Снимка: © Getty Images

Откриването на положителна проба за Covid-19 сред учениците след 15 септември няма да води до задължителни масови изследвания в цялото училище, според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

"Появи ли се положителен случай, настройката е децата в съответния клас да бъдат поставени под карантина - да преминат на дистанционно обучение в рамките на 14 дни. Ако няма нови положителни случаи, да се връщат към нормалния процес на присъствено обучение. Аз не мисля, че ще се налагат масови изследвания и скрининги. Това, че едно дете в клас е дало положителен резултат, би следвало да постави под карантина само класа. Масово изследване на контактни лица не мисля, че дава кой знае какви предимства в училища с 1000-2000 деца. Това, което ще получите като резултат, е картинката в момента и след два дена тя може да бъде съвсем различна", каза Кунчев. 

Той посочи, че там, където се налага да се направят изследвания на голям кръг от контактни лица, това ще бъде направено и е "логично да става за сметка на НЗОК". Въпросът кой да плаща PCR-тестовете на учениците след 15 септември обаче остава за решаване в работна група към здравната каса. 

Очаква се експертният съвет по педиатрия да представи списък с диагнози, които са предпоставка за дистанционна форма на обучение на децата по време на пандемията. 

Да намразиш географията още в 5. клас: Защо учителите настояват за промяна на плана

"При наличие на тези данни родителите може да имат право да поискат дистанционно обучение. Този списък ще бъде предоставен на личните лекари и училищните власти, за да могат да го ползват. Имаме доста точни проучвания, които показват, че около 20-25% от родителите подкрепят тази форма на обучение - повечето от родителите предпочитат присъственото обучение. Идеята е да намалим риска за децата и за възможността те да предадат вируса на по-възрастните роднини", каза Кунчев. 

Той призова родителите да не се притесняват от изпращането на децата си в класните стаи. 

"В голяма част от родителите се създава впечатление, че училището е особено рисково място, в което шансът да се заразят децата е огромен. Разбира се, че това може да стане - събирането на 20-30 деца създава риск, но извън училище, в социалната среда, особено в тесните контакти, рисковете съвсем не са малки", каза Кунчев. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ