Линдзи Лоън, Джейк Пол и още 6 звезди с обвинения за измамна крипто схема в САЩ Снимка: © Getty

Осем знаменитости, включително актрисата Линдзи Лоън и боксьорът Джейк Пол, са обвинени от американските регулатори за участие в незаконна крипто схема, съобщи Би Би Си. Те са заподозрени в това, че са използвали профилите си в социалните мрежи, за да промотират два крипто токена, но без да споменават, че става дума за платена реклама.

Обвиненията са отправени от Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC). "Става дума за популяризиране на TRX и BTT крипто активи“, казват от комисията.

Двамата не са единствените, за които американският регулатор твърди, че са замесени. В групата, рекламирала токените срещу заплащане, според властите, има и много музиканти.

Сред имената са това на рапъра и продуцент Soulja Boy, колегата му Lil Yachty, на певеца Остин Махоун. И още - поп и R&B изпълнителя Шафър Смит, известен с псевдонима си Не-Йо, сенегалско-американската певица Akon, порноактрисата Кендра Лъст (или Мишел Мейсън), става ясно от съобщението. Засега от страна на знаменитостите няма коментари по темата.

Зад схемата като организатори обаче не стоят известните лица от шоубизнеса, а Джъстин Сън, крипто инвеститор и дипломат за карибската островна държава Гренада.

Той е обвинен в измама чрез манипулиране на търговската дейност на двата токена, за да изглежда така, сякаш те се търгуват активно.

Последният е роден в Китай, става известен покрай основателя на Alibaba Джак Ма и набра популярност около това, че веднъж е платил 4,6 милиона долара (3,7 милиона паунда), за среща с инвеститора Уорън Бъфет, припомня Би Би Си.

Сън и компаниите му - Tron Foundation Limited, BitTorrent Foundation Ltd и Rainberry Inc (бивш BitTorrent) - са обвинени в „оркестриране на промоционална кампания", добавят от SEC.

„Този случай демонстрира отново високия риск, пред който са изправени инвеститорите, когато ценните книжа на крипто активи се предлагат и продават без подходящата публичност“, каза председателят на комисията Гари Генслер.

Според него Сън е платил на известните личности с милиони последователи в социалните медии, за да рекламират нерегистрираните предложения за крипто търговия, като изрично им е наредил да не разкриват, че става дума за реклама.

Само 36-годишната актриса Лоън към момента, в който споделя промоционалния туит за крипто токените, има над 8,4 милиона последователи в Twitter.

За замесените звезди рецултатът е, че всички, с изключение на Soulja Boy и Махоун, са се съгласили да платят общо 400 000 долара под формата на обезщетение, лихви и неустойки за уреждане на обвиненията.

Споразуменията не са признание или отричане на вина. Линдзи Лоън е 10 000 долара на SEC и още 30 000 долара неустойка, а боксьорът Пол - повече от 100 000 долара.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024