Когато Covid-19 прекъсне учебната година от самото начало Снимка: © Getty Images

Целият клас - под карантина. Този сценарий ще се превърне в реалност още в първите седмици след 15 септември в много български училища. Вече е факт в няколко провинции в Германия, където учебната година започна поетапно от началото на август.

В Мекленбург - Предна Померания, Хамбург, Берлин, Бранденбург, Шлезвиг - Холщайн, Северен Рейн - Вестфалия, Хесен, Райнланд - Пфалц и Саарланд учениците се върнаха в класните стаи при повишени хигиенни условия. Най-често те включват задължение или препоръка за носене на маска в коридора, социална дистанция, по-често миене на ръцете, редовно проветряване на общите помещения.

Правилата се определят по преценка на регионалните власти, а не от централното правителство. Някои места изискват от родителите да предоставят декларация, с която уведомяват училищните власти за здравословното състояние на децата си. По-малките училища се стараят да организират междучасията по такъв начин, че не повече от 2 класа да се засичат едновременно в двора. Ефективността на правилата би трябвало да се преоценява редовно. Каквито и мерки да се въведат обаче, те не могат да гарантират пълна сигурност и предсказуемост.

Въпреки че Северен Рейн заложи много строги мерки за сигурност от самото начало, четири училища в провинцията трябваше да затворят врати само няколко дни след края на лятната ваканция. Единични класове или цели випуски биват връщани обратно вкъщи заради поява на положителни проби за коронавирус. Основният проблем е свързан със завръщащите се от чужбина деца и възрастни, които внасят инфекцията.

Към третия ден от началото на учебната година са обявени близо 30 положителни случая на Covid-19 при учители и почти 400 сред учениците, пише "Шпигел" в своя статия. Последствията не засягат само поставените под карантина, но и техните семейства, съучениците им и възпитателите, които са принудени да поемат работата на колегите си в болнични.

Новата учебна година в България: С маски в коридорите, топла вода и сапун във всяко училище

В класната стая или в Zoom?

Условията за обявяване на карантина заради Covid са различни в отделните провинции. Училище в Берлин е затворило сградата си за един ден, след като е открит положителен случай на заболяването, за да гарантира, че евентуалните контактни лица няма да се смесят със здрави хора. Направените междувременно тестове са се оказали отрицателни.

В Хамбург десетки училища са засегнати от частично спиране на учебната дейност заради поява на коронавирусна инфекция. Отделни класове са пускани под карантина в Хесен. В Мекленбург - Предна Померания са открити случаи на Covid-19 в 6 от 563 училища. Две от институциите са затворени изцяло, а останалите - частично. Близо 500 деца в провинцията са поставени под карантина още в първите дни на учебната година.

В един от случаите се е оказало, че прекратяването на присъствените занятия е било напълно ненужно, защото съмнителният случай на Covid-19 е бил неточен. Повторният тест е дал негативен резултат.

Приоритет на местните власти е да прекъснат веригата на инфекции възможно най-бързо, така че да не допуснат възникването на локални огнища на Covid. Дали учениците и учителите да бъдат изпратени вкъщи, решават здравните служби в съответната провинция. Колко души да бъдат поставени под карантина и колко дълга ще е тя - този въпрос също зависи от експертите-епидемиолози, а не от училищните директори.

"На всичко беше казано "Не": Учебната година започва с конфликт между родителите и МОН

Администрацията на училището е длъжна да сигнализира в местната здравна служба, ако някой от учениците или учителите покажат симптоми на инфекцията - "повишена температура, суха кашлица, загуба на вкус или мирис".

Симптомите на болестта обаче не се проявяват винаги. Преценката ще стане още по-трудна особено в есенно-зимния сезон, когато настинките и гриповете са често срещани в училищата.

"Прозорците не се отварят, чистачите не достигат"

Здравните служби разделят контактните лица на хората с положителна проба за Covid-19 в три групи. Първа категория (с най-висок риск) обхваща хората, които са разговаряли поне 15 минути "лице в лице" с пациента, или са седяли в непосредствена близост, или са били изложени на вирусни аерозоли за определен период от време.

Ако съучениците на дете, болно от Covid, попаднат в първа категория, те се изпращат вкъщи под задължителна карантина. Тя обаче не важи за техните майки, бащи, братя и сестри.

Родителите също са недоволни - те настояват за подобряване на хигиената в училищата, за намаляване на броя ученици в клас и за редовно тестване, за да може да се потисне риска от инфекция и да не се стига до пълно затваряне на училищата. Това не само пречи на образованието на децата им, но и създава риск за собствената им работа, от която може да се наложи да отсъстват дълго и непланирано.

Асоциацията на училищните директори в Северен Рейн - Вестфалия е изпратила писмо до местните власти, в което заявява, че изискванията за хигиена са неприложими и не вземат предвид реалните условия на работа в училищата.

Провинцията изисква от учениците в гимназиите и професионалните училища да носят маски както през междучасията, така и по време на часовете. Учителите са длъжни да проветряват кабинетите редовно. Изискването за минимална физическа дистанция важи за цялото пространство в училището.

14 дни карантина вместо масово тестване при Covid-19 в училище

Директорите обаче посочват, че в някои сгради проветряването е невъзможно, защото прозорците им не се отварят. В други училища се оплакват от недостиг на чистачи и възпитатели.

Председателят на асоциацията Харалд Вилерт обвинява регионалните власти за това, че не са положили усилия за подобряването на дистанционно обучение по време на лятната ваканция. Това вреди особено много на децата от социално-слаби семейства, които не разполагат с техническа възможност да се включат в учебния процес от вкъщи.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024