Кричим се превърна в първата община в страната, чийто кмет въведе задължение за Covid-сертификат за всички служители от общинската администрация.

Кметът Атанас Калчев е издал заповед, според което те ще имат достъп до работните си места само срещу показването на сертификат за ваксинация, преболедуване или актуален негативен тест за коронавирусна инфекция.

Общинските служители, които откажат да се съобразят с противоепидемичните мерки, ще бъдат освободени в неплатен отпуск.

"Не може да очакваме и да вменяваме задължение, че само държавата е длъжна да се грижи за нашето здраве, а ние самите да не го правим, дори напротив – да се оставяме в ръцете на съдбата и каквото дойде… Всички ние заедно и всеки един по отделно е длъжен да се грижи за собственото си здраве и това на околните, защото само така ще оцелеем в тази битка, която водим с пандемията COVID-19", казва кметът на Кричим в публикация във Facebook-групата на общината.

Той посочва, че вече е създадена организация и пропускателен режим с проверка на Covid-сертификатите.

Заповедта е издадена в рамките на компетенциите му като кмет на общината и залага мярката, която действа на територията на България по отношение на търговски обекти като кина, ресторанти, и др.

"На фона на тази изключително притеснителна ситуация, укоримо е поведението на голяма част от жителите на Кричим, които демонстративно отказват да изпълняват въведените по силата на Закона за здравето и заповедите на министъра на здравеопазването временни противоепидемични мерки", казва още Атанас Калчев.

Той допуска, че "по всяка вероятност ще има опити за съпротива и саботаж" на изискванията, но казва, че мерките ще бъдат задължителни за всички.

"Независимо дали заповедта на министъра е закъсняла, дискриминационна, разделяща и т.н. други определения и тълкувания, следва да се изпълнява, още повече при наличието на дадени 3 възможни варианта", пише той.

Калчев управлява община Кричим от 2007 г. досега. Първоначално се кандидатира чрез инициативен комитет, а от 2015 г. се явява на изборите като представител на ПП "Движение Нашият град". И четирите му мандата като кмет са спечелени от първи тур.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия ще забрани на мъжете във военна възраст да напускат страната

Мъжете на наборна възраст няма да могат да напускат страната след 28 септември

Надежда Йорданова: Не можем да отлагаме съдебната реформа, докато се събере конституционно мнозинство

Загубеното темпо за промени в антикорупционното законодателство беше грешка, казва бившата министърка на правосъдието от "Демократична България"

Кандидати на ДБ са привикани в полицията по сигнал на ГЕРБ, обучавали хората как се гласува с машини

Всяка партия разполага с по две машини, с които да обучава хората как да гласуват с тях, но изглежда от ГЕРБ виждат това като проблем.

"Нека пее в Москва": Полша не иска Роджър Уотърс заради изказванията му за войната в Украйна

Полша отмени концертите на изпълнителя след коментарите му за войната

Борисов отказа предизборен дебат с Петков и Василев: Бих дебатирал с всеки, но не и с вас

Борисов казва, че не може да участва в дебат с "хората, организирали ареста му"

"Демократична България" внася 25 "разумни" решения за страната още в първия ден на новия парламент

Приоритети на ДБ са в различни сектори, включително енергетика, съдебна реформа, здравеопазване и дигитализация

17-годишен чужденец е обвинен за атаката с нож срещу ученик в центъра на София (Обновена)

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу извършителя, който е 17-годишен чужд гражданин