Крайнодесните "Братя на Италия" печелят изборите в страната Снимка: © Getty Images

Джорджа Мелони изглежда ще стане първата жена министър-председател на Италия, след като крайнодясната ѝ партия печели парламентарните избори в страната, съобщава "Ройтерс".

Предварителните резултати показаха, че десният блок би трябвало да има силно мнозинство и в двете камари на парламента, което може да даде на страната рядък шанс за политическа стабилност след години на сътресения и крехки коалиции.

Правителството начело с Мелони ще бъде най-дясното такова в Италия от Втората световна война насам. Това разтревожи голяма част от Европа, тъй като Италия е третата по големина икономика в ЕС.

Въпреки това Мелони и нейните съюзници са изправени пред труден списък от предизвикателства, включително рязко покачващите се цени на енергията, войната в Украйна и подновеното забавяне на третата по големина икономика в еврозоната.

"Трябва да помним, че не сме в крайната точка, а в началната. Именно от утре трябва да докажем, че сме достойни", каза 45-годишната Мелони пред своите поддръжници след победата.

Въпреки че работи усилено, за да смекчи имиджа си, подчертавайки подкрепата си за Украйна и размивайки антиевропейската реторика, Мелони оглавява партия, чиито корени се коренят в следвоенното движение, излязло от фашистите на диктатора Бенито Мусолини.

По-рано тази година тя очерта приоритетите си в шумна реч пред испанската крайнодясна партия "Вокс": "Да на естественото семейство, не на ЛГБТ лобито, да на сексуалната идентичност, не на джендър идеологията, не - на ислямисткото насилие, да на сигурните граници, не на масовата миграция и не на бюрократите от Брюксел!"

Европейските столици и финансовите пазари ще следят внимателно първите ѝ стъпки, като се има предвид евроскептичното ѝ минало и двойствената позиция на съюзниците й по отношение на Русия.

"Ако бъдем призовани да управляваме тази нация, ще го направим за всички италианци, с цел да обединим хората и да се съсредоточим върху това, което ни обединява, а не върху това, което ни разделя. Това е време за отговорност", допълни тя.

Според прогнозите тя ще спечели до 26% от гласовете въз основа на предварителните резултати, изпреварвайки най-близкия си съперник Енрико Лета от лявоцентристката партия.

Десният алианс на Мелони, в който влизат още крайнодясната "Лига" на Матео Салвини и дясноцентристката "Форца Италия" на бившия министър-председател Силвио Берлускони, сега изглежда, че ще контролира както Сената, така и Камарата на депутатите, като прогнозите са за 42,2 % от гласовете за Сената.

Решението кой да стане следващият лидер на Италия обаче не зависи от спечелилата партия, а от президента, затова и това ще отнеме време преди това да стане официално.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024