Кремъл официално кани българите, които не приемат "неолибералните ценности“, да емигрират в Русия Снимка: © Getty Images

България е сред 47-те държави, които според руското правителство налага "неолиберални деструктивни нагласи, които противоречат на руските духовни и морални ценности". Като такава страната попада в списък на Кремъл, който цели да улесни процеса по емиграция на гражданите към управляваната по тоталитарен модел Русия.

През август президентът Владимир Путин подписа указ, с който разрешава на чужди граждани и хора без гражданство да кандидатстват за временно пребиваване в страната. Указът беше описан от правителството като такъв, който дава пристан на чужденци, които не са съгласни с това, което Москва нарича "неолиберална идеология".

Новите мерки са насочени конкретно към хората, които вече не искат да приемат "разрушителната неолиберална идеология" на родината си. Сега руското правителство публикува списъка от 47 държави, които изглежда налагат подобни ценности.

Той включва почти всички държави от Европейския съюз, Украйна и най-големите ѝ съюзници - Съединените щати, Великобритания, Канада. В списъка са още Северна Македония, Албания, Черна гора, Швейцария, Норвегия, Исландия Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия, Монако, Сан Марино, Монако, Сингапур, Андора, Бахамските острови, Микронезия и Тайван (въпреки че Москва дори не признава независимостта му).

Извън него са тези, с които Русия поддържа близки отношения като Сърбия и Китай. От страните от ЕС отсъстват единствено Унгария и Словакия, които се ръководят от проруско настроени правителства.

Чуждите граждани на изброените държави сега ще могат да търсят "хуманитарна подкрепа" от руските власти, като подадат молба за разрешение за временно пребиваване в Русия.

Досега, за да бъде издадено такова разрешение, бяха необходими познания по руски език, роднински връзки с руски гражданин или доказателство за трудови договори на територията на страната. Администрацията обаче вече ще приема кандидати без да предоставят документи за владеенето на езика, историята или дори законите на страната.

Тези, които имат разрешение за временно пребиваване, могат впоследствие да кандидатстват за постоянно разрешение или руско гражданство след няколко години.

През последните години Москва разхлабва все повече миграционната си политика. Това се дължи основно поради факта, че не са много желаещите, които искат да емигрират в страна, управлявана по тоталитарен модел.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Лелята, в която живея

В спорта сме точно същите хора, които сме и в живота

10:57 - 21.09.2024
Важно днес

С удара по Бейрут Израел е убил и още един ключов командир от "Хизбула"

Ръководството на "Хизбула" се свива след смъртоносни нападения от Израел

10:48 - 21.09.2024
Важно днес

САЩ одобриха да продадат на България противотанкови ракети за $114 млн.

Пентагонът посочва, че това ще подобри сигурността на нейния съюзник от НАТО

10:06 - 21.09.2024
GEN Z дневници

Vol. 37: Волгин вече не е суифти, Balkandad и Джокович, защо Дуа Липа не пее за гаджетата си

В днешното издание имаме певци, автори и състезателки в конкурси за красота.

09:34 - 21.09.2024