Подалият оставка министър на младежта и спорта Радостин Василев обяви, че сваля доверието си от Слави Трифонов и напуска "Има Такъв Народ" - партията, на която е учредител, заедно с още петима депутати.

"Не съм вярвал, че ще изрека тези думи, но България ми е по-важна от задкулисните интереси на група лица, които най-вероятно владеят нашия лидер," каза той на извънредна пресконференция в зала „Родина“ на Националния стадион „Васил Левски“. Преди началото й Ива Николова от сайта ПИК не е била допусната.

"Ще напусна с огромна тъга, защото през последните две години вложих цялата си енергия, сила, воля, средства. Мафията проби в "Има Такъв Народ", добави още Василев.

Останалите депутати, които напускат партията на Слави Трифонов, са професор Николай Радулов, адвокат Иво Атанасов, инженер Георги Георгиев, общинският координатор на Плевен Деян Петков, областният координатор на Русе Светлин Стоянов.

Василев подаде днес оставка като министър на младежта и спорта. Ако тя бъде приета, той ще се върне в Народното събрание като депутат. Решението за изтегляне на министрите е взето еднолично от Трифонов и "не е координирано с абсолютно никого":

"Вчера той два пъти излъга, че това е споделяно с парламентарната група. Аз самият разбрах, че ще бъда изтеглен, половин час преди това да бъде обявено. Не съм виждал господин Трифонов, откакто станах министър. Някои от нас не са го виждали от година", обяви Василев.

"Няма Македония, Македония е напълно измислен повод," каза Василев за изтеглянето на ИТН от управляващата коалиция. "Причината е много далеч. Причината е, че не могат да се реализират най-вероятно някакви финансови интереси някъде. Аз съм сигурен, че господин Трифонов не е жаден за власт - той е бизнесмен."

Подалият оставка вицепремиер и регионален министър Гроздан Караджов се оказа голяма част от проблема в ИТН: "Аз не мога да ходя по улиците и да обяснявам, че Гроздан Караджов е "Има такъв народ". Не, Гроздан Караджов никой в ИТН не го познава. Той се появи като кандидат за наш министър, може би даже два пъти преди това и сега трети път. И зае позицията на господин Георгиев, който дълги две години се занимаваше с регионалното развитие и който разкриваше злоупотребите на ГЕРБ в обществени поръчки. Как този човек да приеме, че на негово място се слага един брокер? Съжалявам, но аз до Гроздан Караджов не мога да продължавам да стоя.", каза Василев.

"Господин Трифонов е 20 години приятел с Орлин Алексиев и не знае за неговите интереси в МРРБ, но аз не съм никакъв приятел с Орлин Алексиев и знам всичко какво се случва в МРРБ. И премиерът знае. И коалиционните партньори знаят. И затова депутатите от "Продължаваме промяната" се държат с ненавист към нашите народни представители. Защото всички сме сложени под един знаменател. Крадци. Е, да, де, но аз не съм крадец."

Василев поясни, че оттеглянето му от партията идва сега, защото моралният предел, който може да си позволи, е бил достигнат, когато преди няколко дни във връзка с инициирана от него проверка на ресторант "101" на Александър Сталийски Тошко Йорданов го е посетил в кабинета му в министерството и му е казал: "Пич, дългият ме праща да ти кажа да не закачаш Сталийски."

Той добави, че никой в партията не го е притискал, тъй като знаят, че е "безпрекословно луд", но не са се радвали на неговите действия, "защото в един момент започнахме да засягаме определени интереси."

Спортният министър в оставка каза още, че е в прекрасни отношения с депутатите на ИТН и че "с много малки изключения те са свестни хора". Напуска структурата "заради поведението и действията на лидера и приближения му кръг хора".

Василев разкри и че заместник-председателят на 47-ото Народно събрание Ива Митева е била "един от основните хора, които саботираха законодателния процес":

"Аз съм бил прецедател на правната комисия на 45-ото Народно събрание, която прие изборния кодекс. Виждах, че двама наши народни представители саботираха законодателната инициатива на коалиционните партньори."

"След провала на избора на господин Каримански имаше пълен саботаж срещу останалите трима коалиционни партньори от хора, които са част от нашата парламентарна група. Откровено, ежедневно и постоянно," поясни още той.

Обяви че е получил предложение да остане министър от "Продължаваме промяната" преди два месеца, когато също имаше притеснения за разпадане на правителството. Каза, че е с чиста съвест за свършеното до момента и че е правил само това, което му е повелявал закона и морала: "Никой не е водил разговори за постове. Аз бях най-големия критик на Кирил Петков. В началото недоумявах за неговите думи за проблемите в МРРБ, процентите и пазарлъците. Той ми каза, че ако всички наши министри са били като мен, щеше да супер, но някои не са. Това го приемам като това, че в крайна сметка някой ме е оценил."

"Може би вече не ме иска. Аз не подлежа на някаква обработка или контрол. Сигурно вече не ме иска, но на мен не ми пука. Ако ме покани, ще си помисля. Аз бях длъжен да си подам оставката, за да бъда коректен към партията, която ме е издигнала."

За да си осигури мнозинство в парламента, управляващата коалиция се нуждае от 12 народни представители. Шестимата, напуснали ИТН, не са достатъчни за това. В понеделник депутатът от "Продължаваме промяната" Атанас Михнев обяви, че мандатоносителите работят в тази посока.

По-рано през деня лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов потвърди информацията, че има народни представители, които ще напуснат партията, като по неговите думи те "най-вероятно са купени с пари и постове".

"Не е нужно да съм врачка, за да позная, че те ще изговорят купища лъжи и измислици в стилистиката на Кирил и Асен, само и само да оправдаят постъпката си и да успокоят гузната си съвест. Само че предателството си е предателство и предателите никой не ги обича. Дори и тези, които печелят от тях", написа той във Facebook.

Слави Трифонов: Депутати от ИТН ще подкрепят ПП, вероятно са купени с пари и постове


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо