Кремъл не вярва в украинската следа при взривовете на "Северен поток" Снимка: © Getty Images

Руските служби за сигурност не приемат версията за украински саботаж на газопроводите "Северен поток" 1 и 2. Това става ясно от интервю на Николай Патрушев - един от най-приближените до Владимир Путин хора, секретар на Съвета за сигурност на Русия и бивш директор на ФСБ.

Патрушев казва пред "Аргументи и факти", че Киев "не губи и не печели нищо" от експлозиите в двата тръбопровода - по единия Русия снабдяваше Германия с газ през Балтийско море, като заобикаляше транзита през Украйна, а втората тръба беше построена изцяло, но така и не получи лиценз за употреба заради войната.

"Режимът на Зеленски, който на практика стои "с протегната ръка" пред Берлин с надежда за увеличение на военната и другата помощ, няма необходимост да извършва такъв акт", казва още Николай Патрушев.

Официалната руска версия прехвърля отговорността върху предполагаеми американски или британски извършители, заощто имали "подразделения за специални операции със съответното оборудване и подготовка".

Твърденията на Патрушев идват малко след като New York Times, ARD и Zeit разпространиха свои разследвания за взривовете от септември 2022 г. и твърдяха, че са изпълнени от проукраинска група с помощта на яхта под наем.

Spiegel дори твърди, че при разследването е установено използването на най-малко един фалшив български паспорт от страна на извършителите на саботажа. Според Патрушев - и други държави от НАТО използват "военни плувци за изпълнение на диверсионни задачи", но това ставало "само с одобрението и подкрепата на страната, която диктува основния дневен ред в НАТО".

Украинското правителство категорично отрича да има нещо общо с тази операция.

Доставките на газ по "Северен поток" 1 бяха спрени от руснаците още преди експлозиите, като обяснението им беше, че имало технически проблеми по трасето, свързани със забавянето на ремонтите заради санкциите.

Докато Москва и Берлин спореха кой носи отговорност за прекъснатите доставки, тръбата беше взривена.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024