КС отказа искането на Гешев да тълкува конституцията за мандата на ВСС Снимка: © Getty Images

С пълно мнозинство Конституционният съд е отказал да разглежда искането на Иван Гешев за тълкуване на основния закон във връзка с изтеклия мандат на ВСС.

Гешев се опита да изпревари освобождаването си като главен прокурор, като в края на май внесе искане до КС с въпроса дали Висшият съдебен съвет има право да взема кадрови решения за ръководителите на съдебната власт, след като мандатът му вече е изтекъл.

В случая с действащия ВСС - петгодишният законов срок, в който членовете му са избрани, измина още през октомври 2022.

Сходно искане беше отправено и от тричленен състав на Върховния административен съд.

Конституционният съд обаче отказва да се занимава с тълкуване на чл. 130 от конституцията, след като вече имаше произнасяне по подобен казус, но по отношение на Инспектората към ВСС.

В решението си от 2022 г. съдиите от КС решиха, че неспособността на Народното събрание да избере представители на органите на съдебната власт от своята квота, не може да води до блокиране на конституционно-установени институции за неопределен срок.

Проблемът в случая с ВСС е същият: Народното събрание не може да избере нови членове на съвета, а въпросът беше отложен още по-напред във времето и заради предстоящите промени в конституцията.

Иван Гешев все пак има още едно дело в Конституционния съд, което е пряко свръзано с отстраняването - искането за обявяване на част от промените в Закона за съдебната власт за противоконституционни, защото свалиха мнозинството, нужно за махането на главен прокурор от 17 на 13 гласа, докато го запазиха по-високо за двамата ръководители на върховни съдилища.

Произнасянето по този казус предстои в следващите месеци.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024