"Тук не се страхуваме от нищо". Крим посреща почиващите руснаци въпреки заплахите на войната Снимка: © Getty Images

В последните месеци Крим - украинският полуостров, който Русия незаконно анексира през 2014 г., е обект на многократни нападения с дронове, заради които има нанесени щети по железопътни линии, петролни складове и инфраструктура. Властите обаче не само твърдят, че причина за безпокойство няма, но и приканват туристите да прекарат лятната си почивка именно там.

За летния туристически сезон в близкия до войната черноморски полуостров разказва американското издание "Washington Post". Той изглежда не може да бъде спрян въпреки нарастващата несигурност в района и слуховете, че със засилването на контраофанзивата на Украйна Киев може да се опита да си върне Крим.

Руските социални мрежи са залети от реклами на евтини ваканционни пакети и жилища под наем: "За тези, които мечтаят за море!!! Crimean Holidays ви кани да прекарате лятната си почивка на плажовете на Азовско море! Разширените плажове, чистото море и развиващата се хотелиерска инфраструктура няма да ви оставят безразлични!", гласи една от рекламите.

"Най-белите плажове в Крим! Отпуснете се и се насладете на лятото си със стил", пише в друга обява.

С голяма брегова ивица, скали и редици от тополи, Крим отдавна е любимо място за почивка както на руския елит, така и на обикновените граждани. Още от царско време крайморските санаториуми и ваканционни селища, популяризирани в произведенията на Антон Чехов и други писатели, осигуряват почивка от шума и суетата на Москва и други градове.

Но 16 месеца след началото на руската инвазия в Украйна, войната заплашва да унищожи туризма, от който Крим е особено зависим.

Миналото лято на полуострова беше бомбардирана военновъздушна боза, а по-късно експлозия взриви част от единствения мост, който свързва Крим с континентална Русия. А скорошното разрушаване на стената на язовир "Каховка" през юни може да създаде огромни проблеми за водоснабдяването в района.

Въпреки това назначеният от Русия ръководител на т.нар. "Република Крим", демонстрира спокойствие. Пред местната телевизия той акцентира върху това, че властите са получили ново оборудване, което да им помага в откриването на вражески безпилотни самолети от по-далечно разстояние. По думите му, в момента няма проблеми с преминаването през Керченския мост и летният ваканционен сезон ще протече по план.

Михаил Развожаев - губернатор на Севастопол, най-големия град в Крим, заяви, че разрушаването на язовирната стена на "Каховка" "няма да се отрази по никакъв начин на водоснабдяването на града", въпреки анализите на някои независими експерти.

Екскурзовод от Крим споделя под условие за анонимност пред "Washington Post", че туристите продължават да посещават полуострова и "винаги" ще го правят.

"Тук не се страхуваме от нищо. Тук е най-безопасното място в страната по отношение на отбраната и оръжията", казва той.

"Това не е пропаганда. Нямаше да задавате такива въпроси, ако бяхте прекарали и един ден в Луганск, Донецк и Крим и бяхте разговаряли с местните жители", допълва мъжът.

Данните от туризма там обаче показват друга картина. Според онлайн портала за резервации Ostrovok.Ru само 1% от руските хотелски резервации тази година са направени в Крим, което е по-малко от направените 3% миналата година и 19% в годината преди войната.

В допълнение, 60% от туристическите предприятия в Крим са загубили пари през миналата година, сочат официалните данни, като общите им загуби възлизат на 10 млн. долара, тъй като приходите от туризъм са намалели с около една трета.

"В Крим наистина има по-малко хора, отколкото обикновено. Много хора бяха уплашени от новините и различните "фалшификати". Те промениха плановете си и решиха да не ходят в Крим през този сезон", казва Никита Кримски, екскурзовод в Ялта.

Според него обаче интерес все пак има, тъй като лятото е "в разгара си", а плажовете са претъпкани с хора.

"Нашите гости четат и гледат новините, така че нашият отдел за резервации получава много телефонни обаждания с много въпроси - за това дали ситуацията тук е безопасна и т.н.", каза Анна, маркетинг мениджър, който работи с хотели и туристически агенции в Крим.

Тя посочва, че много посетители, обезпокоени от неотдавнашните нападения, сега отменят летните си резервации в последния момент.

Поради липсата на полети до полуострова, руските железници увеличиха броя на влаковете до Крим и добавиха повече пунктове за проверка на влизащите автомобили, за да намалят времето за чакане на шофьорите. На някои обаче все още им отнема по два или три дни, за да стигнат от Русия до полуострова.

За да привлекат повече посетители някои хотели са намалили цените си с до 60%. Докато други просто са решили да не отварят това лято.

Мая Ломидзе - изпълнителен директор на Асоциацията на туроператорите в Русия, казва, че Крим може да бъде сред петте най-предпочитани дестинации за руснаците тази година.

"Динамиката, разбира се, няма да е същата като през 2021 г., когато Крим счупи туристическия си рекорд. Туристическият поток през 2023 г. ще бъде приблизително с 30 % по-малък от този през миналата година", посочва тя в неотдавашно интервю за руски медии.

55-годишната учителка от Москва Елена споделя, че семейството ѝ планира да посети Крим това лято, както прави всяка година. Пред "Washington Post" тя признава, че често пътува до там с един от "много удобните и достъпни влакове".

"Що се отнася до възможните проблеми с храната, водата и електричеството - изобщо не се притеснявам. Имало е различни времена и дори по-лоши времена. Ходила съм в Крим и по съветско време, и преди 2014 г., и след това. Разбира се, тази година ситуацията е тревожна, но аз лично вярвам в благоразумието, човечността и в Бог", казва тя.

52-годишната Алена, офис мениджър в компания за недвижими имоти, също планира екскурзия до Крим. Тя ще посети полустрова със семейството си за две седмици това лято и изтъква, че почивката ще я зареди с енергия за останалата част от годината.

"Не се притеснявам за безопасността. Сигурна съм, че Крим е много добре защитен, там не може да се случи нищо. Да, осъзнавам, че се провежда специална военна операция и дронове атакуват различни градове, дори Москва, и може да има недостиг на вода или електричество. Но някак си не мисля, че в Крим може да се случи нещо страшно. Всичко ще бъде наред!", казва рускинята.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024