VOGUE без фотосесии? Да, това е януарският брой Снимка: © Vogue

Можете ли да си представите Vogue без фотосесии? Без всички онези лъскави снимки на модели, направени на бляскави локации, продукт на армия от фризьори, гримьори, редактори и асистенти?

През януари Vogue в Италия смята да направи точно този експеримент в името на екологията. Броят без снимки ще бъде изявление за устойчивост.

В колонката си главният редактор Емануеле Фарнети описа всичко необходимо, за да се направи септемврийския брой на Vogue, който е и най-дебелият в годината:

"Сто и петдесет души участват във фотосесиите. Около двадесет полета и десетина пътувания с влак. Четиридесет коли в режим на готовност. Шестдесет международни доставки. Осветлението за поне десет часа нонстоп, частично е захранвано от бензинови генератори. Хранителни отпадъци от кетъринг услугите. Найлони за увиване на дрехите. Електричество за презареждане на телефони, камери ... ”

През декември всички главни редактори на списанието по света застанаха заедно зад общи ценностите. В подписаната от Фарнети и още 25 международни редактори харта те поемат ангажимент да помогнат „да запазим планетата за бъдещите поколения“ и да покажат уважение „към природата“.

Подобни декларации не са необичайни, предвид проблема, който има модната индустрия с устойчивостта.

„Декларациите не са достатъчни“, казва Фарнети в свое интервю, „Много е важно да се действа“.

Осемте илюстрирани корици на изданието, които ще се появят в продажба на 7 януари, представят творби на различни художници, изобразяващи модели от реалния живот, носещи Gucci.

Италианският Vogue също така ще бъде едно от първите международни издания на Condé Nast, които ще използват 100% композитна пластмасова за опаковката си през 2020 г.

На едната корица мозамбико-американският художник Каси Намода е нарисувал модела Амбар Кристал Зарзуела, която плаче, а до главата й лети комар, от който капе кръв (на снимката вляво).

Ванеса Бийкрофт, италиански художник, концептуалист и сътрудник на Кание Уест, е изобразила модел, носещ органза и червени дълги ръкавици (на снимката вдясно).

Художникът на комикси Мило Манара показва модела Оливия Винтен в бельо от сатен и дантела и латексови ръкавици. Корицата на Манара, според Фарнети, е вдъхновена от Давид на Микеланджело. Той казва пред New York Times, че докато се обсъждало дали е правилно „да върнем еротиката на корицата на женското списание… в края на краищата са решили, че “момичето контролира ситуацията“.

Италианският Vogue отдавна полемизира социални въпроси. През 2008 г. Франка Соцани, бившата редакторка на списанието, публикува брой само с черни модели. По нейно време Vogue отразява теми като домашното насилие, разливането на нефта на Вritish Рetroleum и войната срещу тероризма. След като пое списанието след смъртта на Соцани през 2016 г., Фарнети продължи традицията.

През 2017 г. той постави на корица еднополова целувка, а след това посвети брой на жените над 60 години

Още по темата:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Ремонтът" на Паметника на Съветската армия завърши с надпис "Демонтаж"

Червена боя отново заличи "благодарствения" надпис към СССР

13:05 - 31.03.2023

Русия иска да разменя храна в замяна на оръжия със Северна Корея

Русия ще изпрати делегация в Северна Корея, за да ѝ предложи храна в замяна на оръжия, твърди САЩ

12:06 - 31.03.2023

ActiveBeauty.bg – новото онлайн списание на dm

Нещо приятно и смислено, с бързи съвети за успех в най-сложната галактическа мисия - “Мисия жена”, е новото онлайн списание на dm - ACTIVE BEAUTY.

11:26 - 31.03.2023

Емил Боев е намерен мъртъв край Перник след 2 месеца в неизвестност

Тялото на 25-годишния Емил Боев е намерено край водем до Перник, съобщава БНТ

10:52 - 31.03.2023

12 проекта по конкретен бизнес казус предизвикват стажантите на Lidl

До 15 май всички студенти могат да кандидатстват в стажантската програма на веригата

10:23 - 31.03.2023

"Тренд": Не е ясно кой ще победи на изборите и кой ще е трети, но БСП е със сигурност пета

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са в битката за първото място, а ДПС и "Възраждане" в тази за третото

09:30 - 31.03.2023