Радостин Василев: Тошко Йорданов е професионален лъжец Снимка: © Screenshot/bTV

Бях взел решението 10 минути, след като разбрах, че Слави Трифонов оттегля своите министри. В знак на лоялност, тъй като тази партия ме е издигнала за министър, аз си подадох оставката и моята съдба вече не е в моите ръце. След това обмислих много внимателно какво искам да направя. Това каза министърът на спорта в оставка Радостин Василев, който вчера обяви решението си да напусне партията "Има такъв народ", на която е учредител.

В интервю за bTV той уточни, че не е заплашвал депутата Христинка Иванова, а е предложил да ѝ прати юристи, които да ѝ напишат молбата за напускане на партията.

“Христинка Иванова стана депутат в "Има такъв народ" от Плевен благодарение на мен. До последно тя се срещаше с мен и с премиера, за да разбере, че трябва да напусне тази партия. Не се сърдя на Христинка, че отказа. Била е притискана. Предателството е по-скоро при нея", посочи Василев по отношение на пуснатия от Тошко Йорданов запис от разговор между Василев и Иванова.

ИТН нарекоха Радостин Василев "мутра" и пуснаха таен запис

“Аз наставлявам цялата си структура в Плевен и за това е толкава стегната и организирана. Не съм човек на заплахите, не съм и мутра. Христинка твърди, че е неграмотна и за това й обясних, че ще пратя хора, които да й помогнат да си напише молбата. Те са я принудили да ме запише, тъй като Тошко Йорданов заплашваше всички депутати, ако някой реши да напусне", посочи Василев.

Министърът в оставка каза, че на пресконференцията вчера е трябвало да присъстват 10-12 души от ИТН, но те са били заплашвани от Тошко Йорданов. По адрес на квалификациите, че е „мутра“ – дошли от бившите му съпартийници, Василев каза:

„Ние го защитаваме в делото му срещу Татяна Дончева, в делото му срещу Асен Василев. Сега заради мутра ще трябва да търси други адвокати, за да се защитава срещу мен“.

„Те обиждат от безпомощност. Вчера на практика беше закрит бизнеспроекта на Слави Трифонов“, допълни още той.

Министърът в оставка коментира и мотивите, с които се е оттеглил от партията:

"Много неща са ме притеснявали. От това, че г-н Трифонов не се появи никъде никога. До това, че не познава своите депутати. До това, че се появиха определени хора в листите, които са спуснати чрез листчета до ръководството на партията да ги включат в листите. Появата на тези хора в едно единствено министерство на ръководни постове“, каза Василев.

Шестима напускат с Радостин Василев: "Мафията проби в ИТН"

Василев обясни, че се е срещнал с премиера Кирил Петков няколко дни преди да обяви решението си за напускане на партията. Срещата се е състояла в дома на Василев и на нея са присъствали 8-9 души от „Има такъв народ“. По думите му, срещата е била не за подкрепа и постове, а за да може премиерът да сподели какво се е случвало на коалиционните съвети по отношение на МРРБ и „рекета от страната на ИТН към него“.

Той разказа, че всички от партията в ИТН са минали тест за лоялност и някои са били подложени на детектор на лъжата. По думите му Тошко Йораднов е единственият, който е отказал и не се е подложил.

"Тошко Йорданов е професионален лъжец", посочи Василев.

По думите му Тошко Йорданов и Станислав Балабанов са "готини пичове" - за всичко друго, но не и за политика.

Василев коментира и казусът с ресторант „101“. Той обясни, че в края на месец март са извършили оглед на спортната база в комплекс „Дианабд“, където са установили незаконно строителство, за което са подали сигнал до ДНСК. По думите на Василев, Тошко Йорданов му е казал да остави на мира заведението.

„Пич, Дългият ме праща. Недей праща хора в ресторанта, за да не хвърляме напрежение върху Гроздан Караджов. Това го каза в моя кабинет“, споделя Василев.

Версията на председателя на ИТН е, че не е казвал нищо за ресторанта, а е помолил Василев да не предизвиква напрежение с регионалния министър.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024