението по география в 5 клас заради прекомерно голям брой понятия... в тази ученическа възраст е вменено на географията да представя за първи път и редица основни икономически знания (стопанство, вкл. пазарно стопанство, структура и фактори за стопанско развитие). Въвеждането им е много над възможностите на петокласниците".

"При редуване на грипни ваканции, чествания на празници, провеждането на избори, матури или външни оценявания на практика занятията по предмета често се провеждат в не повече от 2 часа месечно"


Това са само част от личните свидетелства на учители и университетски преподаватели по география, изпратени до МОН при общественото обсъждане на новите учебни планове за 2020/2021 г.

Педагози от цяла България и представители на географската общност с ключови позиции в научните среди призовават образователното министерство да разреши проблема, който продължава пета поредна година и влошава не само резултатите, но и отношението на децата към учебната програма.

В момента петокласниците изучават "География и икономика" средно 1,5 часа седмично. В рамките на тези уроци те са длъжни да покрият сериозен конспект от нови знания, за част от които не разполагат с необходимата предварителна подготовка по математика, физика, химия и биология.

Последствията от струпване на прекалено много информация в прекалено кратко време не са никак учудващи. Две поредни национални външни оценявания през 2017 и 2018 г. показват, че петокласниците не се справят с прилагането на материала на практика.

Данните от изпитите през 2018 г. показват, че учениците "не се справят с 9 от общо 25 очаквани резултата (36%). Ситуацията в селските училища се оказа още по-тревожна - 12 от 25 (48%)", се казва в становище на група водещи университетски преподаватели и учени, сред които деканът на Геолого-географския факултет в СУ доц. Климент Найденов.

Системата очаква от учениците в 5. клас да се ориентират в природата по карта, но не им осигурява достатъчно часове, за да научат да разчитат топографски карти. Изисква от тях да могат да изчисляват разстоянията с помощта на числен мащаб и да определят географски координати по карта, но математическите познания, нужни за тези задачи, се изучават едва във втория срок на 6. клас.

Петокласниците трябва да могат да обясняват образуването на релефа, факторите и елементите на климата, свойствата на водата в Световния океан (температура, соленост, движения), териториалното разпределение на основни стопански дейности, да четат климатограми, да разбират какво е озоновата дупка и да знаят схемата на пасатите, без да са изучили причинно следствените връзки при формирането на този процес.

Всичко това се случва в първата преходна година на учениците от началното към прогимназиалното образование, когато се сменят учителите и предметите и се увеличава стандартът за оценяване на придобитите знания.

Затова учителите настояват за промени - увеличение на часовете по "География и икономика" в 5. клас до 2 часа седмично и преместване на част от темите към по-високите класове.

В подкрепа на тази идея са се подписали преподаватели от Габрово, Добрич, Пловдив, Благоевград, Варна, Русе, Плевен, Ловеч, Шумен, Разград и много други.

Едно от исканията им е да се разшири и хорариумът по предмета в 8 и 9 клас.

"На всичко беше казано "Не": Учебната година започва с конфликт между родителите и МОН

"Тъй като преподавам в гимназиален етап, смятам че, изучаването на географията в 8 и 9 клас с 36 часа годишно, е крайно недостатъчно. Хорариум е абсолютно недостатъчен за постигане на заложените в учебната програма очаквани резултати. Изучаването на предмета само в 1 час седмично, е предпоставка за влошена качествена характеристика на учебния процес, а обучение с по-малко от 2 часа седмичен хорариум е крайно неефективно", пише учителка, която участва в дискусията с министерството.

Отговорът на МОН? "Не се приема".

Основанието: Образователното министерство е предвидило увеличение с половин учебен час на седмица, но не за 5., а за 6. клас, където се дава "възможност за повече практическо прилагане на придобитите в 5. клас общогеографски знания".

Обсъждането на промените в наредбата е приключило в края на юли. Въпреки това професионалната общност продължава да настоява за реакция от страна на администрацията. Създадена е онлайн петиция, в която са събрани всички предложения за решаване на проблемите.

"Вярваме, че ще се вслушате в мнението на географската общност и ще подкрепите предложените от нас изменения. Декларираме готовност за участие в дългоoчакван от нас диалог и съвместно намиране на пътища при решаване на посочените проблеми", се казва в призива на доц. Найденов и проф. Марин Русев (председател на Асоциация на професионалните географи и регионалисти).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024