Спорната забранителна зона за дронове Н007 над комплекса "Диана" и ресторанта на Александър Сталийски "101" вече не съществува - ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" е свалила тази територия от картата си.

Решението е взето 3 години след въвеждането на забрана за преминаването на безпилотни средства над комплекса с тенис кортове и плувни басейни, който бившият премиер Бойко Борисов често посещаваше.

Отмяната ѝ идва след писмо на транспортния министър Николай Събев до НСО, с което той изразява несъгласие с искането за удължаване на срока на забраната, поискано от службата на 31 март.

Скандалът около зона Н007 се разпали още през лятото на миналата година, когато главният редактор на Aero-bg.com Красимир Грозев установи необяснимото включване на кортовете и басейните на "Диана" в списъка на обектите с особен режим на въздушната безопасност.

ГВА не допуска прелитане на дронове над зони като Министерски съвет, президентството, Народното събрание, резиденция "Бояна", ДАНС, НСО и подобни обекти, които влизат в номенклатурата Н001 до Н006.

В карето на Н007 обаче не не попада нито една институция, която има отношение към системата на националната сигурност. Това, което прави спортният комплекс по-интригуващ, е фактът, че един от най-редовните му посетители е бившият премиер Бойко Борисов.

На територията му се намира и ресторант "101", стопанисван от фирма, свързвана с Александър Сталийски.

Ресторантът беше част от поводите за раздора между ИТН и спортния министър Радостин Василев, който твърдеше, че Тошко Йорданов го е накарал да спре проверките си в имота, намиращ се на държавен терен.

Самият Александър Сталийски твърди, че "често посещава заведението в качеството си на клиент", като нарича информациите за негова връзка със "101" "спекулации".

Сталийски, ресторант "101" и зона Н007


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"