"Крим, мостът, началото": Киев намекна, че е отговорен за взрива на Кримския мост Снимка: © Getty Images

Причината за взрива на Кримския мост все още не се изяснва, но Русия и Украйна вече дадоха своите предположения за кой може да е извършителя на атаката.

Рано сутринта на 8 октомври взрив и пожар преустановиха движението и повредиха ключов Кримски мост, свързващ Русия с незаконно анексирания полуостров. Според московските власти става дума за кола бомба, която е избухнала в участък от пътя и е запалила 7 петролни цистерни. Властите в Крим обвиниха украинската страна за взрива на моста, а ръководителят на кримския парламент Владимир Константинов заяви, че това е дело на "украински вандали".

Часова след експлозицята съветникът на украинския президент Володимир Зеленски - Михайло Подоляк, обаче загатна, че това може да е нов удар от страна на Киев - макар това все още да не е официално потвърдено.

"Крим, мостът, началото. Всичко незаконно трябва да бъде унищожено, всичко откраднато трябва да бъде върнато на Украйна, всичко окупирано от Русия трябва да бъде изгонено", написа той в профила си в Туитър.

Взрив и огромен пожар избухнаха на Кримския мост, трима души са загинали (Обновена)

Кримският мост се превърна в символ на руския реваншизъм и беше използван за прехвърляне на войски, оръжия, оборудване и гориво от Русия към Украйна по време на сегашната военна инвазия.

При експлозията загинаха трима души, като се смята, че те са били пътници в автомобил, който се е намирал в близост до превозното средство, което според Москва е избухнало малко след 06:00 ч.

"Телата на две жертви - мъж и жена - вече са извадени от водата и самоличността им се установява", съобщиха руските разследващи.

По тяхна информация са открити данни за избухналото превозно средство и неговия собственик - регистриран в южния руски Краснодарски край - и в момента тече претърсване на дома му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024