Куфар вместо найлонова торбичка: Новият тренд в Тайланд Снимка: © https://www.facebook.com/rovmaira

Тайланд започна 2020 г. с нова кауза: постепенна забрана на всички пластмасови опаковки за еднократна употреба. Страната страда от сериозно замърсяване, като през последните години се е превърнала в един от най-големите производители на неразградими боклуци, изхвърляни в световните океани, наред със страни като Китай, Индонезия, Филипините и Виетнам.

Забраната за използване на найлонови торбички в големите търговски обекти в Тайланд влезе в сила още от полунощ на Нова година. Малките магазини ще разполагат с едногодишен гратисен период, по време на който ще трябва да се адаптират към новите екологични правила.

Някои от местните жители не приемат с охота наложената промяна в навиците им за пазаруване, като твърдят, че ще продължават да купуват стоки само от обекти, в които торбичките са безплатни.

Други тайландци обаче подхождат творчески към решаването на въпроса с преноса на продуктите си към дома. В социалните мрежи се появиха десетки снимки на мъже и жени, които носят хранителните си стоки в куфари, чували, тенджери, рибарски мрежи, глинени делви, кофи, плетени кошове, колички за строителни материали и други "заместители".

Кампанията за ограничаване на пластмасовите отпадъци беше форсирана от правителството след общественото недоволство, провокирано от кризата със замърсяването. Множество случаи на животни, загинали заради поглъщане на неразградими боклуци, бяха регистрирани през последната година в страната.

"Тайланд беше на шесто място сред държавите, които изхвърлят отпадъци в морето. През последните пет месеца успяхме да слезем до 10-то място благодарение на съдействието на тайландския народ", казва министърът на природните ресурси и околната среда Варавут Силпа-Арка.

Инициативата на правителството за повишаване на вниманието към проблема включва и информационна кампания с ТВ-клипове, в които кадрите с найлоновите торбички са пикселизирани по подобие на голи изображения или сцени на престъпления. По същия начин се цензурират и кадрите с цигари и алкохолни напитки.

Големите търговски центрове и супермаркети вече предупреждават клиентите си, че нямат право да продават найлонови торбички за събиране на покупките. Вместо това хората имат възможност да закупят текстилна чанта за многократна употреба. Общо 75 частни компании са се включили в подкрепа на кампанията за ограничаване на пластмасата.

Пълноценният ефект от мярката ще може да се види едва след една година, когато ще изтече преходният период за малките магазини за хранителни стоки и пазарите, които все още разчитат изцяло на този тип опаковки при продажбите.

Промяната в начина на мислене за екологията в Тайланд се случва бавно, но природозащитните организации предупреждават, че културата на "еднократната употреба" трябва да се ограничи колкото се може по-скоро.

Прочетете още:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024