Куба е в тежка хуманитарна криза, а режимът иска да скрие масовите протести от света Снимка: © Getty Images

„Това, което светът вижда, че се случва в Куба, е лъжа“, са думите на президента на Карибския остров Мигел Диас-Канел, направени на митинг на Комунистическата партия в Хавана. Те обаче нямат общо с реалността.

Още на 11 юли хиляди кубинци излязоха по улиците в 40 града на страната и скандираха „Свобода“, „Долу диктатурата“ и „Гладни сме“. Един човек загина, а стотици други бяха арестувани, включително независими журналисти и опозиционни активисти. Международните анализатори определиха демонстрациите като най-мащабните протести в модерната история на Куба.

В същото време комунистическият режим твърди, че бруталните кадри на полицейско насилие от улиците, които гражданите публикуват в социалните мрежи, са „фалшиво съдържание“.

Още миналата неделя властите блокираха достъпа до интернет и макар да го възстановиха четири дни по-късно, Facebook, Twitter, WhatsApp и други приложения остават недостъпни в 3G и 4G мрежите. Бунтуващите се срещу режима граждани призовават свободата на словото им да бъде възстановена.

Причините за масовите демонстрации са лошото управление на Covid-кризата, икономическата криза, довела до недостиг на основни продукти, прекъсванията на тока в няколко града. Всичко това доведе до противопоставяне срещу еднопартийната политическа система и търсене на помощ от САЩ, които продължават да налагат икономическо ембарго на Карибската страна.

В отговор на всичко това властите мобилизираха военни по улиците и организираха масови контрапротести. Президентът Диас-Канел обвинява Вашингтон, че е провокирал протестите. По време на речта му, насочена към поддръжниците на режима, повечето от които възрастни хора, държавният глава беше придружаван от Раул Кастро. 90-годишният брат на Фидел Кастро отстъпи мястото си на първи секретар на Комунистическата партия през април, но сега се завърна само за да покаже, че е против демонстрациите.

„Омразата ни ограбва. Това вече го видяхме в социалните мрежи миналата седмица. Притежателите на тези мрежи, диктаторите на тези алгоритми, отвориха платформите си за омразата без минимална загриженост за морала и етиката“, каза Диас-Канел в събота.

„Няма никакво социално недоволство в Куба“, твърди външният министър Бруно Родригес и обвинява излезлите на улицата граждани, че са финансирани от САЩ и координирани от Вашингтон в социалните медии.

Още преди този месец обаче кубинците надигнаха глас срещу липсата на храна и лекарства, а дори и на вода по време на Covid-пандемията. Всички тези техни притеснения бяха публикувани в коментарната секция на про-правителствения сайт Cubadebate, пише BBC.

„Здравната система е в колапс, сега е моментът да поискаме международна помощ. Хората продължават да умират, а няма никакви ресурси за борба с пандемията“, пише един от потребителите. „Нуждаем се от лекарства от всякакъв вид, и то много спешно“, добавя друг.

„Всеки ден става все по-лошо. Условията са отвратителни. Как може властите да казват, че контролират вируса, при положение че нямаме дори нормални хигиенни мерки?“, пише гражданин на Куба в същия сайт.

Броят на новите инфекции се покачи до около 6000 на дневна база, а болниците в няколко провинции не издържат на натиска. Здравният експерт Амилкар Риверол казва, че Куба е пета в света и първа в Латинска Америка по отношение на нови Covid-случаи на глава от населението. „Затова гражданите искат да отправят важно послание с тези протести“, добавя той пред Al Jazeera.

Само около 18% от 11,3-милионното население на Куба е напълно имунизирано срещу вируса.

Кубинците са недоволни, че правителството позволява на руските туристи да пътуват до известния курорт Варадеро, който е едно от огнищата на пандемията в момента. „Вариантът „Делта“ идва в Куба, какво си мислите?“, отправя въпрос към властите един от гражданите в социалните мрежи.

Стотици протестиращи кубинци, живеещи в Маями, излязоха на улиците и призоваха САЩ за подкрепа. Много от тях пропътуваха разстоянието до столицата Вашингтон и апелираха: „Байдън, свърши си работата“, предава Fox News.

Междувременно върховният комисар по правата на човека на ООН Мишел Бачелет призова за незабавно освобождаване на арестуваните протестиращи.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024