Кремъл обяви готовност да съдейства за лечението на Навални в чужбина Снимка: © Getty Images

Говорителят на руското президентство Дмитрий Песков направи първи коментар след новината за отравянето на опозиционния лидер Алексей Навални, като обяви, че държавната администрация е готова да съдейства за изпращането му на лечение в чужбина.

"Ако се обърнат към Кремъл, към Министерството на здравеопазването, към друго ведомство, разбира се, ние сме готови да разгледаме много оперативно тези въпроси, ако такива се появят", казва Песков, цитиран от агенция РБК.

По-рано в четвъртък личният лекар на Навални Ярослав Ашихмин посочи, че ще опита да договори прехвърлянето му в някоя от чуждестранните болници, които имат опит с лечението на случаи на тежко отравяне. Той посочи като възможни варианти клиниките в Хановер, Страсбург или в британския град Солсбъри, където беше извършен опита за убийство на Сергей Скрипал през 2018 г.

Заради Covid-пандемията държавите от ЕС затвориха границите си за много от т.нар. "трети страни", включително Русия.

Песков съобщава, че "следи" съобщенията за състоянието на Навални и че му пожелава "най-бързо оздравяване".

Навални беше приет в болницата в Омск (на 2700 км източно от Москва) след внезапно рязко влошаване на здравословното му състояние по време на полет. 44-годишният ръководител на Фонда за борба за корупцията и ярък противник на режима на Путин се намира в кома, на апарат за изкуствено дишане. Лекарският екип в Омск все още не е поставил официална диагноза.

В последните 10 години Навални беше арестуван многократно заради политическите си акции и разследванията си за корупция. Според данни на BBC той е прекарал над 470 дни в домашен или следствен арест в периода от 2011 до 2019. При едно от задържанията му Навални беше хоспитализиран със съмнения за отравяне.

Всичко за случая четете тук:

Алексей Навални е в кома след отравяне (обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024