Снимка: © Getty Images

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) видя основателно предположение за наличие на забранено картелно споразумение на търговците на горива „Инса ойл“ ЕООД и „Сакса“ ООД.

От събрани данни комисията е установила, че от 2 март до 11 март дружествата, опериращи вериги от бензиностанции, неоснователно са фиксирали продажни цени за крайни клиенти. Това води до ограничаване или нарушаване на конкуренцията.

Поведението им може да бъде насочено към извършено нарушение на антитръстовите правила по чл. 15 от ЗЗК, което има за цел или резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния пазар, обявиха от КЗК.

Комисията за защита на конкуренцията инициира детайлно разследване, в което ще проучи поведението и на другите участници на пазара на горива, като при наличие на достатъчно данни кръгът на разследваните търговци може да бъде разширен или допълнен.

„Въз основа на публично достъпна информация, Комисията установи, че от началото на годината се наблюдава постоянно увеличение на цените на дребно в страната, като най-сериозен ръст е в периода 02-03.03.2022 г., когато средната цена на бензин А-95 достига 2,78 лв./л, а цената на автомобилен дизел е на 2,82 лв./л. През разглеждания период най-високи ценови стойности са наблюдавани на бензиностанции от веригите Круиз и Инса ойл, като на 02.03.2022 г. на бензиностанция Круиз, средната цена на литър гориво е била 3.14 лв./л. за бензин 95 и 3,13 лв./л. за дизелово гориво. На бензиностанции от веригата Инса ойл на 03.03.2022г. средната цена на бензин А-95 и дизелово гориво е на цена от 2,98 лв./л.“, съобщават от КЗК.

"Инса ойл" е собственост на бизнесмена Георги Самуилов. "Сакса" е един от най-големите български търговци на петролни продукти.

Финансовият министър Асен Василев посочи двете фирми, виновни за паниката с горивата преди дни, в интервю за bTV в неделя. Той каза, че те са всели паника и са опитали да манипулират пазара, заради което заслужават „тежки глоби“.

Премиерът Кирил Петков обвини преди седмица младежката структура на ГЕРБ, че е спонсорирала публикации във Facebook със снимки от няколко бензиностанции с високи цени на горивото, което е довело до всяване на паника и масово презапасяване.

КЗК обяви още, че започва проучване за евентуална спекула на пазара за продажба на слънчогледово олио. Комисията изисква информация и доказателства от производители, доставчици, търговски вериги, КЗП и други органи. Ще се проверяват още случаите с продажбата на захар, брашно, ориз, варива, млечни и месни продукти.

„Предвид събраните данни за увеличаване на цените на някои от тези стоки от първа необходимост през последните седмици и информация за задържане на доставките от страна на доставчиците на такива стоки и конкретно на слънчогледово олио за българския пазар, се създават съмнения за евентуално недобросъвестно поведение от страна на предприятията, участващи във веригата за разпространение и продажба на хранителни стоки, което може да доведе до ограничаване или нарушаване на конкуренцията в страната и да засегне потребителите. Всичко това се отразява на търсенето и създава безпокойство у потребителите със съмнения за дефицит на тези стоки“, съобщават от КЗК.

Изискани са материали, необходими за инициирането на производство пред КЗК за установяване на нарушения на ЗЗК, евентуалното санкциониране на предприятията – нарушители и постановяване на незабавното прекратяване на неправомерните практики.


Цените на олиото растат в цяла Европа, Испания и Италия вече ограничават потребителитеАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Явор Божанков: Правителство на ГЕРБ и ДПС ще взриви обществото

Божанков каза, че "по-скоро би му изсъхнала ръката", отколкото да подкрепи кабинет на ГЕРБ и ДПС

Apple е принудена да смени зарядните си в Европа след приета промяна от ЕС

Реформата, приета с огромно мнозинство в Европейския парламент, е първата по рода си в света

Служители в МВнР се готвят за стачка заради ниски заплати

Те посочват, че проблемът е "следствие на погрешно водената години наред държавна политика спрямо ведомството".

Русия е поставила експлозиви по "Северен поток 2" още при строежа му, твърди бивш шеф на "Нафтогаз"

Според експерта зад експлозиите може да стои единствено Москва

ЦИК обяви под 40% избирателна активност на 2 октомври

Активните избиратели продължават да намаляват и през 2022

Ким Кардашиян плаща 1,2 млн. долара след обвинения за реклама на криптовалути

Регулациите върху криптовалутите засегнаха и една от най-популярните инфлуенсърки

Прокуратурата на Гешев предупреди Нинова "да се въздържа от политическо говорене"

Млад прокурор обвини Нинова в "манипулативни твърдения" заради жалбата на Кирил Добрев

Алибегов застана "на амбразурата" за Фандъкова срещу "Спаси София"

Протестът срещу безобразния ремонт на жълтите павета "съсипвал туризма"

Украинските сили са пробили руската отбрана на юг, Зеленски забрани преговорите с Путин

Украинските части си върнаха няколко села при настъпление по стратегическата река Днепър