Близо 1600 литературни произведения са изтеглени и вече не могат да бъдат намерени в училища и публични библиотеки в САЩ само за последната година - в периода юни 2021 - юни 2022. "Забранени" са двойно повече книги в сравнение с 2020 г. Страната е напът да отбележи рекорд в ограничаването на достъпа до определени заглавия, особено за младите читатели, а наблюдатели виждат нов етап в културните войни в САЩ.

Последните данни на Американската асоциация на библиотеките (ALA) и организацията PEN America, която защитава свободата на изразяване, показват, че напоследък родители, правозащитни групи и политици полагат все по-целенасочени усилия за изтеглянето на издания, които според тях са неподходящи за младите.

Произведенията не могат да бъдат намерени в структурите за свободно обществено ползване като училища и библиотеки, но все още могат да бъдат купени от книжарниците, разказва "Financial Times" в статия, посветена на опасната тенденция.

Сред "забранените" са произведения на нобеловия лауреат Тони Моръсън, Маргарет Атууд, Нийл Гейман, Джон Грийн, Сара Дж. Маас, Адам Силвера, бестселъри, вдъхновили игрални филми, сериали и постановки.

Списъкът включва заглавия със съдържание, свързано с расизма, сексуалното образование и ЛГБТК+ общността. Много от книгите са популярни сред тийнейджърите, като "Омразата, която сееш", "Аз, Ърл и умиращото момиче", "13 причини защо" и "Къде си, Аляска?". Тези произведения могат да бъдат намерени и на българския книжен пазар.

Определено четиво може да бъде премахнато от училищните програми или библиотеки в САЩ по инициатива на обществени съвети, в които влизат родители и служители на институции. Правилата са различни в отделните щати.

В последно време кампании срещу достъпа до литература са задвижвани от политическия дневен ред на представители на Републиканската партия, като в някои случаи щатските законодатели и служители на изпълнителната власт настояват за такива ограничения.

Закон във Флорида и съдебната практика в щата Вирджиния целят да предотвратят разпространението сред тийнейджърите на книги, свързани със сексуалността. В Тексас новоприет законодателен акт ще изисква издателите да прилагат система за оценка на съдържанието спрямо възрастта на читателите. А от няколко месеца в щата Мисури е забранено използването на "откровени сексуални материали" в училищата, както и на произведения, които са "вредни за непълнолетни".

Ограничаването на достъпа до литературни произведения не е нещо ново в света. В годините много от "забранените" книги по-късно се превъръщат в същински класики. Сред тях са "1984" на Джордж Оруел, "Да убиеш присмехулник" на Харпър Лий и "Гроздовете на гнева" на Джон Стайнбек.

Тенденцията е резултат от ескалираща културна война в САЩ по теми, свързани с расизма, сексуалността и половата идентичност и по-конкретно как и дали те имат място в училищата. Анализ на PEN America показва, че много от оспорваните книги се фокусират върху цветнокожите общности, историята на расизма в Америка и ЛГБТК+.

Джеф Трекслер, който временно изпълнява длъжността директор на Фонда за правна защита на комиксите, сравнява сегашните забрани за книги с репресиите срещу магазините за комикси през 50-те години на миналия век. Тогава Сенатът на САЩ приема резолюция, с която създава специална комисия да разследва нарастващото ниво на престъпност сред непълнолетните в страната. По това време комиксите са нова медийна форма и са особено популярни сред тийнейджърите. Общественото подозрение е, че именно те са в основата на обезпокояващите нива на младежка престъпност.

Тифани Джъстис от правозащитната група "Майки за свобода" обаче твърди, че това, което се случва в момента, не може да се определи като забрана на книги.

"Това е фалшив разказ, създаден от прогресивната крайнолява партия, защото тя губи контрола върху нашите училища, който имаше през последните 40 години. Става дума за куриране на детската библиотека, за да не включва определено съдържание. Това се нарича да бъдеш отговорен възрастен", изтъква Джъстис в защита на ограничения публичен достъп до литература.

Романтичните книги - новата страст на тийнейджърите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев към 48 НС: Има една седмица, можете и трябва да гласувате реформата за главния прокурор

"Нямам нужда от посредници", обяви той по повод референдума на Слави Трифонов

17:18 - 27.01.2023

Филмът за Кристиан Таков - подложен на цензура

Разпространители отказват на Веселин Диманов прожекции

16:07 - 27.01.2023

ФК "Левски" осъди расистките изказвания на Гонзо

Фракцията "Ултрас Левски" обаче се оказа недоволна

15:48 - 27.01.2023

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023