КС отказа искането на Гешев да тълкува конституцията за мандата на ВСС Снимка: © Getty Images

С пълно мнозинство Конституционният съд е отказал да разглежда искането на Иван Гешев за тълкуване на основния закон във връзка с изтеклия мандат на ВСС.

Гешев се опита да изпревари освобождаването си като главен прокурор, като в края на май внесе искане до КС с въпроса дали Висшият съдебен съвет има право да взема кадрови решения за ръководителите на съдебната власт, след като мандатът му вече е изтекъл.

В случая с действащия ВСС - петгодишният законов срок, в който членовете му са избрани, измина още през октомври 2022.

Сходно искане беше отправено и от тричленен състав на Върховния административен съд.

Конституционният съд обаче отказва да се занимава с тълкуване на чл. 130 от конституцията, след като вече имаше произнасяне по подобен казус, но по отношение на Инспектората към ВСС.

В решението си от 2022 г. съдиите от КС решиха, че неспособността на Народното събрание да избере представители на органите на съдебната власт от своята квота, не може да води до блокиране на конституционно-установени институции за неопределен срок.

Проблемът в случая с ВСС е същият: Народното събрание не може да избере нови членове на съвета, а въпросът беше отложен още по-напред във времето и заради предстоящите промени в конституцията.

Иван Гешев все пак има още едно дело в Конституционния съд, което е пряко свръзано с отстраняването - искането за обявяване на част от промените в Закона за съдебната власт за противоконституционни, защото свалиха мнозинството, нужно за махането на главен прокурор от 17 на 13 гласа, докато го запазиха по-високо за двамата ръководители на върховни съдилища.

Произнасянето по този казус предстои в следващите месеци.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024
GEN Z дневници

VOL.22: Как изкуственият интелект разбуни Евровизия, не плюйте абитуриентите и Гала ще става баба

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на “Булевард България”?

09:41 - 18.05.2024
Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024