Квотата на ГЕРБ и Радев в СЕМ призова Соня Момчилова да престане да твори скандали в медиите

Мнозинството в СЕМ даде първи ясен сигнал, че повече няма да толерира медийните изяви на Соня Момчилова, с които тя създава скандал след скандал в последните месеци.

Дори Галина Георгиева (квота ГЕРБ) и Габриела Наплатанова (квота на Румен Радев), които досега подкрепяха Момчилова при двата опита за отстраняването ѝ като ръководител на СЕМ, я посъветваха да спре с изявленията, които са "различни от колегиалната позиция на съвета".

  • Георгиева директно съветва Момчилова да "се въздържа от участия", в които е канена в качеството ѝ на председател на медийния регулатор, но вместо това изразява личните си възгледи по въпроси като войната в Украйна или журналистиката.
  • Наплатанова призовава Момчилова "когато изразява позиции по такива въпроси, да съгласува с останалите членове на съвета това, което той ще предприеме, каква медийна изява ще има и каква позиция ще застъпи там, като ясно разграничава своето лично мнение", според цитат на БТА от днешното заседние на СЕМ.

Предупреждението от тях идва ден след поредното озадачаващо интервю на Соня Момчилова пред БНР, в което тя се опитва да оправдае изказванията си за Буча и войната в Украйна.

Вместо да се извини за недоразумението, довело до дипломатически скандал, Момчилова продължава да твърди, че клането в Буча е част от събития, "коментирани противоречиво в европейски и американски медии". Възмущението след коментара ѝ, че Буча е част от "пропагандата" на Украйна във войната, тя описа като "рефлукс, за да не употребя физиологичния термин".

В интервюто тя казва още, че посолствата на САЩ и Украйна, които реагираха с критични позиции, "са били подведени" и "някой им е оказал натиск да реагират по този начин".

"Нали разбираме, че това е недопустимо да се твърди – че цяла една държава реагира на ваше публично изявление под нечий натиск?", казва Пролет Велкова към Момчилова на последното заседание на СЕМ в четвъртък.

Обяснението на Момчилова е, че не смята, че е злепоставила регулатора с думите си и че "допуснала, че позицията на украинското посолство е резултат от нечие въздействие, тълкувание и спекулация с моите думи".

Тя твърди, че винаги е уточнявала кога изразява лично мнение в интервютата си, а в 10-минутния запис по "Хоризонт" не бил представен целия разговор с нея.

Соня Момчилова е член на СЕМ от квотата на Румен Радев, избрана да довърши мандата на подалата оставка Ива Димитрова.

Интересното е, че малко след заседанието на СЕМ депутатът от ГЕРБ Тома Биков реши да поиска оставката на Момчилова като председател, "и и ако желае да продължи с изявите на личното си мнение да го прави като член на регулатора от квотата на президента".

Биков критикува начина, по който СЕМ води заседанията си без ред и със "свободен формат" - "Така може да се води разговор в неформална обстановка, но не и да заседава регулатор".

"На предишно заседание мнозинството от членовете на СЕМ се разграничиха от изявленията на госпожа Момчилова, което трябваше да я подтикне да прецизира изявите си и да преосмисли поведението си. Явно обаче това не се е случило и нейното поведение отново е в дневния ред", казва той.

Биков прави уговорка, че няма право да се меси в работата на независим орган, но "съветва" Момчилова да подаде оставка като председател на СЕМ.

Казусът със Соня Момчилова: Може ли председателят на СЕМ да бъде отстранен?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Четирима убити и десетки ранени след руски атаки в Одеса и Харков

Няколко жилищни сгради и гражданска инфраструктура са повредени.

07:20 - 30.04.2024
Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024