Куфар вместо найлонова торбичка: Новият тренд в Тайланд Снимка: © https://www.facebook.com/rovmaira

Тайланд започна 2020 г. с нова кауза: постепенна забрана на всички пластмасови опаковки за еднократна употреба. Страната страда от сериозно замърсяване, като през последните години се е превърнала в един от най-големите производители на неразградими боклуци, изхвърляни в световните океани, наред със страни като Китай, Индонезия, Филипините и Виетнам.

Забраната за използване на найлонови торбички в големите търговски обекти в Тайланд влезе в сила още от полунощ на Нова година. Малките магазини ще разполагат с едногодишен гратисен период, по време на който ще трябва да се адаптират към новите екологични правила.

Някои от местните жители не приемат с охота наложената промяна в навиците им за пазаруване, като твърдят, че ще продължават да купуват стоки само от обекти, в които торбичките са безплатни.

Други тайландци обаче подхождат творчески към решаването на въпроса с преноса на продуктите си към дома. В социалните мрежи се появиха десетки снимки на мъже и жени, които носят хранителните си стоки в куфари, чували, тенджери, рибарски мрежи, глинени делви, кофи, плетени кошове, колички за строителни материали и други "заместители".

Кампанията за ограничаване на пластмасовите отпадъци беше форсирана от правителството след общественото недоволство, провокирано от кризата със замърсяването. Множество случаи на животни, загинали заради поглъщане на неразградими боклуци, бяха регистрирани през последната година в страната.

"Тайланд беше на шесто място сред държавите, които изхвърлят отпадъци в морето. През последните пет месеца успяхме да слезем до 10-то място благодарение на съдействието на тайландския народ", казва министърът на природните ресурси и околната среда Варавут Силпа-Арка.

Инициативата на правителството за повишаване на вниманието към проблема включва и информационна кампания с ТВ-клипове, в които кадрите с найлоновите торбички са пикселизирани по подобие на голи изображения или сцени на престъпления. По същия начин се цензурират и кадрите с цигари и алкохолни напитки.

Големите търговски центрове и супермаркети вече предупреждават клиентите си, че нямат право да продават найлонови торбички за събиране на покупките. Вместо това хората имат възможност да закупят текстилна чанта за многократна употреба. Общо 75 частни компании са се включили в подкрепа на кампанията за ограничаване на пластмасата.

Пълноценният ефект от мярката ще може да се види едва след една година, когато ще изтече преходният период за малките магазини за хранителни стоки и пазарите, които все още разчитат изцяло на този тип опаковки при продажбите.

Промяната в начина на мислене за екологията в Тайланд се случва бавно, но природозащитните организации предупреждават, че културата на "еднократната употреба" трябва да се ограничи колкото се може по-скоро.

Прочетете още:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Колата на основен свидетел срещу "Осемте джуджета" е открадната

Кражбата се е случила дни след като той е свидетелствал по дело срещу Борислав Сарафов

13:32 - 21.02.2024
Кино и сериали

True Detective заслужаваше много повече от този финал

Най-доброто, което можете да направите след финала на "True Detective: Night Country", е да си пуснете първия сезон на сериала с Матю Макконъхи и Уди Харелсън

12:11 - 21.02.2024
Важно днес

"Пирогов" и министерството в спор - какво пише в доклад на финансовата инспекция

Болницата твърди, че не са открити нарушения. МЗ - че не е виждала доклада, който поиска

12:01 - 21.02.2024
Важно днес

Българските БТР-и, които "тръгваха за Украйна", са още в София

Външна фирма организира транспорта на 100-те стари БТР-а и затова се бави

11:04 - 21.02.2024
Текстове от партньори

Как програмата „Ти и Lidl за нашето утре“ помага на различни общности у нас

В рамките на шестте издания компанията е финансирала 155 граждански идеи в 66 градове и села в цялата страна

10:22 - 21.02.2024
Важно днес

Христо Грозев ще разследва смъртта на Навални

И други политически затворници са уязвими, предупреждава журналистът пред "Медуза"

09:52 - 21.02.2024
Важно днес

Днес ВСС ще изслуша апелативния прокурор на София по случая с изнудваните гръцки бизнесмени

ВСС ще изслуша днес по негова молба и Ясен Тодоров – следовател в Националната следствена служба.

08:07 - 21.02.2024
Важно днес

Тръмп сравни собствените си правни проблеми с тези на Алексей Навални

Бившият американски президент дори не спомена Путин в коментара си за смъртта на опозиционера

07:56 - 21.02.2024