Снимка: © bTV

Най-добрият български боксьор Кубрат Пулев атакува за пореден път политическия елит на страната, като този път отправи конкретни обвинения към премиера в оставка Бойко Борисов и към лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов.

Пулев заяви, че в миналото е изразявал симпатии към Борисов, който дори го е канил в ГЕРБ, но нещата са се променили. По думите на боксьора, той не е последвал съвета на самия Кубрат, който преди години му подари шахматна дъска с призива „да изиграе най-добрите ходове за България“.

„Не сме врагове, не го чувствам така. С онази шахматна дъска му казах да изиграе най-правилните ходове, така че България да се движи в правилната посока. Не мисля, че успя, даже напротив – обвърза се с хора. Не мога да кажа как игрите се играят задкулисно, но не трябваше да го прави“, каза бившият претендент за световната титла в тежка категория, в интервю за bTV.

На въпрос дали е имало политик, към който да изразява симпатия, Пулев обяви, че такъв е бил именно Борисов.

„Г-н Борисов беше такъв в едно минало време, аз показах моята симпатия, без да имам зависимости. Канил ме е да бъда част от ГЕРБ. Отказах, защото имах да дам много на феновете на бокса. Имах кариера. Не съм от хората, които могат да бъдат манипулирани, които да козируват. Много партии са ме канили, но съм отказвал“, призна боксьорът.

Преди дни премиерът в оставка обвини Слави Трифонов, че предлага за премиер Антоанета Стефанова, вместо той да поеме отговорност. Тогава Борисов обяви, че „следващата партия сигурно ще номинира Кубрат Пулев, а това е несериозно“. Боксьорът отвърна с думите: „И в ГЕРБ има несериозни неща. Мога да отговоря и по-грубо, но няма да го направя“.

„В случая Бойко Борисов е прав за Трифонов. Лидерът на една партия по този начин да се скрие и да не дава интервюта… Надявам се Слави да е добре със здравето, но може да излезе и да каже, ако има лични проблеми, а не да се крие“, смята Пулев.

На въпрос дали Трифонов е човек, който може да се поеме голямата отговорност, боксьорът отговори: „Мога да кажа със сигурност, че не е“.

„Гледах предаване с него, когато правеха референдум (б.а. – 2016 г.). Не видях човека, който е превъзмогнал себе си, който ще поведе България, който ще се изправи срещу тази система. Не видях човека, който ще направи нещо ново. Хората, които са гласували за ИТН, са хора, които са били по концертите, кефят се на музиката му. Аз също шапка му свалям за шоуто, което прави. Част от гласоподавателите му не са само фенове. Но не си дават сметка, че това са различни неща. Едно е да правиш шоу, съвсем различно е да управляваш“, каза Пулев.

„Виждате го – него го няма. Защо го няма? Не е достойно, хората са гласували за теб, тези хора заслужават да се появиш. Общуването с постове не е сериозно. Аз мога да го правя, но не смятам, че лидер на втората политическа сила може да общува с постове. Когато човек е несигурен, тогава не се показва. Той си дава сметка, че не може да се справи с напрежението, да носи тази корона“, смята боксьорът и обяснява, че причината най-вероятно е, че Слави Трифонов не е очаквал да има „такъв голям успех“.

Преди изборите Пулев написа дълго отворено писмо с критика към всички кандидати за депутати. Той нарече политиците „хронично болни от алчност“ и ги призова да спрат с „манипулациите и тъмните договорки“, с „евтините лъжи и празните обещания“.

Кубрат Пулев към управляващите: Хронично болни сте от алчност. Омръзна ни от празни обещания

На въпрос дали се асоциира с дадена партия, той заяви, че „няма такава“. „Аз съм независим“. Попитан дали ще влезе в политиката, боксьорът не изключи такава възможност: „Ако някой ден хората счетат, че имат нужда от мен и мога да съм полезен, защо не? Но смятам, че имам още какво да дам на спорта. Никой не знае. На този етап може би не съм добил тази смелост, макар че не съм от притеснителните хора, даже съм прекалено храбър. На България ѝ трябват силни личности, силни хора“.

Той коментира и ролята на президента Румен Радев: „Не мога да кажа нищо лошо за него. Ще си позволя от името на народа да кажа, че България заслужава наистина силен и добър президент, който да обича България, да го показва и да ръководи по този начин. Да бъде обединител на нацията, а не да представлява партията, която го е издигнала“.

Предсрочните избори вече са неизбежни, след като от БСП обявиха, че ще върнат на Радев третия мандат за съставяне на кабинет. Според Пулев - това "не е добре". "Не е добре, защото все пак това е нещо, което забавя страната. Смятам, че партиите и лидерите им трябва да превъзмогнат личното его, партийните интереси, и да мислят за интереса на България".


Някой трябва да кара


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас