Латвия даде зелена светлина за разрушаването на паметника на Съветската армия

Парламентът на Латвия окончателно прекрати действието на договора си с Русия, на база на който се гарантираше опазването на паметниците в двете страни.

Това ще даде възможност на държавата да разруши т.нар. "Паметник на освободителите на Съветска Латвия и Рига от германските фашистки окупатори" - мемориален комплекс в столицата, издигнат в чест на Червената армия през 1985 г.

"Образът и символиката на Съветската армия в момента е пряко и недвусмислено свързан с агресията на Русия и престъпленията, извършени от въоръжените сили на страната срещу Украйна. Промяната на геополитическите условия и международната практика означава, че Латвия не може и няма да бъде принуждавана да пази такива съоръжения като паметника на съветската окупация", казва ръководителят на Комисията по външна политика в парламента Рихардс Колс.

Латвия ще продължи да се грижи за руските гробища и могили, които се намират на нейна територия.

Договорът ще бъде преустановен от 16 май "до момента, в който Руската федерация не сложи край на нарушенията на международното право срещу Украйна, което включва изтегляне на войските от Украйна и пълно възстановяване на териториалната цялост и суверенитета на Украйна в съответствие с международното право и пълно обезщетяване на щетите, нанесени на Украйна", се казва в решението, цитирано от руския сайт "Медуза".

Реакциите на Москва не закъсняха - руският сенатор Владимир Джабаров ("Единна Русия") обяви пред ТАСС, че държавата трябва да транспортира паметника от Рига към Русия, докато съпартиецът му Андрей Климов заплаши, че "Латвия трябва да бъде вразумена, като се предприемат крайно тежки мерки от икономически характер".

Паметникът на съветските "освободители" в Рига е дългогодишен обект на спорове сред местните граждани. Латвия има тежка история по време на и след Втората световна война, като първо е окупирана от СССР през 1940 г., по-късно - от Нацистка Германия, а през 1944 г. Червената армия повторно окупира страната. Латвия възвръща независимостта си едва през май 1990 г., когато декларира, че напуска СССР.

Паметникът в Рига се състои от 79-метрова колона със златни петолъчки и две скулптурни групи, на които е изобразена Родината-майка и "воините-освободители".

Къде да гледаме "Второто освобождение" - филма за съветската окупация на България от 1944-1947


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024