Новата учебна година: С маски в коридорите, топла вода и сапун във всяко училище Снимка: © Getty Images

Министерството на образованието и науката публикува първите си официални насоки за действие в училищата след 15 септември в условията за Covid-19.

Задължителните мерки за ограничаването на епидемията включват носенето на маска или шлем във всички общи закрити части на учебните сгради - преддверие, фоайета, стълбища, коридори, санитарни възли, медицински кабинет, учителска стая, библиотека, бюфет и столова (освен при хранене).

Това условие ще важи за всички ученици, учители и външни лица, като ще се прилага и в училищните автобуси.

Маските ще бъдат задължителни за учителите, когато преподават на ученици от повече от един клас / паралелка / етап.

Носенето на маска или шлем в класната стая от учениците е по желание.

Маските за учениците се осигуряват от техните родители. Училищата осигуряват маски в случаите, когато учениците нямат такива или не са подходящи за ползване, а за учителите - маски или шлемове, се казва в насоките на МОН.

Марката може да бъде променена при евентуална нова заповед от министъра на здравеопазването за общите противоепидемични мерки.

Всеки ден ще се провежда двукратна дезинфекция на повърхностите като подове, бюра, чинове, маси, дръжки на врати, прозорци, ключове за осветление, бутони на асансьори, парапети, уреди, екрани, тоалетни чинии, мивки, кранове и др.

При потвърден случай на Covid-19 - хигиенните мерки ще се увеличат, като може да се наложи провеждането им от 4 пъти на ден до "дезинфекция на всеки час".

Учебните стаи се проветряват по време на всяко междучасие, като се обръща специално внимание на кабинетите, учителската стая, физкултурния салон, лабораториите, работилниците, в които повърхностите, мишките, клавиатурите и инструментите се дезинфекцират във всяко междучасие.

МОН ще изисква засилена лична хигиена и осигуряването на "течаща топла вода и сапун във всяко санитарно помещение, както и в тоалетните за всички ученици и работещи" - това е част от задължителните насоки към директорите.

Липсата на топла вода във всяко училище беше призната като проблем от зам.-министъра на образованието Таня Михайлова само преди ден.

Във всички училища трябва да се поставят автоматични дозатори за дезинфектант - на входа на сградата, в учителските стаи и в коридорите. По възможност това ще се направи и в отделните класни стаи, лабораториите и работилниците.

МОН изисква още "елиминиране на вредни навици, свързани с докосване на лицето, носа, устата и очите".

И още: задължителните мерки включват максимално ограничаване на контактите между ученици от различни паралелки при осъществяване на заниманията по интереси. При заниманията по интереси, свързани с колективни спортове, се прилагат актуалните здравни регулации на Министерството на здравеопазването, се казва в упътването на МОН.

Когато Covid-19 прекъсне учебната година от самото начало

Какви ще са мерките при положителен случай на Covid-19 в училище

МОН въвежда задължителни здравни протоколи за действие при съмнения за Covid-19 или потвърден случай на болестта в училищата.

Симптомите на болестта са описани като "повишена телесна температура, кашлица, хрема, задух, болки в гърлото, умора, мускулни болки, гадене, повръщане, диария и др.".

Ако ученик изпитва някой от тези проблеми, МОН изисква той да бъде "незабавно изолиран в предназначено за такъв случай помещение, докато не се прибере у дома".

Незабавно се осъществява връзка с родителите/настойниците и се изисква да вземат ученика, като се съобразяват с необходимите превантивни мерки (носене на маски за лице, използване на личен транспорт при възможност).

След като ученикът напусне помещението, се извършва дезинфекция. Ученикът се допуска отново в присъствено обучение в училище само срещу медицинска бележка от семейния лекар, че е клинично здрав и това е допустимо.

На родителите е оставен ангажиментът да се консултират със семейния лекар и евентуално да проведат тест за проверка на Covid-19.

В случай че PCR тестът на ученика е положителен, родителите ще бъдат длъжни да се свържат с директора на училището, който на свой ред трябва да предостави в РЗИ списък с предполагаемите контактни лица на детето - съученици и учители. Идентифицирането на контактните лица и мерките за дезинфекция на училището се предписват от здравната инспекция.

В зависимост от характеристиките на сградата и броя на контактните лица мерките може да включват затваряне на една или няколко паралелки/клас или на цялото училище, казват от МОН.

Лицата, които се поставят под задължителна карантина, се определят от съответната регионална здравна инспекция в зависимост от конкретната ситуация, но като правило под 14-дневна карантина се поставят следните лица след извършена оценка на риска и определени като близки контактни:

- Ученици от същата паралелка – като родители/настойници се инструктират за провеждане на наблюдение за поява на клинични симптоми и признаци за COVID-19 и навременно уведомяване на личния лекар на детето и на РЗИ.

- Класният ръководител в начален етап на основно образование.

- Учители и друг персонал, осъществили незащитен контакт със заразеното лице: на разстояние по-малко от 2 м и за повече от 15 минути или без носене на защитна маска за лице.

- Други ученици, осъществили незащитен контакт със заразеното лице: на разстояние по-малко от 2 м и за повече от 15 минути или без носене на защитна маска за лице 2 дни преди взимането на пробата от детето с положителен тест за Covid.

При карантиниране на контактно дете членовете на домакинството му се самонаблюдават за симптоми на COVID-19 в рамките на 14-те дни на карантината на детето и още 14 дни след тази карантина. При поява на симптоми уведомяват РЗИ и личните лекари, независимо дали детето е проявило или не симптоми, с оглед на безсимптомно протекла инфекция при децата и възможно заразяване на възрастни в домакинствата.

Протоколът за действие при евентуални симптоми на Covid-19 при възрастен служител в училището включва сходни мерки - вкл. незабавна изолация, консултация с лекар, информиране на родителите на учениците, които са били в контакт с учителя.

Ако той преподава в паралелка от началния курс като класен ръководител и има потвърден PCR-тест, децата от паралелката се поставят под 14-дневна карантина. Тя ще важи и за други хора от училището, които са прекарали повече от 15 минути в "незащитен контакт" с учителя.

Условията за "превключването" към дистанционно обучение в електронна среда (както през пролетта на 2020 г.) трябва да бъдат изяснени с промените в Закона за предучилищното и училищното образование, които ще бъдат гласувани до седмици. Очаква се МОН да обяви критериите, при които ще се влиза в този режим.

"На всичко беше казано "Не": Учебната година започва с конфликт между родителите и МОН



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024