Снимка: © Getty Images

Русия може да облекчи ефекта от санкциите, наложени ѝ от редица държави, като използва криптовалути или цифрова рубла. Това става ясно от проучване на New York Times за руските икономически действия след военната инвазия в Украйна от 24 февруари.

Идеята се ражда още през 2014 г., когато САЩ забранява на американските граждани да провеждат бизнес с руски банки и компании в отговор на действията на Русия за анексиране на Крим. Тогава санкциите засягат сериозно руската икономика и се смята, че струват на страната около 50 млрд. долара годишно.

Заради конфликта между Русия и Украйна редица западни сили, сред които Европейският съюз, Великобритания, Канада и САЩ, наложиха санкции на Москва. Засегнати са най-големите банки на страната, сред които Сбербанк и ВТБ. Въвеждането на криптовалути за икономически цели ще даде на Русия възможност да участва активно в световната икономика въпреки ограниченията.

Цифровите валути предоставят възможност както за заобикаляне на контролни органи, така и за търговия в световен мащаб. В работата на световните банки се проследяват откъде идват парите и как точно са обвързани. От банките се изисква да осъществяват проверки от типа „Опознай своя клиент“ (Know Your Customer) и да проверяват самоличността на всеки клиент.

На борсите за криптовалути обаче правилата са различни. Платформите за подобен тип валути не са достатъчно добри в идентифицирането на своите клиенти, което прави криптовалутите като биткойн и етериум трудни за проследяване. Те разчитат на блокчейн технология, при която данните за клиента са достъпни в публичен архив, но се съхраняват по начин, който позволява на потребителите да приемат псевдоними.

Финансови експерти смятат, че Русия има на разположение множество инструменти, свързани с криптовалути, и са готови да ги използват за различни видове сделки.

Криптовалутите и електронната рубла могат дори да избегнат ефекта от евентуално изключване на Русия от глобалната финансова платежна система SWIFT. Страната най-вероятно ще може да намери желаещи бизнес партньори в много държави, които също са обект на санкции. Иран и Северна Корея са сред страните, които използват цифровите валути като начин за смекчаване на ефекта на санкциите, наложени им от САЩ.

Друг подход, който Русия може да предприеме, е създаването на своя собствена цифрова рубла, която да използва за търговия с други страни, без да се налага да я конвертира в долари или евро. Тя ще последва примера на най-големия си търговски партньор Китай, който вече разполага със своя собствена цифрова валута.

Досега руските власти гледаха скептично на криптовалутите заради страха, че предоставянето на друг път за финансови транзакции на гражданите ще отслаби хватката на правителството върху вътрешната парична политика.

Миналата седмица руското министерство на финансите предложи легализирането на обмена на криптовалути в рубли. Руската централна банка обаче не подкрепи предложението и поиска забрана за издаването им.

Плановете за легализиране на разплащанията с криптовалути обаче продължават да са обект на дискусия в Русия на фона на заплахата тя да бъде изключена от световната финансова система.

Вчера след руските действия в Украйна криптовалутите поскъпнаха с близо 10%. Има данни, че близо 17 млн. руснаци с достъп до интернет притежават криптовалути на обща стойност от около 23 млрд. долара.


Как Европа плаща за войната на Путин с поръчките на руски газ и петрол


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата поиска 15 г. затвор за Кристиан Николов, обвинен за смъртта на Милен Цветков

Държавното обвинение иска по-тежка присъда за обвиняемия за смъртта на Милен Цветков.

Русия иска да скрие вота на над 190 държави в ООН при осъждането на псевдореферендумите ѝ

Москва настоява за таен вот, за да "прикрие" съюзниците си

Николай Събев няма да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

Избори 2022: Имената на избраните депутати

Как изглежда междинната листа с избраните 240 народни представители

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение