Снимка: © BSP.bg

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков поиска от Конституционния съд да сложи граници на допустимите правомощия на главния прокурор заради увеличаващите се случаи, в които държавното обвинение "копира" функциите на всевъзможни контролни институции.

Още по времето на Сотир Цацаров прокуратурата започна да възлага "задачи" на органи на изпълнителната власт - от проверки за качеството на храните в детските кухни, през сигурността на пешеходните пътеки и пътната маркировка, до заведенията, предлагащи наргилета, в близост до училища.

При Иван Гешев тази практика се запази. Тези действия се обосноваваха на правото на Върховната административна прокуратура (ВАП) да извършва "надзор за законност".

С този аргумент обвинението директно си позволяваше да възлага задачи на органи на Министерството на здравеопазването заради Covid-19, на БАБХ - за предполагаема спекула с лекарства в първите седмици на пандемията, на МОСВ - за замърсяването от ТЕЦ-овете или за "не добро състояние на ВиК мрежата в страната", на КЗК - за цените на горивата, на ДНСК - за законността на "хотела - подпорна стена" на плажа Алепу, и много други случаи.

Част от тях са свързани със сериозни данни за законови нарушения, очевидно "проспивани" от регулатори и контролни институции. В други случаи се стигаше до абсурдни ситуации, в които ВАП разпореждаше на Българската агенция за безопасност на храните да провери качеството на продавания сладолед по магазините заради партида, замърсена с бактерии.

"Искането до конституционния съд сме илюстрирали с ред примери от практиката, например разпоредените проверки за притежателите на разрешителни на оръжия без значение дали са за лов, за спорт, за охрана, проверки за пътната настилка, за пътната сигнализация, проверки за изплатените субсидии на политическите партии и други. Все важни въпроси, но за които има ред контролни органи в държавата, чиито преки задължения са свързани именно с цитираните дейности", казва Крум Зарков по повод питането до Конституционния съд.

Той настоява КС да се произнесе "допустимо ли е главният прокурор, осъществявайки надзор за законност на прокурорите, да им възлага проверки на спазване на законността във всички сфери на управление и на всички административни нива".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Къде да пратя детето след училище?

Платформите, които събират най-добрите оферти за тренировки и курсове - на помощ на родителите

Сериалите през октомври: "Белият лотос" 2 и доста хорър истории

10 сериала, които ще се гледат през октомври

Съдът по правата на човека осъди България за отказ за смяна на пола по документи

Бълхария е нарушила правото на личен живот на транс жена и трябва да плати обезщетение от 7500 евро

Кирил Петков: "Ако правилата са да си лидер и да се криеш от дебат - да, сменяме правилата"

Председателят на ПП не смята за грешка появата си в студиото на bTV

С инвестиция над 35 млн. лева Kaufland откри най-модерния си хипермаркет в София

Кметът Фандъкова връчи специална Грамота за устойчивост на първия зелен филиал на веригата

Христо Иванов: Влизаме в НС с цел да има управление, но твърдо ще отстояваме амбициите си за България

ДБ влиза в 48-ия парламент с целта да има кабинет, но и с много висока амбиция за България

Рапърът Кулио - автор на "Gangsta's Paradise" - почина внезапно на 59 г.

Музикантът стана световно известен с песента от "Опасен ум"

САЩ обеща още оръжия за Украйна на стойност от 1,1 млрд. долара

Съединените щати ще удвояват броя на смъртоносните ракетни системи "Химарс", които изпращат в помощ на Украйна,