Сталийски, ресторант "101" и зона Н007

Бизнесменът Александър Сталийски, за когото вчера от ефира на bTV говори министърът на спорта в оставка Радостин Василев, не се е възползвал от отправената му покана от медията, но вместо това е изпратил "право на отговор".

Поводът е казус с ресторант „101“ в спортния комплекс "Дианабад", стопанисван от фирма, която се свързва със Сталийски. Василев обясни, че в края на месец март той и експерти са извършили оглед на спортната база в „Дианабад“, където са установили незаконно строителство, за което са подали сигнал до ДНСК. По думите на Василев, Тошко Йорданов му е казал да остави заведението на мира.

„Пич, Дългият ме праща. Недей праща хора в ресторанта, за да не хвърляме напрежение върху Гроздан Караджов.“, заръчал Йорданов, разказа вчера Василев. Водещият на bTV Златимир Йочев попита министъра на спорта в оставка дали не се е "разхождал арогантно из ресторанта", а той отвърна, че е отишъл на проверка в имот на министерството, в което не вижда нищо нередно. В резултат от заведението закачили неговата снимка в тоалетните.

Спортната база "Дианабад" е едно от местата, в които Бойко Борисов често ходеше, докато беше премиер, а по входовете на комплекса се разполагаха полицейски патрули. Самият Сталийски е част от групата на т. нар. "Котараци" - близки до Борисов бизнесмени.

"Във връзка с многократното използване на моето име, в контекста на политически спекулации, бих искал да кажа следното: Не познавам г-н Станислав Трифонов и г-н Тошко Йорданов и нямам никакви взаимоотношения с тях. Не познавам г-н Кирил Петков и г-н Радостин Василев и нямам никакви взаимоотношения с тях.", пише Сталийски до bTV, в чието студио не се появи.

До момента не беше излизала информация, че Сталийски работи с ИТН. За свързващо звено между ГЕРБ и ИТН в последните дни се сочи Орлин Алексиев, бивш председател на бюджетна комисия в Столичния общински съвет.

"Повече от 10 години различни политици употребяват името Александър Сталийски за постигане на политически цели чрез хвърляне на несъстоятелни твърдения в медийното пространство, за което водя съдебни дела и няма да спра да го правя.

Относно спекулациите, че съм собственик на ресторанта, бих искал да уточня, че аз посещавам често това заведение, както и много други в качеството си на клиент.", завършва Сталийски.

На 6 юни 2022 г. прословутото заведение беше затворено от НАП. Причината - проверка на място е показала, че касов апарат в ресторанта не отчита направените продажби към приходната агенция. Санкцията за нарушението бе затваряне за 14 дни - защото е първо. При рецидив данъчните могат за запечатат ресторанта за месец. Последва обаче обжалване в съда и след негово решение заведението бе отново отворено след 3 дни. А от "101" се оплакаха от институционален тормоз, за какъвто още при проверките от Министерството на младежда и спорта са изпратили сигнал и до правоохранителните органи.

Това обаче далеч не е първият случай, в който ресторантът в комплекс "Дианабад", който в цялост е собственост на "Национална спортна база", подчинена на Министерството на младежда и спорта, нашумява.

Забранено за летене - зона Н007

През 2021 г. се оказа, че над комплекса е забранено да летят дронове - точно както това е забранено над обекти, важни за националната сигурност на страната.

Зона Н007 - това е кодовото име, с което е маскиран най-неочакван обект в София. Неочакван, защото периметърът e забранена зона за провеждане на полети с дронове (безпилотни летателни системи), но по нищо не личи да има основания за това ограничение.

Карето в Зона Н007 всъщност е теренът на Националния спортен комплекс "Диана".

Това показва проверка на журналиста Красимир Грозев - главен редактор на специализирания сайт Aero-bg.com - в системата на ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация".

В сайта на ГВА се поддържа интерактивна карта със зоните, в които полетите на дронове са забранени или ограничени поради различни съображения - например, непосредствена близост до летища или до сгради на институции, свързани с националната сигурност.

Н001 например е въздушното пространство над Министерския съвет, президентството и бившия Партиен дом. Н002 обхваща сградата на Народното събрание. Н003 е зоната около резиденция "Бояна", а Н004 - вила "Калина", в която обикновено бива настанен министър-председателят. Н005 е обект в Бояна, между ул. "Васил Чекаларов" и "Саша Попов" в близост до ул. "Секвоя". Н006 е комплексът от сгради на ДАНС и НСО на бул. "Черни връх" и бул. "Никола Вапцаров".

Всички тези зони са белязани като локации, в които са забранени полетите на безпилотни летателни системи - а по неясни причини към тях е добавен и спортният комплекс в "Дианабад".

Ограничения за полети на дронове (до определена височина) има и над сградите на ДА "Разузнаване", центровете за настаняване на Държавната агенция за бежанците в София, ареста на Националната следствена служба, Централния софийски затвор, сградите на Министерството на отбраната и Министерството на правосъдието, военната сграда срещу УМБАЛСМ "Пирогов" и др.

В карето на НСК "Диана" обаче не попада нито една институция, която има отношение към системата на националната сигурност. На територията й се намират няколко площадки и зали за различни видове спорт - плуване, тенис, футбол, плажен волейбол, фитнес, бокс, бойни изкуства и др. На същата територия е и ресторант "101".

Това, което прави спортният комплекс по-интригуващ, е фактът, че един от най-редовните му посетители е бившият премиер Бойко Борисов.

Собственик на НСК "Диана" е Национална спортна база, подчинена на Министерството на младежта и спорта, но обектите в него се стопанисват от частни наематели - федерации, сдружения и фирми.

Управител на тенис клуб "Диана" до 2011 г. е Рангел Марков - кмет на столичния район Банкя от 2007 г. насам, треньор по тенис и член на УС на Българската федерация по тенис. В момента членове на управата на ТК "Диана" са съпругата и бащата на районния кмет.

Журналистът Георги Филипов публикува обзорна статия в "Капитал" за индиректните връзки между близкия до Бойко Борисов Александър Сталийски и официалните наематели на комплекса от басейни в НСК плюс управителите на луксозно заведение в същата зона.

Не е ясно защо ГВА е допуснала забранителен статут за полети на дронове над НСК "Диана". Картата на сайта на администрацията показва, че още три спортни обекта в София са в регулирана зона - стадион "Академик" в Слатина, спортния комплекс "Академика" на 4-ти километър и кортовете на Националния тенис център в Борисовата градина.

Тези обекти обаче попадат в по-свободната "зона за координация" - полети с дронове в тази зона могат да се извършват само след предварителна координация, разрешената височина е над 50 метра над терена или 10 метра над съоръженията.

Как се става почетен консул в България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Патриарх Кирил призова руснаците да се молят за Владимир Путин

13:28 - 11.12.2023
Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023
Живот

Ваня Григорова, "Чалга" и Ед Шийрън: Какво са търсили българите в Google през 2023 г.?

Кандидат-кмет e най-търсената личност в българския Google

12:02 - 11.12.2023
Култура

Продуцентката Мира Сталева е първата българка в борда на Европейската филмовa академия

Българка връчи четири от годишните награди на Европейската филмова академия

11:10 - 11.12.2023
Живот

Повече от 570 преподаватели от "Харвард" подписаха петиция в защита на президента Клодин Гей

Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение на правилата

10:32 - 11.12.2023