Снимка: © Canva

Съвременните романтични романи са сред най-четените заглавия за годината. И то благодарение на младежите, които, освен че четат - споделят преживяването и в социалните мрежи.

"Младите не четат книги" е твърдение, което лесно се оборва от данните на пазара. В последните няколко години с възхода на социалните мрежи все повече хора от новите поколения споделят в интернет какво четат. Дори формират книжни общности в някои от най-популярните платформи като Instagram и TikTok.

Особен интерес има към романтичните романи. Ако попитате представител от поколението "Z" - хората, родени между 1996 и 2009 г., какво е чел наскоро, има голяма вероятност да чуете две имена: Колийн Хувър и Емили Хенри.

В продължение на месеци те заемат водещите позиции в списъка на бестселърите на "New York Times" за художествена литература. Сред най-популярните заглавия са "Жестока любов" и "Верити" на Хувър и "Срещи по време на ваканция" и "Book Lovers" на Хенри. Успехът на тези две писателки на съвременна романтична проза до голяма степен се дължи именно на младите им читатели - и на социалните мрежи.

"Поколението Z е любимото ми по много причини, а любовта им към четенето е само една от многото. Обичам това, че четат книги, споделят ги и ги препоръчват. Те четат толкова много и не само моите книги, но и произведения от различни жанрове", казва Колийн Хувър пред американското национално обществено радио (NPR).

Преди десетилетие основната група, която се е интересувала от подобни романтични книги са били жени на възраст между 35 и 54 години. За последните няколко години обаче тази група се е разширила и вече включва жени между 18 и 54 години, посочва издателят на Колийн Хувър - Ариел Фредман.

Предстоящата книга на Хувър - "Започва с нас", бележи рекорд в предварителните поръчки на издателството и е най-желаният роман, а до публикуването му остават още седем седмици. Интересът е надминал този съм "Доктор Сън" от Стивън Кинг, предишният лидер по продажби. Романът излезе на пазара през 2013 г.

Преди десетилетие основната група, която се е интересувала от подобни романтични книги, са били жени на възраст между 35 и 54 години. За последните няколко години обаче тази група се е разширила и вече включва жени между 18 и 54 години, посочва издателят на Колийн Хувър - Ариел Фредман.

"Поколението Z е огромна аудитория за романтиката. Ако се замислите, подобно на милениумите, тяхната младост е белязана от глобално и социално разстройство и безпокойство в много отношения, така че търсенето на щастлив край или емоционален отдушник в книгите изглежда като здравословен начин за справяне", казва Фредман.

19-годишната студентка от Канада Кайли Клайн споделя, че обича книгите на Колийн Хувър точно поради тази причина - заради големите емоции, за които тя пише.

"Хората на моята възраст се насочват към нейните романи, защото са наистина емоционални. Струва ми се, че дори и да не можеш да изразиш емоция в реалния живот, четейки я на хартия, е много лесно да се свържеш с нея и да я разкажеш", споделя тя.

Темите за съзряването, за които пише Емили Хенри, са една от причините, поради които 22-годишната стилистка Сахар Карием обича нейните книги. Тя вижда в романите на писателката за "баланс между романтиката и житейските уроци" и затова авторката определено е една от любимите ѝ.

В същото време на книжния пазар се наблюдават и нови тенденции, които помагат за привличането на по-младата аудитория. Една от тях е кориците на романтичните романи да са с ярки цветове и на тях да бъдат изобразявани анимационни фигури - "Хипотеза за любов", "Игра на омраза" и "Red, White & Royal Blue" са пример за тази нова мода в книжния бранш.

"Не знам дали някога ще успея да го разбера, но ми се иска да мисля, че читателите реагират на развлекателния фактор. Последните няколко години бяха непредсказуеми в най-добрия смисъл и съм много благодарна на хората, които продължават да споделят моите книги и произведенията на други автори в социалните мрежи", казва Колийн Хувър.

На книжния пазар се наблюдават и нови тенденции, които помагат за привличането на по-младата аудитория. Една от тях е в оформлението на кориците на романтичните романи - в ярки цветове и с рисувани фигури, смята Лия Кох, която е съсобственик на книжарница, специализирала в този вид литература, в Лос Анджелис. Кориците на заглавия като "Хипотеза за любов", "Игра на омраза" и "Red, White & Royal Blue" са пример за тази нова мода в книжния бранш.

Голяма част от популярността на романтичния жанр сред младите читатели се дължи на BookTok - общност в приложението TikTok, посветена на ревюта и препоръки на книги. Продажбите на автори, нашумели в TikTok, са достигнали 12,5 млн. през 2022 г., показват данни на NPD BookScan - услуга за данни, която следи продажбите на литература в САЩ. Трябва да се има предвид и, че голяма част от потребителите в приложението са младежи на възраст между 18 и 24 години.

TikTok е феномен сред тийнейджърите, а особено любопитно е книжната общност, която превръща стари романи в истински бестселъри. TikTok кара младите да четат и променя книжната индустрия

Собственичката на книжарницата Лия Кох казва, че от началото на 2021 г. е забелязала голямо увеличение на броя на по-младите клиенти - нещо, което тя "на 100 процента" приписва на TikTok.

"Когато имаме наплив от клиенти, които питат за нещо случайно, се питаме: "Защо всички искат точно тази книга?", споделя тя. Отговорът винаги е TikTok.

Друг популярен автор на съвременна романтична проза е Али Хейзълууд. Нейната дебютна книга "Хипотеза за любов" е сред четивата, които са се превърнали в хит в BookTok. Тя казва, че не е имала представа колко популярна е станала книгата в интернет, докато нейн приятел не ѝ казва, че видео, което препоръчва романа ѝ, има 2 млн. гледания в платформата.

"Начинът, по който BookTok говори за книгите, е много различен от традиционните ревюта. Представянията в социалната мрежа ме карат да искам да си купя даден роман", казва Хейзълууд.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Николай Събев отказа да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер

Директорът на БАБХ Христо Даскалов е уволнен 3 дни след изборите

Даскалов: "Връщането на старите корупционни схеми започна"