Кремъл търси работа на Наталия Поклонская - "звездата" от окупацията в Крим се оказа неудобна Снимка: © Getty Images

Вероятно си спомняте името й от новините около анексирането на Крим през 2014 г.

Тогава Наталия Поклонская беше назначена за главен прокурор на полуострова, завладян от руските войски, а под неин надзор бяха проведени няколко шумни дела срещу десетки "терористи" (включително срещу режисьора Олег Сенцов) за това, че са подкрепяли украинските войски в съпротивата срещу окупацията.

Седем години по-късно Поклонская отново влезе в новините - този път поради невъзможността да й се намери нова работа в Русия след охлаждането на ентусиазма в Кремъл спрямо нея.

За няколко месеца 41-годишната юристка беше спрягана за бъдещ руски посланик в Кабо Верде - островна държава в Атлантическия океан край Западна Африка, която е описвана като "идеална точка за транзит и складиране на наркотици, пренасяни от Южна Америка през Африка към Европа".

Поклонская няма дипломатически опит, владее единствено руски и украински език и сама признава, че знае само "общи фрази" на английски.

Въпреки това указът за назначението й на посланическия пост е подписан от Владимир Путин през октомври 2021. Медиите тълкуват решението му като типичния ход за "деликатно" отстраняване на кадри, които започват да носят репутационни щети, чрез формалното им повишение на синекурна длъжност - добре позната практика и в България.

Изненадващо, преди дни Наталия Поклонская обяви, че няма да замине в Кабо Верде "по лични причини". Всъщност още през октомври 2021 украинското Министерство на външните работи се е обърнало към властите на републиката с молба да екстрадират Поклонская заради разследване срещу нея за държавна измяна.

Според "Новая газета" - отказът на Полконская от дипломатическия пост се налага заради това, че държавното ръководство на Кабо Верде бави агремана й в продължение на три месеца.

Правителството не е отказало директно на Русия да я приеме, но и "не е бързало" да задвижи процедурата.

Доскоро 41-годишната юристка беше член на управляващата партия "Единна Русия" - въпреки че е родена в Украйна и е служила в украинската прокуратура, от 2014 г. тя се смята за руска гражданка. Две години след анексирането на Крим Поклонская е избрана за депутат в Държавната дума в Москва.

Въпреки че законът забранява на хора с двойно гражданство да се кандидатират на парламентарни избори, тя твърди, че изгоненият президент Виктор Янукович е подписал указ, с който я лишава от украинския й паспорт, в последните дни на управлението си.

Престоят й в руския парламент обаче не минава без проблеми, след като става ясно, че няма да успее да се впише в новата политическа среда.

Първоначално тя е поставена начело на комисията за контрол на имуществените декларации на депутатите, но така и не успява да се отличи с особена законодателна активност.

Постът й е отнет през 2018 г. заради това, че Поклонская нарушава партийната дисциплина и отказва да подкрепи закона за повишаване на пенсионната възраст в Русия.

Тя се прочува повече с гневните си коментари и публичната кампания срещу игрален филм за любовната връзка на последния император Николай с балерината Матилда Кшесинская. Ръководството на "Единна Русия" й дава сигнал да спре с изявите си, след като напрежението около филма води до нападение срещу режисьора Алексей Учител.

През 2021 г. РБК цитира свои източници, близки до Кремъл, които обясняват, че "заради не съвсем системното й поведение повече не искат да я виждат нито в Държавната дума, нито в администрацията на президента, нито в "Единна Русия".

Когато Поклонская разбира, че няма да получи втори мандат като депутат, тя дава няколко интервюта, в които описва "дълбокото си разочарование от руската съдебна система", критикува национализацията в Крим и се застъпва за диалог с украинското правителство и затопляне на отношенията между Москва и Киев.

Според РИА Новости - пропадането на възможността за командироване на Поклонская в Кабо Верде вероятно ще бъде компенсирано с нова административна позиция. В момента се обсъжда назначаването й за зам.-председател на "Россотрудничество" - службата, която се занимава с въпросите на руските граждани в чужбина (българският Руски културно-информационен център е под нейното ръководство).

Директор на "Россотрудничество" е Игор Чайка - син на бившия главен прокурор на Русия Юрий Чайка.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновена)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024