Кризата в Перник "роди" нов държавен мегахолдинг Снимка: © Министерски съвет

Министерски съвет реши да създаде ново дружество, в което ще се обединят всички компании за "Водоснабдяване и канализация" в страната, в които държавата е собственик. Капиталът на новия "Български ВиК Холдинг" ще се осигури с парична вноска от бюджета на МРРБ и ще е в размер на 1 млрд. лв.

До 6 месеца след учредяването му ще бъдат внесени с апортна вноска всички акции и дялове, които държавата притежава в съществуващите ВиК дружества. Министърът на регионалното развитие ще упражнява правата на правителството в него.

Предложението за централизиране на водоснабдяването в страната дойде след кризата в Перник, при която се стигна до воден режим заради изчерпването на водата от язовир "Студена". Разследването на причините за кризата засега се фокусира върху обвинение в безстопанственост срещу бившия министър на околната среда и водите Нено Димов. ВиК Перник обаче е дружество, контролирано от Министерството на регионалното развитие с участието на общинските власти.

Втората мярка, която премиерът Бойко Борисов лансира за недопускане на втора водна криза в страната, е ограничавне на подаването на питейна вода към ВЕЦ-овете в страната.

"На първо място ни е питейната вода, на второ - производството на ток. Много е важно за енергетиката, водната енергия е най-изгодна, но не може да става за сметка на питейната вода", казва Борисов на заседанието на правителството


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023

Умира ли приятелството? „Рецесията на връзките“ удря най-силно по мъжете

Свободното ни време е радикално индивидуализирано

12:49 - 05.02.2023