Снимка: © Getty Images

Един от най-важните съдебни процеси в Гърция приключи след 5-годишна битка - лидерите на неонацистката партия "Златна зора" бяха ризнати за виновни по обвинения в ръководство на престъпна групировка.

Решението на съда в Атина беше съпътствано с многохилядна гражданска демонстрация, на която хората призоваваха за максимално строги наказания срещу обвиняемите.

Делото "Златна зора" започна по повод убийството на Павлос Фисас, млад рапър с антифашистки убеждения през 2013 г. По време на разследването и в съдебната фаза стотици свидетели дадоха показания за случилото се.

Съдът призна за виновен един от поддръжниците на партията за отнемането на живота на Фисас. Още 15 души бяха осъдени за съучастие в престъплението.

Лидерът на партията Никос Михалолякос и шестима негови сътрудници бяха осъдени за ръководство на криминалната група. В дома на председателя бяха намерени оръжия и боеприпаси още по време на разследването през 2013.

"Златна зора" съществува още от 1985 г., но възходът й в политическия живот на Гърция датира от 2012 г., когато партията спечели 18 мандата в парламента на страната и се оказа трета политическа сила. Изненадващият успех на крайнодясната партия, чийто партиен флаг съчетава гръцки меандър с цветовете на германската Нацистка партия, съвпадна с една от най-острите фази на финансовата криза в страната.

Легитимирането й като парламентарно-представена партия стимулира още повече симпатизантите на "Златна зора" да провеждат наказателни акции срещу свои опоненти. Един от тях е Павлос Фисас, който е убит с нож след преследване от група нападатели в Пирея. Поддръжникът на националистическата партия Йоргос Рупакиас вече се призна за виновен.

Реакцията на демонстрантите в Атина при произнасянето на присъдите

Най-важното решение по делото е приравняването на "Златна зора" с престъпна групировка, чието ръководство не изпълнява политически цели, а организира криминални деяния - включително нападения срещу мигранти и представители на левицата.

Сред осъдените са шестима бивши депутати от партията на Михалолякос. Петима членове на "Златна зора" са обвинени в обит за убийство на египетски рибари, както и за нападения срещу комунисти.

Свидетели по делото съобщават, че активистите на "Златна зора" са се обучавали за боравене с оръжия и са носили нацистки символи.

Както премиерът Кирякос Мицотакис ("Нова демокрация"), така и предшественикът му Алексис Ципрас ("Сириза") определят периода на възхода на групировката като тежък момент за новата история на Гърция.

Мицотакис посочи, че все пак демокрацията в страната е показала, че може да се справи с такава заплаха, като я отстрани от парламентарния живот и от всекидневието си.

Крайните неонацистки настроения обаче няма да бъдат забравени толкова скоро, колкото властите се надяват: само преди дни еврейското гробище в Атина беше осквернено с антисемитски надписи и нацистки слогани.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland е марка №1 за 2022 година

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Кирил Петков и председателят на ДАНС ще бъдат изслушани заради руските дипломати

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Огнян Минчев: Президентът свика консултации "по армейски", партиите имаха нужда да разговарят

Възможно е да се създаде коалиция, която да избегне поредните предсрочни избори, смята политологът