Снимка: © Министерски съвет

Министерски съвет реши да създаде ново дружество, в което ще се обединят всички компании за "Водоснабдяване и канализация" в страната, в които държавата е собственик. Капиталът на новия "Български ВиК Холдинг" ще се осигури с парична вноска от бюджета на МРРБ и ще е в размер на 1 млрд. лв. 

До 6 месеца след учредяването му ще бъдат внесени с апортна вноска всички акции и дялове, които държавата притежава в съществуващите ВиК дружества. Министърът на регионалното развитие ще упражнява правата на правителството в него. 

Предложението за централизиране на водоснабдяването в страната дойде след кризата в Перник, при която се стигна до воден режим заради изчерпването на водата от язовир "Студена". Разследването на причините за кризата засега се фокусира върху обвинение в безстопанственост срещу бившия министър на околната среда и водите Нено Димов. ВиК Перник обаче е дружество, контролирано от Министерството на регионалното развитие с участието на общинските власти. 

Втората мярка, която премиерът Бойко Борисов лансира за недопускане на втора водна криза в страната, е ограничавне на подаването на питейна вода към ВЕЦ-овете в страната. 

"На първо място ни е питейната вода, на второ - производството на ток. Много е важно за енергетиката, водната енергия е най-изгодна, но не може да става за сметка на питейната вода", казва Борисов на заседанието на правителството


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети