Кремъл търси работа на Наталия Поклонская - "звездата" от окупацията в Крим се оказа неудобна Снимка: © Getty Images

Вероятно си спомняте името й от новините около анексирането на Крим през 2014 г.

Тогава Наталия Поклонская беше назначена за главен прокурор на полуострова, завладян от руските войски, а под неин надзор бяха проведени няколко шумни дела срещу десетки "терористи" (включително срещу режисьора Олег Сенцов) за това, че са подкрепяли украинските войски в съпротивата срещу окупацията.

Седем години по-късно Поклонская отново влезе в новините - този път поради невъзможността да й се намери нова работа в Русия след охлаждането на ентусиазма в Кремъл спрямо нея.

За няколко месеца 41-годишната юристка беше спрягана за бъдещ руски посланик в Кабо Верде - островна държава в Атлантическия океан край Западна Африка, която е описвана като "идеална точка за транзит и складиране на наркотици, пренасяни от Южна Америка през Африка към Европа".

Поклонская няма дипломатически опит, владее единствено руски и украински език и сама признава, че знае само "общи фрази" на английски.

Въпреки това указът за назначението й на посланическия пост е подписан от Владимир Путин през октомври 2021. Медиите тълкуват решението му като типичния ход за "деликатно" отстраняване на кадри, които започват да носят репутационни щети, чрез формалното им повишение на синекурна длъжност - добре позната практика и в България.

Изненадващо, преди дни Наталия Поклонская обяви, че няма да замине в Кабо Верде "по лични причини". Всъщност още през октомври 2021 украинското Министерство на външните работи се е обърнало към властите на републиката с молба да екстрадират Поклонская заради разследване срещу нея за държавна измяна.

Според "Новая газета" - отказът на Полконская от дипломатическия пост се налага заради това, че държавното ръководство на Кабо Верде бави агремана й в продължение на три месеца.

Правителството не е отказало директно на Русия да я приеме, но и "не е бързало" да задвижи процедурата.

Доскоро 41-годишната юристка беше член на управляващата партия "Единна Русия" - въпреки че е родена в Украйна и е служила в украинската прокуратура, от 2014 г. тя се смята за руска гражданка. Две години след анексирането на Крим Поклонская е избрана за депутат в Държавната дума в Москва.

Въпреки че законът забранява на хора с двойно гражданство да се кандидатират на парламентарни избори, тя твърди, че изгоненият президент Виктор Янукович е подписал указ, с който я лишава от украинския й паспорт, в последните дни на управлението си.

Престоят й в руския парламент обаче не минава без проблеми, след като става ясно, че няма да успее да се впише в новата политическа среда.

Първоначално тя е поставена начело на комисията за контрол на имуществените декларации на депутатите, но така и не успява да се отличи с особена законодателна активност.

Постът й е отнет през 2018 г. заради това, че Поклонская нарушава партийната дисциплина и отказва да подкрепи закона за повишаване на пенсионната възраст в Русия.

Тя се прочува повече с гневните си коментари и публичната кампания срещу игрален филм за любовната връзка на последния император Николай с балерината Матилда Кшесинская. Ръководството на "Единна Русия" й дава сигнал да спре с изявите си, след като напрежението около филма води до нападение срещу режисьора Алексей Учител.

През 2021 г. РБК цитира свои източници, близки до Кремъл, които обясняват, че "заради не съвсем системното й поведение повече не искат да я виждат нито в Държавната дума, нито в администрацията на президента, нито в "Единна Русия".

Когато Поклонская разбира, че няма да получи втори мандат като депутат, тя дава няколко интервюта, в които описва "дълбокото си разочарование от руската съдебна система", критикува национализацията в Крим и се застъпва за диалог с украинското правителство и затопляне на отношенията между Москва и Киев.

Според РИА Новости - пропадането на възможността за командироване на Поклонская в Кабо Верде вероятно ще бъде компенсирано с нова административна позиция. В момента се обсъжда назначаването й за зам.-председател на "Россотрудничество" - службата, която се занимава с въпросите на руските граждани в чужбина (българският Руски културно-информационен център е под нейното ръководство).

Директор на "Россотрудничество" е Игор Чайка - син на бившия главен прокурор на Русия Юрий Чайка.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

СЕМ не успя да избере свой нов председател от първия път

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024