КС отказа да се произнесе по въпроса на "Възраждане" за промените в Конституцията Снимка: © КС

Опитът на "Възраждане" и ИТН да забавят конституционните промени чрез въпрос до Конституционния съд удари на камък.

С единодушие съдиите отклониха искането на депутатите от двете групи за тълкуване на условията за промяна на Конституцията - защото не искат да се намесват неправомерно в правомощията на Народното събрание насред задействаната вече процедура за реформа на основния закон.

Въпросът на "Възраждане" и ИТН засяга текущия казус, при който в Народното събрание няма 180 гласа (мнозинство от 3/4 от всички депутати) за "бърза" конституционна реформа, но има достатъчна подкрепа, за да може промяната да се приеме с малко по-бавна процедура.

  • При минимум 160 гласа "за" - конституционният проект се отлага с 2-5 месеца за повторно обсъждане, и подлежи на три последователни гласувания. Ако получи над 2/3 от гласовете на депутатите в трите вота, промените са приети.

Тълкуването трябваше да разясни дали вносителите на проекта трябва да чакат поне 2 месеца между всяко от трите гласувания, така както се наложи да отложат процедурата след първата дата на обсъждането на конституционния проект (6 октомври) поради липсата на голямото мнозинство от 180 гласа.

Ако КС беше потвърдил питането на "Възраждане" и ИТН, графикът за промените в конституцията можеше да се удължи поне до март 2024 г. или в краен случай - до септември 2024.

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС искат процедурата да приключи до края на 2023. По план, второто гласуване ще е още на 15 декември, а третото - преди Коледа.

Партиите от мнозинството оставиха интервали от по една седмица за внасяне на предложения за редакция на основния проект, който се сблъсква с всевъзможни критики от страна на действащите органи на съдебната власт и юридическата общност.

Противник на реформата се оказа и президентът Румен Радев, който обяви, че парламентът нямал легитимност да "посяга" на Конституцията.

Какво казва Конституционният съд:

  • "Конституционният съд е овластен от Основния закон да упражнява контрол за съответствието на актовете на Народното събрание с Конституцията, но не и да интервенира в процеса на формиране на волята му при тяхното приемане. В контекста на изложеното по-горе такава намеса може да постави под въпрос баланса между фундамента на демократичния конституционен ред и актуалното измерение на конституционно установените ценности, който е определящ за една устойчива демокрация.".
  • Съдиите отбелязват, че има риск да се измести "разгръщането на демократичния процес" и в настоящия случай "да се допусне смесване на функциите на Народното събрание и на Конституционния съд".
  • В конституционната правова държава Конституционният съд се създава специално за да защитава върховенството на Конституцията, което го легитимира да има последната дума относно съответствието на актовете на парламента с върховния закон на държавата, обективиращ ценностите, които суверенът е определил като върховни и стоящи над всяко временно, и по естеството си конюнктурно, политическо мнозинство.

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Google дарява 1 млн. долара на INSAIT за развитието на АI

Средствата ще отидат за стипендии на млади учени

11:18 - 16.05.2024
Важно днес

В Сърбия задържаха мъж за заплахи срещу президента Вучич

Заплахите се отправени под пост на Вучич, осъждащ покушението срещу Роберт Фицо

10:28 - 16.05.2024
Кино и сериали

HBO MAX пусна първи тийзър на сериала "Дюн: Пророчеството"

Действието се развива 10 000 години преди събитията в едноименните популярни филми, базирани на фантастиката на Франк Хърбърт.

10:03 - 16.05.2024
Важно днес

Експерт по сигурността: Има сили извън Словакия, които биха имали полза от покушението срещу Фицо

Според Иван Анчев грешките в охраната на премиера показват непрофесионализъм

09:10 - 16.05.2024
Европейски дневници

Крайнодесният Герт Вилдерс ще сгоби коалиционно правителство в Нидерландия

Вилдерс няма да бъде следващият министър-председател на Нидерландия.

09:09 - 16.05.2024
Кино и сериали

"Furiosa" дебютира на Кан с 8-минутни овации за Аня Тейлър-Джой и Крис Хемсуърт

Девет години след дебюта на "Mad Max: Fury Road" Джордж Милър получи бурни овации на Кан

08:30 - 16.05.2024
Важно днес

Роберт Фицо е без опасност за живота след операция, отнела часове

Операцията на премиера на Словакия е преминала "добре" и се очаква той да оцелее, заяви вицепремиерът

07:28 - 16.05.2024
Спорт

"Ботев"(Пловдив) взе Купата на България от "Лудогорец"

Пет гола и изпусната дузпа в последната минута на стадион "Васил Левски"

21:19 - 15.05.2024