Крис Хемсуърт и генът на Алцхаймер: Сериалът Limitless накара актьора да замрази кариерата си

На 39 г. Крис Хемсуърт има всичко, за което човек може да си мечтае - успешна и добре платена кариера, сплотено семейство с три деца, световна популярност благодарение на филмите на Marvel и е във физическа форма, на която всеки би завидял.

Документалният сериал Limitless, в който той участва под режисурата на Дарън Аронофски, обаче е на път да преобърне целия му живот.

На първо място: Limitless е причината, поради която Хемсуърт ще сложи временна пауза на филмовата си кариера.

Сериалът от 6 части е посветен на търсенето на тайната на дълголетието.

Австралийският актьор се подлага на всевъзможни изпитания - потапяне в ледените води край Норвегия, катерене по въже над пропаст, пълна смяна на хранителния си режим и дори психическа "подготовка за собствената си евентуална смърт".

В хода на снимките Хемсуърт си прави различни генетични изследвания, които показват притеснителен резултат - актьорът открива, че има силно повишен риск от развитие на болестта на Алцхаймер заради наличието на две копия от гена Аполипопротеин E4 (ApoE4), наследени от родителите му.

  • ApoE4 е един от генетичните фактори, които са силно свързани с евентуално развитие на заболяването.
  • Самият Крис Хемсуърт има фамилна история - неговият дядо е диагностициран с болестта на Алцхаймер.
  • Смята се, че само около 2-3% от хората в света притежават две копия от ApoE4.

Генетичното предразположение не означава задължително, че пациентите ще се разболеят от Алцхаймер, но евентуалната поява на тежкото заболяване би довела до необратима деменция.

В сериала Хемсуърт получава препоръки от лекар, който посочва, че всекидневните тренировки, добрият сън и намаляване на стреса може да му помогнат да снижи риска.

Идеята за Limitless се появява като документално продължение на филма на Аронофски от 2006 г. "The Fountain" с Хю Джакман и Рейчъл Вайс, разказващ историята на мъж, който търси ключа към вечната ладост.

"Смъртта е болест като всяка друга. И има лечение", се казва в "The Fountain".

Повече от 15 години по-късно все повече инвестиции се влагат в търсенето на начини за удължаване на жизнеспособността на човечеството.

Тук идва и ролята на Крис Хемсуърт, който не само изпълнява сложни каскади в Limitless, но и показва как дълголетието може да се постигне чрез "пълноценен, щастлив и активен" начин на живот.

  • Когато резултатите от тестовете на Хемсуърт излизат, Аронофски разговаря с него насаме. Предлага му да изрежат чувствителната лична информация от продукцията.
  • Актьорът обаче смята, че е важно да запази своята история в Limitless - за да привлече вниманието на хората към болестта на Алцхаймер и към мерките, с които рисковете може да се снижат.
  • В интервю за Vanity Fair той разказва, че единственото му притеснение е било да не "драматизира излишно" и да не изглежда така, сякаш експлоатира личния си живот за целите не шоуто.

Хемсуърт наскоро приключи снимките за новия филм от поредицата Mad Max - Furiosa.

Сега той планира да се оттегли в Австралия и да се посвети на семейството си.

Актьорът подчертава, че "не е подал оставка" от професионалния си живот, но снимките на Limitless са го провокирали да преосмисли приоритетите си и да разбере, че има нужда от почивка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024