Кричим е първата община, въвела задължителен Covid-сертификат за служителите си

Кричим се превърна в първата община в страната, чийто кмет въведе задължение за Covid-сертификат за всички служители от общинската администрация.

Кметът Атанас Калчев е издал заповед, според което те ще имат достъп до работните си места само срещу показването на сертификат за ваксинация, преболедуване или актуален негативен тест за коронавирусна инфекция.

Общинските служители, които откажат да се съобразят с противоепидемичните мерки, ще бъдат освободени в неплатен отпуск.

"Не може да очакваме и да вменяваме задължение, че само държавата е длъжна да се грижи за нашето здраве, а ние самите да не го правим, дори напротив – да се оставяме в ръцете на съдбата и каквото дойде… Всички ние заедно и всеки един по отделно е длъжен да се грижи за собственото си здраве и това на околните, защото само така ще оцелеем в тази битка, която водим с пандемията COVID-19", казва кметът на Кричим в публикация във Facebook-групата на общината.

Той посочва, че вече е създадена организация и пропускателен режим с проверка на Covid-сертификатите.

Заповедта е издадена в рамките на компетенциите му като кмет на общината и залага мярката, която действа на територията на България по отношение на търговски обекти като кина, ресторанти, и др.

"На фона на тази изключително притеснителна ситуация, укоримо е поведението на голяма част от жителите на Кричим, които демонстративно отказват да изпълняват въведените по силата на Закона за здравето и заповедите на министъра на здравеопазването временни противоепидемични мерки", казва още Атанас Калчев.

Той допуска, че "по всяка вероятност ще има опити за съпротива и саботаж" на изискванията, но казва, че мерките ще бъдат задължителни за всички.

"Независимо дали заповедта на министъра е закъсняла, дискриминационна, разделяща и т.н. други определения и тълкувания, следва да се изпълнява, още повече при наличието на дадени 3 възможни варианта", пише той.

Калчев управлява община Кричим от 2007 г. досега. Първоначално се кандидатира чрез инициативен комитет, а от 2015 г. се явява на изборите като представител на ПП "Движение Нашият град". И четирите му мандата като кмет са спечелени от първи тур.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024