Критик на Китай спечели президентските избори в Тайван Снимка: © Getty

Тайванските граждани избраха за свой президент кандидата от управляващата Демократична прогресивна партия (ДПП) и настоящ вицепрезидент Лай Чинг-те.

Така те категорично отхвърлиха предупрежденията на Китай да не се гласува за него на изборите – определени от Пекин като дилема между войната и мира.

В навечерието на изборите Китай заклейми Лай като опасен сепаратист, като допълни, че всяка стъпка към официална независимост на Тайван означава война.

Първите резултати показаха, че Лай е спечелил над 40 % от гласовете, като изпревари Хоу Ю-их от Националистическата партия на Китай и класиралата се на трето място Тайванска народна партия. Предизборните проучвания прогнозираха много по-малка преднина за Лай, припомня "The Guardian".

Победата му бележи продължението на едно правителство, което насърчава суверенен Тайван и отделна от Китай национална идентичност.

ДПП се представя пред избирателите като партия на предпазливата съпротива, която избягва провокациите, но изгражда отбранителни съоръжения и укрепва международните отношения, особено със САЩ и техните съюзници.

Очаква се изборният резултат да разгневи Пекин и да засили напрежениeто в Тайванския проток.Пекин гледа на Тайван като една от провинциите си и отдавна се опитва да подчини острова под свой контрол.


Снимка от Тайван Китай започна военни обучения край Тайван като "строго предупреждение"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024
Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024