Ако е вярна максимата, че любовта минава през стомаха, то едно кулинарно пътешествие за двама би било идеалният миг на споделеност. А какъв по-подходящ момент да си откраднете малко време за себе си и любимия човек от наближаващите почивни дни през септември.
Ето няколко идеи накъде да поемете, за да сте сигурни, че ще ви е и романтично, но и много вкусно:
Нови Сад, Сърбия
Сръбският град Нови Сад е истинско кулинарно-историческо бижу, като си има всичко необходимо, за да бъде обявен за романтичен – река (Дунава), крепост (Петроварадинската), катедрали („Името на Мария“), площадчета и малки улички с уютни ресторантчета.
А след дълъг ден на разходки, в уютните ресторантчета ви чакат най-изкусителните сръбски специалитети – от плескавицата и чевапчичите до павлака. И ако за плескавицата и чевапчичите знаем много, не толкова популярна тук е сладката павлака.
Тя се прави от подквасена сметана с кремообразна текстура, а в комбинация с плодове става наистина разкошен десерт. Сладката павлака се използва и за различни кексове и рула, но е най-добре да попитате на място кой десерт ще ви препоръчат.
Нови Сад е на 400 км от София, а с роуминга от А1 разговорите от и до нашата съседка са неограничени, като получавате и 2000 MB на ден срещу дневна такса от 4,99 лв. за зона 2, в която попада и Сърбия. Активирането на услугата става бързо и лесно през мобилното приложение Моят А1 или с SMS с текст „ОК“ на кратък номер 17280 за частните клиенти.
Охрид, Северна Македония
На почти същото разстояние, но в посока Северна Македония, се намира друг романтичен балкански град, славещ се с чудесната си кухня. Охрид, особено през есента, е изключително красив и гостоприемен. От центъра на града може да се отправите към крайбрежната алея и да се любувате на отраженията на облаците по повърхността на езерото. Много вероятно е да си припомните и някоя от многото български песни, в които това езеро се споменава.
След като се насладите на гледките, може да се разходите по уличките на стария град и да посетите някои от историческите забележителности. Накрая, за награда, ще вечеряте в някое от ресторантчетата край брега. Там ще ви предложат местни рибни специалитети, охридска салата с маслини, домати и марули, а за десерт туфахия. Това е традиционно ястие, което се приготвя от ябълки, пълнени с орехи и подправки. Но вместо да се пече във фурна, както правим ние, за туфахия ябълките се пошират в горещ сладък сироп.
Македонците са фенове на месото, затова там можете да намерите голямо разнообразие от месни ястия – най-често приготвени от свинско месо. По време на престоя ви там задължително трябва да опитате мушкалица – сочно ястие от свинско месо и зеленчуци, обикновено приготвено в глинен съд. Не забравяйте да поръчате и от вкусната турли тава, друга традиционна гозба с месо.
За да е безпроблемно пътуването ви и да останете свързани с най-близките си хора, проверете дали сте активирали роуминга си от А1, като Северна Македония също попада в зона 2.
Ефес, Турция
Истанбул може и да е най-романтичният град в Турция с Босфора, Галата и цветните къщи на Балат, но Ефес крие в себе си друг тип романтика, в която си заслужава да се потопите. Ако името на Ефес ви звучи познато, то е защото според легендите там богатият Крез възлага да бъде построен величествен храм на богинята Артемида. Това творение става третото от Седемте чудеса на света.
Вашата романтична разходка може да започне именно от това място, а после да продължите към библиотеката на Целз. Това е една от най-красивите и добре запазени древни библиотеки. А след толкова много история и митология, гладът ще ви върне в реалността. Но понеже сме в Турция, няма опасност да сте кулинарно разочаровани, където и да седнете.
Поръчайте си искендер кебап, приготвен от тънки филийки агнешко месо, печени на вертикален шиш. Той се сервира върху пита хляб със сос от домати и разтопено масло. Опитайте и специфичните, турски инегьол кюфтета, създадени от комбинацията между телешка и агнешка кайма с подправки и лук.
Ако искате да опитате нещо ново, прескочете баклавата и се насочете към другите турски традиционни десерти като казан диби. Казан диби се прави от масло, мляко, оризово брашно, захар, нишесте, розова вода и сакъз. Първо се сварява гъст крем, а после се запича в гювече, докато хване коричка по дъното. Затова и се нарича “казан диби” – дъното на тавата. Опитайте и от традиционния турски сладолед дондурма, често съпровождан от забавното шоу на онези, които го сервират.
Макар да не е в ЕС, Турция е наша съседна държава и А1 предлага изгодни роуминг условия за пътуващите в тази посока. Срещу дневна такса от 4,99 лв. имате неограничени минути разговори и 2000 МВ на ден.
Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: