Снимка: © Булевард България

Темата дали и под каква форма съществува Националният оперативен щаб в борбата срещу коронавируса стана все по-актуална, след като премиерът в оставка Бойко Борисов разпусна НОЩ в края на миналата седмица. Причината беше приетата оставка на кабинета му, а според главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев – щабът трябва да продължи да съществува.

„Доколкото пандемията не е свършила и няма толкова скоро да свърши, разбира се, че такъв координиращ орган трябва да функционира. Никой не ме е питал ще ме включи ли в този щаб, никой не ме е уведомявал ще бъде ли закрит, или не", каза той в интервю за БНР.

"Като експерти ние си вършим работата, а политиците са тези, които трябва да решат кой с какво участие да продължи да действа и в какъв формат. Епидемичният процес продължава и трябва да се вземат съответните решения“, каза Кунчев в интервю за БНР.

След като в края на миналата седмица бе решено НОЩ да преустанови функцията си, Борисов обяви в неделя, че е разпоредил главният здравен инспектор и министърът на здравеопазването Костадин Ангелов да продължат работата на щаба, докато не се избере нов. Той предложи председателят на здравната комисия в парламента д-р Александър Симидчиев да застане начело или да реши дали ще се сформира друг щаб.

„С промяната в законодателството Народно събрание реши, че всички мерки ще се разпореждат със заповед от министъра, с предложение от главния държавен здравен инспектор“, обясни Кунчев как продължава работата им с Ангелов. „Това е отговорност, но цяла година вече е така. Зад мен стоят експерти, аз не съм сам. Това, което предлагам, е от медицинската страна на проблема „пандемия“.

„Тези мерки имат много силно социално, политическо и икономическо влияние. Това е работата на щаба – да определя баланса, който да е най-точен, с най-малко поражение от икономическа гледна точка и с най-малко жертви на пандемията“, каза той.

Днес Борисов заяви на пресконференция, че повечето народни представители от настоящия парламент са се обявили срещу методите на щаба, който „сплашвал хората“ с „генерали“.

„Всички тези в парламента, с изключение на някои, които ходиха във ВМА, говориха как този щаб трябва да се разформирова. На всеки брифинг се заяждаха с членовете му. Казах на Ангелов в петък да се проведе пресконференцията, но Симидчиев е председател на здравната комисия – трябва да предложи да остане ли щабът, или не“, каза Борисов.

"Парламентът може още днес да се събере и да вземе решение – новият НОЩ от кого да се ръководи, как да се ръководи, да го има ли, да го няма ли. Всички коментари от лекари и политици, включително от д-р Симидчиев, доказват, че не знаят българското законодателство. НОЩ е съвещателен орган към премиера, съвсем логично е този щаб да се разформирова, за да може новата власт да създаде свой", добави той.

Ангел Кунчев коментира още, че ще препоръча забавяне на разхлабването на мерките, защото "избързаме ли с това - неминуемо ще има отражение върху заболеваемостта". Според него - нощните заведения трябва да останат затворени, а не да подновят работата си в края на месеца, както гласи заповедта на Костадин Ангелов.


Борисов: Искат да ме смачкат в парламента, а поводът им е Планът за възстановяване


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Георги Господинов е българската номинация за Нобелова награда за литература

Предложението е на българския ПЕН Център, ръководен от Здравка Евтимова

Лондон разследва олигарха Пьотр Авен за нарушение на режима на санкции

Руският банкер, който не можеше да живее без чистачка и шофьор, е разследван в Лондон

Кисинджър разгневи Украйна с коментарите си за войната

Бившият държавен секретар на САЩ призова Киев да направи териториални отстъпки

МВР проверява дали изчезнал търговец на криптовалути не е отвлечен

32-годишен мъж е в неизвестност от понеделник

"Грозен случай без прецедент": 3 жени и 4 мъже са открити в нелегалния гроб край Банкя

Обвиняемият се е отрекъл от първоначалните признания и твърди, че е "станала грешка"

Израел и Турция топят ледовете помежду си след години на дипломатически раздор

Турският външен министър е на посещение в Израел, през последните 15 години държавници от Турция не са посещавали страната

Месец след потъването на "Москва" Русия прибра секретното оборудване, но мълчи за загиналите

Родители на изчезналите моряци са принуждавани да подписват декларации, че синовете им са умрели в "катастрофа"

Politico: Партията на Кирил Петков може да влезе в Renew Europe - проблемът е в ДПС

Медията твърди, че премиерът ще присъства на среща на лидерите от групата в Брюксел

Русия към света: Махнете санкциите, за да пуснем храна от Украйна

ЕС вече обвини Москва, че използва пшеницата като оръжие и предизвиква глобална продоволствена криза