КЗК глоби представителя на Miele за България с 1,6 млн. лв. Снимка: © Getty Images

Комисията за защита на конкуренцията наложи глоба от 1,6 млн. лв. на „Миле България“ ЕООД, представител за страната на електроуредите от висок клас Miele, заради съгласуване на цени. От решението на регулатора става ясно, че са намерени доказателства, че търговецът на едро е влияел неправомерно на цените за крайния потребител в магазините.

Накратко, „Миле България“ е подавало на магазините, оторизирани да продават стоки на известната германска марка, еднакви списъци с цени, отстъпки, промоции и срокове на намаленията.

„Видно от разгледаната кореспонденция „Миле България“ ЕООД информира контрагентите си не само за цените на дребно, но и за момента, от който те следва да прилагат тези цени“, пише КЗК.

Според информацията това е продължавало години наред. А резултатът е: ограничаване на свободата на търговците да определят ценовата си политика и лишаване на потребителите от възможността да пазаруват по-изгодно.

От дистрибутора на едро са пращали свои служители, които да проверяват в конкретните магазини дали се спазват подадените отгоре условия.

До заплитането на казуса се стига, след като през 2016 г. на българския пазар се учредява въпросното дружество „Миле България“ ЕООД, което става междинна брънка във веригата на дистрибуция между българските търговци и германската Miele.

Преди това „Миле център макс груп“ ЕООД – дружеството, подало сигнал до КЗК – е контактувало директно с Miele. Но след 2016 г. помежду им застава новоучреденото „Миеле България“, което започва да налага антипазарната практика.

Заради тежестта и продължителността на нарушението КЗК е решила да наложи максимално допустимата по закон санкция – 10% от оборота на провинилото се дружество.

Все още не е ясно дали „Миле България“ ще плати санкцията, тъй като има право да я обжалва в 14-дневен срок.

Оттам обясняват в своя позиция до КЗК, че търговските условия (цени и отстъпки) за търговците на дребно са еднотипни за всички такива търговци на дребно, като част от всеки договор за селективна дистрибуция включва и т.нар. Програма за поощряване на партньорите. Чрез нея всички оторизирани дистрибутори получават базова отстъпка и допълнителни отстъпки от пет различни търговски кошници с условия.

От „Миле България“ обаче посочват, че – в качеството си на двоен дистрибутор – дружеството определя цените си на едро чрез отстъпки от препоръчителните цени на дребно.

„По отношение на крайните цени до търговците на дребно, същите се определят в зависимост от отстъпките, начислени на съответния търговец, които се прилагат спрямо препоръчителните цени на дребно. Последните са описани в годишното споразумение към договора за селективна дистрибуция. „Миле България“ ЕООД не поставя условия на дистрибуторите, свързани с провежданите от тях във връзка с период или размер на отстъпките, намаленията, но отправя необвързващи препоръки, които актуализира за периода на провеждането на своите промоционални кампании“, посочват още от компанията.

„Миле България“ ЕООД твърди, че не залага ценова политика за дистрибуторите на дребно и съответно не следи и не изисква спазването ѝ от тях чрез стимули или санкции.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024