Китай започна военни обучения край Тайван като "строго предупреждение" Снимка: © Getty Images

Китайските военни изпратиха десетки самолети през средната линия на Тайванския проток, само някоколко часа след като обявиха тридневно военно обучение около острова. Според Китай това е "строго предупреждение" към "сепаратистките сили" в Тайван и "необходима мярка за защита на националния суверенитет и териториалната цялост".

Обученията вероятно са в отговор на посещението на тайванския президент Цай Инуън в САЩ преди дни и нейната срещата с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти. Визитата на президента беше първата по рода си на територията на САЩ.

Комунистическото ръководство в Пекин не признава независимостта на демократично управлявания остров Тайван и го възприема като своя провинция. Според военни източници ученията, които вече започнаха, ще се провеждат до понеделник в Тайванския проток - северно и южно от острова, както и във водите и въздушното пространство източно от Тайван.

Министерството на отбраната на островната държава съобщи, че до събота сутринта около острова са били забелязани осем китайски военни кораба и 42 военни самолета. Според изявлението 29 самолета са навлезли в зоната за наблюдение на въздушното пространство.

Тайван е официално признат само от няколко държави в международен план, но много държави поддържат търговски отношения с Тайпе. Заради спорния статут на острова Цай Инуън не беше приета в американската столица Вашингтон. Тя се срещна с Маккарти в щата Калифорния.

Военните обучения сега напомнят като размер и послание на тези от август миналата година, когато китайската армия проведе най-мащабните си военни маневри във водите около острова, след като тогавашната председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси посети Тайван.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024