Кристиан Дростен, стратегията Zero Covid и най-голямата му грешка в Twitter Снимка: © Getty Images

Вирусологът Кристиан Дростен, най-силният глас на науката в Германия по време на пандемията от Covid-19, има стратегия за справяне със заразата - и тя се нарича "Zero Covid".

Нула нови случая на инфекции? Австралия и Китай успяха да постигнат този резултат с цената на пълно мобилизиране за тази кауза. Но възможна ли е тя в контекста на Европа?

Да, според Дростен, макар и с големи усилия. Снижаването на заболеваемостта до нула не е просто пожелание, а императивна задача особено заради комбинацията от няколко негативни тенденции.

Една от тях е появата на новия по-заразителен вариант на SARS-Cov2 във Великобритания. Втората е това, от което 48-годишният вирусолог от "Шарите" се бои най-много.

"Имам лошо предчувствие за това, което може да се случи през пролетта и лятото", казва той в голямо интервю за "Шпигел".

"Когато старите хора и може би голяма част от рисковите групи се имунизират, ще се създаде голям натиск от страна на икономиката, обществото, политиците и може би юристите да се прекратят ограничителните мерки за Covid-19. Тогава за много кратко време може да се инфектират още повече хора, отколкото бихме могли да си представим.

"Вече няма да имаме по 20-30 хиляди нови случая на ден, а в най-лошия сценарий ще стигнем до 100 000 новозаразени на ден. Това ще са по-скоро млади хора, при които тежкото протичане на болестта се среща по-рядко, отколкото при възрастните. Но ако твърде много млади хора се инфектират, интензивните отделения отново ще се препълнят и пак ще имаме голям брой смъртни случаи. Само че този път жертвите ще са по-млади. Този песимистичен сценарий може да се предотврати, ако сега успеем да натиснем кривата много ниско", казва той.

Кристиан Дростен не вярва в предположенията, че затоплянето през пролетта и лятото може да ликвидира "от само себе си" разпространението на вируса.

"Това, което наблюдавахме през лятото на 2020 г., вероятно се дължи на факта, че през пролетта успяхме да задържим броя на инфектираните под критична граница. Сега обаче ситуацията не е същата. Боя се, че може би ще повторим ситуацията в Испания, където през лятото броят на новите заразявания се увеличи след прекратяването на локдауна, независимо от горещото време. В Южна Африка, където в момента е лято, случаите на заразата отново са на високо ниво", казва още той.

Дростен следи внимателно какво се случва с новите варианти на SARS-Cov2 и настоява Германия да спазва строги мерки, за да не се изпусне от контрол B.1.1.7, внесен от Великобритания.

Новите мутации на SARS-Cov2: Какво ги отличава и ефикасни ли ще са ваксините срещу тях?

"В момента в Германия репродуктивното число на вируса е 0.9. Добре е, че най-после стигнахме под единицата, така че новите случаи да започнат да намаляват. Но 0.9 не е достатъчно ниско репродуктивно число, ако искаме бързо да отпуснем "спирачката" на мерките. При 0.9 ще ни отнеме около един месец да намалим наполовина броя на инфектираните хора. Това е твърде дълъг период. Би трябвало да опитаме да свалим R до 0.7 с още по-строго затягане на локдауна. Тогава броят на новите случаи ще се снижат наполовина само за една седмица. Ако успеем да го направим, разпространението на новия вариант B.1.1.7 ще може да се спре - или поне ще успеем да го изпреварим", казва Кристиан Дростен.

Според него първите видими ефекти от ваксинирането на населението ще се усетят през есента - и то сред всички хора, а не само сред рисковите групи.

"Ще видим, че много по-малко хора ще се заразяват. Но за тази цел не бива да допускаме да се случват непредсказуеми неща", казва Дростен.

Той не смята, че има поводи за опасения от провал на имунизационната кампания в Европа заради появата на новите щамове - една от мутациите на бразилския и южнокорейския вариант показва, че би могла да преодолее защитата на антителата, но те са само един от компонентите на имунитета на организма. Имунната защита на Т-клетките е по-силна срещу опасността от тежко протичане на Covid-19. Засега мутациите на SARS-Cov2 не застрашават този имунитет.

Дростен е човекът, когото цяла Германия слуша по време на пандемията, но това не означава, че няма критици. Напротив - позицията му за строго спазване на ограничителните мерки го превърна в мишена на хората, отричащи рисковете от Covid-19, и на медии като Bild.

Коя беше грешката, за която признава самият той?

"Сгреших, че се опитвах да се защитавам в Twitter. Сгреших и в това, че прекарвам твърде много време в четене на Twitter. Това само може да те побърка", казва той. "Хората, които атакуват другите на лична основа, приличат на шофьора, който седи в колата си и псува всички останали участници в движението. Пешеходецът никога не би направил подобно нещо, докато върви по улицата".

Публикуването на предварителните данни от изследването на негов екип относно разпространението на инфекцията при децата беше една от причините за кампанията срещу Дростен.

"Наивно от моя страна беше да обявя резултатите от изследването на вирусния товар при децата - хората го приеха като провокация. Мислих си, че тази информация ще е необходима на всички. Затова я публикувахме възможно най-бързо. Можеше да се направят обсъждания и да се намерят практични решения - например прозорците на класните стаи да се подменят и в тях да се инсталират вентилатори за постоянно проветряване на въздуха. Но инфектирането на децата се отричаше толкова дълго, че никакви мерки не бяха предприети в продължение на месеци през лятото. Това за мен наистина е много, много удивително", казва той.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Не сме обсъждали да приемем повече мигранти, за да влезеем в Шенген. Това ще е неприемливо

България няма да се съгласи да приеме повече мигранти в замяна на вдигане на ветото за Шенген

18:15 - 10.12.2023
Важно днес

Уволненият директор на "Пирогов" сам обмислял да се оттегли от поста

Димитров оправда финансовата загуба на "Пирогов", твърди, че я е наследил

18:02 - 10.12.2023
Важно днес

Децата на хвърлената в ирански затвор Наргес Мохамади приеха Нобела за мир от нейно име

В реч, нелегално изнесена от затвора, Мохамади осъжда "тираничното" иранско правителство.

17:10 - 10.12.2023
Важно днес

Пеевски нападна Радев след негов коментар за ниското доверие в парламента

Пеевски отправи нови обвинения и съвети - този път към президента

15:51 - 10.12.2023
Политика

Египет гласува на президентски избори с вече ясен победител

Президентът Абдел Фатах ел-Сиси се очаква да получи трети мандат

15:35 - 10.12.2023
галерия

От кралски особи до бизнесмени: Кои са най-богатите фамилии за 2023 г.?

Кралски династии и наследници на големи бизнеси са сред най-богатите в списъка за 2023 г.

13:50 - 10.12.2023
Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023
Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023