Крайнодясната пропаганда в Полша взе първата си истинска жертва - детето на политик Снимка: © Getty Images

Майката Магдалена Филикс е политик и е член на долната камара на полския парламент от либералната „Гражданска платформа“ (KO). В последните години преживява много, а кулминацията на всичко е самоубийството на 16 годишния ѝ син - Мики, жертва на престъпление.

Преди три години Миколай, както е цялото име на момчето, е похитен от педофил, който го упоява и малтретира.

Извършителят - служител на държавната администрация в Западнопоморското войводство, е заловен и осъден на пет години затвор. Делото е при закрити врати, за да бъде защитена жертвата. На Миколай трябва да бъде даде шанс да се справи с травмата. Благодарение на медиите и на политическата пропаганда в страната, за която либерализъм, педофилия и LGTBTQ са прото синоними, самоличността на младия мъж е разкрита и става публично достояние.

За лош късмет на Миколай майка му е добре познато лице на опозиционна партия и личната му съдба е взета на политическо въоръжение. Магдалена Филикс е един от създателите на Комитета за защита на демокрацията, основан след като дясно консервативната "Право и справедливост" поема властта.

Филикс е на 45 г. и е икономист по образование. Тя прави впечатляващи кампании в защита на преследвани съдии в Полша и участва в протести срещу ограниченията за аборти.

Нажежаването на политическите страсти около предстоящите парламентарни избори в Полша тази есен води до падане на всички задръжки.
През декември 2022 контролираното от държавата радио "Шчечин" вади отново случая на дневен ред очевидно с цел да атакува опозиционната партия, която доминира в Западнопоморското войводство.

Директорът на радиото Томаш Дуклановски прави от престъплението извънредна новина, нищо че присъдата по него е произнесена преди година. Проправителственият журналист говори за "скандал с посегателства над деца в държавната администрация" и за опит историята да бъде скрита от обществеността. Дуклановски манипулира и с факта, че както извършителят, така и областният управител на войводството са членове на партията на Филикс.

Съобщава се, че извършителят е либерален местен политик с контакти в LGTBTQ средите, а жертвата е дете на „известен член на парламента“. Тъй като в Шчечин има само две, Миколай веднага е идентифициран.

Към кампанията се присъединява и държавната телевизия TVP Info, както и други медии, верни на властта. Включват се и десни политици, а Филикс и семейството ѝ стават жертви на онлайн омраза.

Самият журналист Томаш Дуклановски е убеден привърженик на "Право и справедливост". През 2021 г. президентът Анджей Дуда го награждава с Рицарския кръст на "Ордена за възраждане на Полша". Запознати го описват като строго религиозен. Цитиран е да казва, че се моли да не се налага толкова много да мрази опозицията, защото все пак омразата е грях.

Случаят Филикс предизвиква силна съпротивата срещу цензурата и натиска в медиите. Парламентът във Варшава почете с минута мълчание Миколай, а редица политици обявиха, че повече няма да говорят пред медиите на "Право и справедливост",

След изборите "Право и справедливост" ще бъде държана отговорна за "всяко безобразие, човешко страдание и трагедия, причинени по време на мандата им", каза опозиционният лидер Доналд Туск, председател на Европейския съвет между 2014 и 2019 г.

В изявление на полски журналисти се казва, че репортажите на радиостанцията в Шчечин представляват "скандално потъпкване на журналистическите стандарти" с единствената цел дискредитиране на опозицията.

В Полша има и друг проблем - през миналата 2022 година е имало 2031 опита за самоубийство сред деца и младежи, показват данни от полската фондация „Grow Space“. Ръстът е със 150 процента, като има съмнения, че истинското число е още по-високо. В цяла Полша има само 455 психиатри, които са специализирани да работят с млади хора – за сравнение възрастните могат да разчитат на близо 4000 специалисти, пише "Дойче Веле". Консервативните настроения в обществото водят до това деца с психически проблеми да биват отпращани към църквата, вместо на лекар. Психическите заболявания и тяхното третиране в Полша са табу.

На този фон политическата пропаганда лесно намира плодородна почва.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024