Куфар вместо найлонова торбичка: Новият тренд в Тайланд Снимка: © https://www.facebook.com/rovmaira

Тайланд започна 2020 г. с нова кауза: постепенна забрана на всички пластмасови опаковки за еднократна употреба. Страната страда от сериозно замърсяване, като през последните години се е превърнала в един от най-големите производители на неразградими боклуци, изхвърляни в световните океани, наред със страни като Китай, Индонезия, Филипините и Виетнам.

Забраната за използване на найлонови торбички в големите търговски обекти в Тайланд влезе в сила още от полунощ на Нова година. Малките магазини ще разполагат с едногодишен гратисен период, по време на който ще трябва да се адаптират към новите екологични правила.

Някои от местните жители не приемат с охота наложената промяна в навиците им за пазаруване, като твърдят, че ще продължават да купуват стоки само от обекти, в които торбичките са безплатни.

Други тайландци обаче подхождат творчески към решаването на въпроса с преноса на продуктите си към дома. В социалните мрежи се появиха десетки снимки на мъже и жени, които носят хранителните си стоки в куфари, чували, тенджери, рибарски мрежи, глинени делви, кофи, плетени кошове, колички за строителни материали и други "заместители".

Кампанията за ограничаване на пластмасовите отпадъци беше форсирана от правителството след общественото недоволство, провокирано от кризата със замърсяването. Множество случаи на животни, загинали заради поглъщане на неразградими боклуци, бяха регистрирани през последната година в страната.

"Тайланд беше на шесто място сред държавите, които изхвърлят отпадъци в морето. През последните пет месеца успяхме да слезем до 10-то място благодарение на съдействието на тайландския народ", казва министърът на природните ресурси и околната среда Варавут Силпа-Арка.

Инициативата на правителството за повишаване на вниманието към проблема включва и информационна кампания с ТВ-клипове, в които кадрите с найлоновите торбички са пикселизирани по подобие на голи изображения или сцени на престъпления. По същия начин се цензурират и кадрите с цигари и алкохолни напитки.

Големите търговски центрове и супермаркети вече предупреждават клиентите си, че нямат право да продават найлонови торбички за събиране на покупките. Вместо това хората имат възможност да закупят текстилна чанта за многократна употреба. Общо 75 частни компании са се включили в подкрепа на кампанията за ограничаване на пластмасата.

Пълноценният ефект от мярката ще може да се види едва след една година, когато ще изтече преходният период за малките магазини за хранителни стоки и пазарите, които все още разчитат изцяло на този тип опаковки при продажбите.

Промяната в начина на мислене за екологията в Тайланд се случва бавно, но природозащитните организации предупреждават, че културата на "еднократната употреба" трябва да се ограничи колкото се може по-скоро.

Прочетете още:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022