Кунчев: Никой не ме е уведомявал дали НОЩ ще бъде закрит Снимка: © Булевард България

Темата дали и под каква форма съществува Националният оперативен щаб в борбата срещу коронавируса стана все по-актуална, след като премиерът в оставка Бойко Борисов разпусна НОЩ в края на миналата седмица. Причината беше приетата оставка на кабинета му, а според главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев – щабът трябва да продължи да съществува.

„Доколкото пандемията не е свършила и няма толкова скоро да свърши, разбира се, че такъв координиращ орган трябва да функционира. Никой не ме е питал ще ме включи ли в този щаб, никой не ме е уведомявал ще бъде ли закрит, или не", каза той в интервю за БНР.

"Като експерти ние си вършим работата, а политиците са тези, които трябва да решат кой с какво участие да продължи да действа и в какъв формат. Епидемичният процес продължава и трябва да се вземат съответните решения“, каза Кунчев в интервю за БНР.

След като в края на миналата седмица бе решено НОЩ да преустанови функцията си, Борисов обяви в неделя, че е разпоредил главният здравен инспектор и министърът на здравеопазването Костадин Ангелов да продължат работата на щаба, докато не се избере нов. Той предложи председателят на здравната комисия в парламента д-р Александър Симидчиев да застане начело или да реши дали ще се сформира друг щаб.

„С промяната в законодателството Народно събрание реши, че всички мерки ще се разпореждат със заповед от министъра, с предложение от главния държавен здравен инспектор“, обясни Кунчев как продължава работата им с Ангелов. „Това е отговорност, но цяла година вече е така. Зад мен стоят експерти, аз не съм сам. Това, което предлагам, е от медицинската страна на проблема „пандемия“.

„Тези мерки имат много силно социално, политическо и икономическо влияние. Това е работата на щаба – да определя баланса, който да е най-точен, с най-малко поражение от икономическа гледна точка и с най-малко жертви на пандемията“, каза той.

Днес Борисов заяви на пресконференция, че повечето народни представители от настоящия парламент са се обявили срещу методите на щаба, който „сплашвал хората“ с „генерали“.

„Всички тези в парламента, с изключение на някои, които ходиха във ВМА, говориха как този щаб трябва да се разформирова. На всеки брифинг се заяждаха с членовете му. Казах на Ангелов в петък да се проведе пресконференцията, но Симидчиев е председател на здравната комисия – трябва да предложи да остане ли щабът, или не“, каза Борисов.

"Парламентът може още днес да се събере и да вземе решение – новият НОЩ от кого да се ръководи, как да се ръководи, да го има ли, да го няма ли. Всички коментари от лекари и политици, включително от д-р Симидчиев, доказват, че не знаят българското законодателство. НОЩ е съвещателен орган към премиера, съвсем логично е този щаб да се разформирова, за да може новата власт да създаде свой", добави той.

Ангел Кунчев коментира още, че ще препоръча забавяне на разхлабването на мерките, защото "избързаме ли с това - неминуемо ще има отражение върху заболеваемостта". Според него - нощните заведения трябва да останат затворени, а не да подновят работата си в края на месеца, както гласи заповедта на Костадин Ангелов.


Борисов: Искат да ме смачкат в парламента, а поводът им е Планът за възстановяване


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024