Крум Зарков пита КС допустимо ли е Гешев да си присвоява чужди правомощия Снимка: © BSP.bg

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков поиска от Конституционния съд да сложи граници на допустимите правомощия на главния прокурор заради увеличаващите се случаи, в които държавното обвинение "копира" функциите на всевъзможни контролни институции.

Още по времето на Сотир Цацаров прокуратурата започна да възлага "задачи" на органи на изпълнителната власт - от проверки за качеството на храните в детските кухни, през сигурността на пешеходните пътеки и пътната маркировка, до заведенията, предлагащи наргилета, в близост до училища.

При Иван Гешев тази практика се запази. Тези действия се обосноваваха на правото на Върховната административна прокуратура (ВАП) да извършва "надзор за законност".

С този аргумент обвинението директно си позволяваше да възлага задачи на органи на Министерството на здравеопазването заради Covid-19, на БАБХ - за предполагаема спекула с лекарства в първите седмици на пандемията, на МОСВ - за замърсяването от ТЕЦ-овете или за "не добро състояние на ВиК мрежата в страната", на КЗК - за цените на горивата, на ДНСК - за законността на "хотела - подпорна стена" на плажа Алепу, и много други случаи.

Част от тях са свързани със сериозни данни за законови нарушения, очевидно "проспивани" от регулатори и контролни институции. В други случаи се стигаше до абсурдни ситуации, в които ВАП разпореждаше на Българската агенция за безопасност на храните да провери качеството на продавания сладолед по магазините заради партида, замърсена с бактерии.

"Искането до конституционния съд сме илюстрирали с ред примери от практиката, например разпоредените проверки за притежателите на разрешителни на оръжия без значение дали са за лов, за спорт, за охрана, проверки за пътната настилка, за пътната сигнализация, проверки за изплатените субсидии на политическите партии и други. Все важни въпроси, но за които има ред контролни органи в държавата, чиито преки задължения са свързани именно с цитираните дейности", казва Крум Зарков по повод питането до Конституционния съд.

Той настоява КС да се произнесе "допустимо ли е главният прокурор, осъществявайки надзор за законност на прокурорите, да им възлага проверки на спазване на законността във всички сфери на управление и на всички административни нива".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023