Крият ли САЩ истината за извънземните? Пентагонът проведе разследване Снимка: © Getty Images

Американското правителство тайно притежава и укрива извънземни космически кораби - такива противоречиви твърдения отправи миналото лято пенсиониран високопоставен служител на американската армия. Изказването му пред Конгреса на САЩ доведе до разследване на Пентагона, който тази седмица публикува доклад, в който е анализирана цялата налична информация по въпроса за НЛО или т.нар. "неидентифицирани аномални явления“.

Министерството на отбраната е събрало информация за неизвестни обекти, забелязани във въздушното пространство на страната от 1945 г. насам. Резултатът са категорични - няма доказателства за извънземен живот.

"Всички разследвания по всички нива на секретност разкриха, че повечето от наблюденията са били на обикновени обекти и явления“, каза генерал-майор Пат Райдър пред репортери.

Докладът от 63 страници, озаглавен "Доклад за историческия запис на участието на правителството на САЩ в неидентифицирани аномални явления (НЛО)" обяснява увеличаването на наблюденията на НЛО през 50-те и 60-те години на миналия век с тайни военни тестове по това време.

Намереното беше представено в Конгреса на САЩ в петък. През последните години дебатът за НЛО стана по-интензивен и публичен от когато и да било. През 2017 г. изданието "New York Times" разкри, че има правителствени изследователски проекти за НЛО в САЩ. През 2021 г. доклад на Пентагона посочи десетки небесни явление от 2004 г. насам, които и до момента остават без обяснение.

Темата с извънземните избухна с пълна сила през юли 2023 г. Тогава бившият високопоставен служител на Пентагона Дейвид Гръш говори под клетва за програма за събиране и анализиране на НЛО. Пред Конгреса се явиха общо трима пенсионирани военни, които твърдят, че властите на САЩ оказват натиск срещу тези, които разкриват публично подобна информация.

Гръш дори твърди, че е бил заплашван за това, че е оповестил публично тази информация, но отказа да бъде по-конкретен как и от кого е бил упражнен натискът върху него.

След изслушването миналото лято Пентагонът създаде нов отдел, който да следи отблизо докладите за неидентифицирани летящи обекти. Издаденият сега доклад идва именно от тази структура.

Авторите на разследването декларират, че подходът им е строго научен. Самите те обаче не вярват, че изследването им ще разсее общоприетото вярване, че извънземните съществуват и дори, че са посетили Земята.

"Сериалите, книгите, филмите и голямото количество съдържание в интернет и социалните мрежи, които засягат темите с НЛО, най-вероятно са повлияли на обществената дискусия по темата и е засилило вярванията в някои части от населението“, се казва в доклада.

Според проучване на Gallup от 2021 г. малко над 40% от американците вярват, че извънземни космически кораби са посещавали планетата.

Снимка от изслушването по темата за извънземни в САЩ Темата за НЛО и извънземните отново избухна с пълна сила в САЩ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024