Снимка: © Vogue

Можете ли да си представите Vogue без фотосесии? Без всички онези лъскави снимки на модели, направени на бляскави локации, продукт на армия от фризьори, гримьори, редактори и асистенти?

През януари Vogue в Италия смята да направи точно този експеримент в името на екологията. Броят без снимки ще бъде изявление за устойчивост. 

В колонката си главният редактор Емануеле Фарнети описа всичко необходимо, за да се направи септемврийския брой на Vogue, който е и най-дебелият в годината:

"Сто и петдесет души участват във фотосесиите. Около двадесет полета и десетина пътувания с влак. Четиридесет коли в режим на готовност. Шестдесет международни доставки. Осветлението за поне десет часа нонстоп, частично е захранвано от бензинови генератори. Хранителни отпадъци от кетъринг услугите. Найлони за увиване на дрехите. Електричество за презареждане на телефони, камери ... ”

През декември всички главни редактори на списанието по света застанаха заедно зад общи ценностите. В подписаната от Фарнети и още 25 международни редактори харта те поемат ангажимент да помогнат „да запазим планетата за бъдещите поколения“ и да покажат уважение „към природата“.

Подобни декларации не са необичайни, предвид проблема, който има модната индустрия с  устойчивостта.

„Декларациите не са достатъчни“, казва Фарнети в свое интервю, „Много е важно да се действа“.

Осемте илюстрирани корици на изданието, които ще се появят в продажба на 7 януари, представят творби на различни художници, изобразяващи модели от реалния живот, носещи Gucci.

Италианският Vogue също така ще бъде едно от първите международни издания на Condé Nast, които ще използват 100% композитна пластмасова за опаковката си през 2020 г.

На едната корица мозамбико-американският художник Каси Намода е нарисувал модела Амбар Кристал Зарзуела, която плаче, а до главата й лети комар, от който капе кръв (на снимката вляво). 

Ванеса Бийкрофт, италиански художник, концептуалист и сътрудник на Кание Уест, е изобразила модел, носещ органза и червени дълги ръкавици (на снимката вдясно). 

Художникът на комикси Мило Манара показва модела Оливия Винтен в бельо от сатен и дантела и латексови ръкавици. Корицата на Манара, според Фарнети, е вдъхновена от Давид на Микеланджело. Той казва пред New York Times, че докато се обсъждало дали е правилно „да върнем еротиката на корицата на женското списание… в края на краищата са решили, че “момичето контролира ситуацията“.

Италианският Vogue отдавна полемизира социални въпроси. През 2008 г. Франка Соцани, бившата редакторка на списанието, публикува брой само с черни модели. По нейно време Vogue отразява теми като домашното насилие, разливането на нефта на Вritish Рetroleum и войната срещу тероризма. След като пое списанието след смъртта на Соцани през 2016 г., Фарнети продължи традицията. 

През 2017 г. той постави на корица еднополова целувка, а след това посвети брой на жените над 60 години

Още по темата: 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БНБ пусна 2 лв. с лика на Стоянка Мутафова и предизвика огромна опашка

Всеки може да се сдобие с медната монета срещу сумата от 30 лева

Николина Ангелкова ще рекламира здравния туризъм на българския павилион в Дубай

Бившият министър от ГЕРБ ще представи презентация за "уелнес и спа"

Байдън обмисля да прати хиляди военни в Източна Европа

САЩ изтегля семействата на всички служители на посолството в Киев

Почина Тиери Мюглер - дизайнерът, който обличаше Боуи, Бионсе и Лейди Гага

Джордж Майкъл и Риана също бяха сред хората, възползвали се от дизайна му

"Никога не е било възможно "Хемус" да е готова до 2024, за 4 г. няма да имаме и един мост над Дунав"

Гроздан Караджов каза, че "Хемус" ще е готова най-рано през 2027 г.

Братството на пиещите белина срещу Covid-19 се оказа с клон и у нас

Над 10 хиляди българи вярват, че хлорният диоксид е универсално лекарство

Премиерът на Северна Македония пристига в България, 4 от работните групи вече са формирани

На 25 януари двете правителства ще проведат съвместно заседание